Beci: Na davanje krvi treba biti plemenit i na usluzi ljudima

December 11, 2014   | Ngjarjet - Events

DAVANJE KRVIRad na edukaciji stanovništa o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi u cilju postizanja samodovoljnosti od izuzetne je važnosti, budući da je u Crnoj Gori već duže vrijeme nivo dobrovoljnog davalaštva niži nego što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, poručila je direktorka Zavoda za transuziju krvi Crne Gore, prim dr Gordana Rašović na skupu pod nazivom “Uloga lokalne samouprave u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori“ koji je danas održan u Ulcinju, a u okviru koga su zaposleni i građani te opštine učestvovali u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

“To ćemo postići samo zajedničkim kontinuiranim radom na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva o značaju i načinu obezbjeđivanja ovog lijeka. To ćemo postići pružanjem pravovremenih informaicja o značaju dobrovoljnog, nenamjenskog davalaštva krvi, ovoj humanoj aktivnosti prepoznatoj u mnogim zakonima kao aktivnost od opšteg društvenog interesa“, kazala je ona.

Rašović je čestitala predstavnicima Opštine Ulcinj na uspješno organizovanoj akciji dobrovoljnog davanja, koja je okupila oko 30 davalaca krvi. Podršku su im pružili predstavnici klubova dobrovoljnih davalaca iz Bara, Podgovirice i Budve.

Potpredsjednik opštine Safet Beci zahvalio je svima koji su danas dali krv u Ulcinju i time ličnim primjerom pokazali da treba biti plemenit i na usluzi ljudima.

“U ovim momentima prisjećam se na desetine naših starijih sugrađana, malih, običnih ali humanih ljudi koji su nebrojano puta dali krv i spasili život drugim ljudima, a koji su bili okupljeni u nekadašnjem udruženju dobrovoljnih davalaca krvi“, kazao je Beci.

Šefica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da svakom četvrtom stanovniku u Crnoj Gori jednom u životu zatreba krv.

“Dobrovoljno davalaštvo krvi je odgovornost i može se reći savjest jedne zajednice i svakog pojedinca. Ono je mjera građanske kulture i svijesti našeg društva, govori nam kakvi smo, koliko smo građani, koliko smo zajednica“, rekla je ona.

Brajović je kazala da dobrovoljnim nenamjenskim davanjem spašavamo živote i zdravlje, ali i potvrđujemo sebi da nosimo ono najvrednije što čini ciivlizovanog čovjeka – empatiju za bližnjeg i odgovornost ka zajednici.

“Zato dobrovoljno davalaštvo krvi ne treba da bude naš izbor već građanska obaveza“, poručila je Brajović.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Romain Boitard napomenuo je da EU finansijski podržala Ministarstvo zdravlja za uspostavljanje evropskih standarda transfuzije krvi u Crnoj Gori, uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije. On je rekao da je 700.000 eura potrošeno na razvijanje kapaciteta službi transfuzije u posljednje dvije godine, dok je za opremu izdvojeno 1,1 milion eura.

“Svako od nas može da spase nečiji život. Krv je poklon života, to je izraz humanosti, građanske odgovornosti i solidarnosti. Doniranje krvi nema cijenu“, rekao je on.

Izvor: CDM