Rudović najavio da će protiv nadležnih u lokalnoj upravi podnijeti krivične prijave

December 5, 2014   | news

Anto Rudovic-ulcinjUl­ci­nja­nin An­to Ru­do­vić, ko­ji već ne­ko­li­ko go­di­na vo­di spor oko po­vra­ća­ja od­u­ze­te imo­vi­ne u na­se­lju Štoj, a ko­ju od ne­dav­no Op­šti­na Ul­cinj pla­ni­ra da iz­da pod za­kup za grad­nju akva- par­ka, na­ja­vio je ju­če da će pro­tiv nad­le­žnih u lo­kla­noj upra­vi pod­ni­je­ti kri­vič­ne pri­ja­ve, uko­li­ko po­ku­ša­ju da sa po­ten­ci­jalnm in­ve­sti­to­rom pot­pi­šu ugo­vor o re­a­li­za­ci­ji pro­jek­ta. Iz Op­šti­ne su na­kon što je ne­dav­no za­vr­še­na ten­der­ska pro­ce­du­ra na­ja­vi­li pot­pi­si­va­nje ugo­vo­ra sa kom­pa­ni­jom „Ul­cinj akva-park & En­ter­ta­in­ment”, ina­če kćer­kom tur­ske fir­me „Po­lin” spe­ci­ja­li­zo­va­ne za grad­nju ta­kvih obje­ka­ta.
Ru­do­vić tvr­di da će pred­u­ze­ti sve za­kon­ske mje­re da ospo­ri even­tu­al­ni ugo­vor ko­jim je pred­vi­đen za­kup 25.5 hi­lja­da kav­dra­ta ze­mlji­šta na 30 go­di­na po ci­je­ni od 1,1 euro po me­tru kva­drat­nom.
– Ne­dav­no mi je rje­še­njem Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje u Ba­ru vra­će­na imo­vi­na ko­ja je 1950. go­di­ne, rje­še­njem sre­ske eks­pro­pri­a­ci­o­ne ko­mi­si­je od­u­ze­ta od po­koj­nog Đe­ke Ru­do­vi­ća. Ko­mi­si­ja je moj za­htjev oci­je­ni­la oprav­da­nim i na­lo­ži­la Upra­vi za ne­kret­ni­ne da u ro­ku od 15 da­na po pra­vo­sna­žno­sti rje­še­nja iz­vr­ši pro­mje­nu upi­sa pra­va.
Me­đu vra­će­nom imo­vi­nom na­la­zi se i spor­na par­ce­la od dva­de­set pet i po hi­lja­da kva­dra­ta. Op­šti­na se u me­đu­vre­me­nu ža­li­la i o sve­mu tre­ba da se iz­ja­sni dru­go­ste­pe­ni or­gan. Da­kle, po­stu­pak još ni­je okon­čan i pro­tiv­za­ko­ni­to je da bi­lo ko iz Op­šti­ne pot­pi­še ugo­vor o ze­mlji­štu ko­je je pod spo­rom. Uko­li­ko se to ipak de­si, ja ću nad­le­žnom or­ga­nu pod­ni­je­ti kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv svih ko­ji u to­me bu­du uče­stvo­va­li – ka­zao je Ru­do­vić za „Dan”.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, ne­dav­no je i Pod­ruč­noj je­di­ni­ci Upra­ve za ne­kret­ni­ne pod­ni­jet Za­htjev za upis za­bi­lje­ž­be re­sti­tu­ci­je, a isto to uči­ni­lo je i Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja ko­je se Ko­mi­si­ji u Ba­ru obra­ti­lo za­htje­vom za upis za­bi­lje­žbe.
– U tim do­ku­men­ti­ma na­ve­de­no je da Op­šti­na Ul­cinj su­prot­no čla­nu 32 Stav 5 Za­ko­na o po­vra­ća­ju od­u­ze­tih pra­va i obe­šte­će­nju ima na­mje­ru da u du­go­roč­ni za­kup da spor­nu par­ce­lu. Me­đu­tim, Upra­va za ne­kret­ni­ne još ni­je do­ni­je­la rje­še­nje i ne znam šta če­ka­ju. U sva­kom slu­ča­ju, i od njih oče­ku­jem da se po­na­ša­ju u skla­du sa za­ko­ni­ma ove dr­ža­ve jer ću u su­prot­nom pod­ni­je­ti pri­ja­ve, uko­li­ko sa nji­ho­ve stra­ne bu­de bi­lo ka­kvih zlo­u­po­tre­ba – ka­te­go­ri­čan je Ru­do­vić.
Ina­če, Ru­do­vi­ći­ma je imo­vi­na pr­vi put vra­će­na 20. ma­ja 2011. go­di­ne, a u de­cem­bru iste go­di­ne Upra­va za ne­kret­ni­ne do­ni­je­la je rje­še­nje i do­zvo­li­la upis ne­po­kret­no­sti, na osno­vu ko­nač­nog rje­še­nja nad­le­žne ko­mi­si­je. Za­šti­ti­nik imo­vin­sko-prav­nih in­te­re­sa Cr­ne Go­re ža­lio se Uprav­nom su­du, ko­ji je po­ni­štio rje­še­nje i pred­met vra­tio na po­nov­ni po­stu­pak.
Pod­sje­ti­mo, Skup­šti­na op­šti­ne je ne­dav­no, gla­so­vi­ma ko­a­li­ci­je na vla­sti usvo­ji­la Od­lu­ku o iz­da­va­nju u za­kup ze­mlji­šta za iz­grad­nju akva-par­ka, iako je ta imo­vi­na pod spo­rom. Po­tom je 1. ok­to­bra ras­pi­san ten­der na ko­ji su pri­ja­vi­le pod­go­rič­ka kom­pa­ni­ja „Sa­ni­te­ko” i kom­pa­ni­ja „Ul­cinj akva park & En­ter­tej­ment”, „kćer­ka“ tur­ske kom­pa­ni­je „Po­lin“, ko­ja je je­di­na do­sta­vi­la po­nu­du. Pred­stav­ni­ci te kom­pa­ni­je pri­je ne­ko­li­ko da­na bo­ra­vi­li su u Op­šti­ni Ul­cinj ka­ko bi sa pred­stav­ni­ci­ma lo­kla­ne sa­mo­u­pra­ve raz­go­va­ra­li o re­a­li­za­ci­ji pro­jek­ta. Tur­ci­ma su, ka­ko sa­zna­je­mo, po­nu­đe­na ne­ka rje­še­nja oko even­tu­al­nih pro­ble­ma sa vla­sni­štvom nad tim ze­mlji­štem, a obe­ća­no im je da će spor­na pi­ta­nja bi­ti ri­je­še­na u na­red­ne dvi­je sed­mi­ce, ka­ko bi se spo­ra­zum o iz­grad­nji „vo­de­nog gra­da” u Ul­ci­nju pot­pi­sao sre­di­nom de­cem­bra.
M.K.

Ru­do­vić ima ku­po­pro­daj­ni ugo­vor iz 19. vi­je­ka

An­to Ru­do­vić je ra­ni­je na­šem li­stu do­sta­vio na uvid pre­pis ku­pov­ni­ce sa tur­skog je­zi­ka, ko­ja da­ti­ra iz 1857. go­di­ne i ko­ja kao ori­gi­nal po­sto­ji u Dr­žav­nom arhi­vu Cr­ne Go­re, od­no­sno Ar­hiv­skom od­sje­ku Ul­cinj. Taj do­ku­ment po­tvr­đu­je da su Ru­do­vi­ćev pre­dak Đe­la Ru­di i mje­šta­nin Mark Gi­lja, za 5.500 gro­ša, na­ve­de­ne go­di­ne ku­pi­li od „Hu­se­i­na i Be­ći­ra, si­no­va Tul Be­ći­ra, sa zna­njem upra­ve še­ri­ja­ta, ima­nje u se­lu Štoj, ogra­đom Av­du­la Ka­ta­ne do bri­je­ga Kne­te i pu­tem ve­li­kim… i po­sta­li kup­ci i za­ko­ni­ti vla­sni­ci“. Tu ku­pov­ni­cu je pot­pi­sao i uz svje­do­ke ovje­rio ta­da­šnji ka­di­ja Ša­ćir Isuf, 18. av­gu­sta 1857. go­di­ne.

In­ve­sti­tor zna da je imo­vi­na pod spo­rom

Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za za­šti­tu imo­vin­skih pra­va Op­šti­ne Gzim Ha­dži­be­ti ka­zao je ju­če da je na­kon za­vr­šet­ka ten­der­ske pro­ce­du­re rok za za­klju­če­nje ugo­vo­ra sa in­ve­sti­ti­rom mje­sec da­na. On je pod­sje­tio da je ulo­že­na žal­ba na rje­še­nje Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje i do­dao da je in­ve­sti­tor upo­znat da se oko pred­met­nog ze­mlji­šta vo­di spor, ko­ji još ni­je okon­čan.
– Ima­mo od­lu­ku Skup­šti­ne da se to ze­mlji­šte ko­je se još vo­di na Op­šti­nu iz­da pod za­kup. Do­ni­je­to je i rje­še­nje o po­vra­ća­ju na ko­je smo iz­ja­vi­li žal­bu. In­ve­sti­tor je upo­znat, ali rok za pot­pi­si­va­nje tra­je na­red­nih mje­sec da­na. Vi­dje­će­mo da li će u me­đu­vrem­nu bi­ti ne­kih no­vi­na – ka­zao je Ha­dži­be­ti.

Izvor: DAN