Ha­dži­be­ti: Lokalna vlast spremna na izazov

December 12, 2014   | Ngjarjet - Events

Fuad-HaxhibetiPred­stav­ni­ci ve­ći­ne opo­zi­ci­o­nih i par­ti­ja na vla­sti u Ul­ci­nju oci­je­ni­li su­ kao po­zi­tiv­nu ini­ci­ja­ti­vu NVO sek­to­ra da Mi­ni­star­stvo tu­ri­zma i odr­ži­vog raz­vo­ja, iz­mje­nom za­kon­ske re­gu­la­ti­ve, ri­je­ku Bo­ja­nu, Ša­sko je­ze­ro, ka­nal Port Mi­le­nu, Bo­ro­vu šu­mu i dru­ge vri­jed­ne re­sur­se ustu­pe na upra­vlja­nje lo­kal­noj za­jed­ni­ci, jer nad­le­žni dr­žav­ni or­ga­ni ne po­ka­zu­ju že­lju da vo­de ra­ču­na o pri­rod­nim bi­se­ri­ma naj­ju­žni­je op­šti­ne. Ipak, ve­ći­na sma­tra da je ve­li­ko pi­ta­nje ko­li­ko bi ak­tu­el­na vlast u Ul­ci­nju mo­gla da ade­kvat­no od­go­vo­ri ta­kvom iza­zo­vu. Pod­sje­ti­mo, di­rek­tor ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je „Ze­le­ni ko­rak” iz Ul­ci­nja Dže­lal Ho­džić po­zvao je ne­dav­no nad­le­žne dr­žav­ne or­ga­ne da re­sur­se Ul­ci­nja pre­pu­ste na upra­v­lja­nje lo­kal­noj za­jed­ni­ci. Ho­džić sma­tra da „naj­vred­ni­ji re­sur­si pro­pa­da­ju jer su sva­či­ji i ni­či­ji” i da su ugro­že­ni zbog ne­a­de­kvat­ne va­lo­ri­za­ci­je, ne­kon­tro­li­sa­ne grad­nje, za­ga­đe­nja, ne­do­zvo­lje­nog lo­va…
– Neo­p­hod­no je pred­u­ze­ti mje­re da se to spri­je­či. Ša­sko je­ze­ro je za­pu­šte­no i iz­lo­že­no kri­vo­lo­vu, ri­je­ka Bo­ja­na je za­tr­pa­na enorm­nim ko­li­či­na­ma ra­zno­vr­snog ot­pa­da ko­je sli­vom Ska­dar­skog je­ze­ra i ri­je­ke Drim u Al­ba­ni­ji sti­že na oba­le Ve­li­ke pla­že. Me­dic­in­ski ot­pad, pla­sti­ka i ugi­nu­le ri­blje i ži­vo­tinj­ske vr­ste sve su če­šći pri­zor na ul­cinj­skim pla­ža­ma. Ka­nal Port Mi­le­na, ne­ka­da naj­ve­će mri­je­sti­li­šte ri­be na Ja­dra­nu je kao isto­rij­ski sim­bol su­ži­vo­ta Ul­ci­nja­na i kli­mat­sko-ge­o­graf­ski fe­no­men, do­ži­vje­la u pro­te­klih 20 go­di­na ne­za­pam­će­nu de­gra­da­ci­ju, uni­šta­va­nje i ni­po­da­šta­va­nje od stra­ne svih struk­tu­ra dru­štva i tre­nut­no se na­la­zi u ko­ma­to­znom sta­nju. Zbog sve­ga, do­bro rje­še­nje bi bi­lo da se re­sur­si da­ju lo­kal­noj upra­vi na upra­vlja­nje i da se u sa­rad­nji sa struč­nim dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, ci­vil­nim sek­to­rom, od­no­sno NVO, ko­je ima­ju do­sta pro­je­ka­ta, kre­ne sa re­vi­ta­li­za­ci­jom – tvr­di Ho­džić.
Li­der DUA Me­he­met Zen­ka ka­že da se par­ti­ja na či­jem je če­lu, od svog osni­va­nja, za­la­že za de­cen­tra­li­za­ci­ju.
– Sma­tram da ni­ko bo­lje ne mo­že upra­vlja­ti na­šim do­bri­ma od nas sa­mih. Ta­ko ne­što bi­lo bi do­bro rje­še­nje, po­seb­no ako se uzme ob­zir te­ška si­tu­a­ci­ja u ko­joj se na­la­zi op­šti­na Ul­cinj. Bi­la bi to si­gur­no do­bra pri­li­ka da se sa­ni­ra kri­za u ko­joj se na­la­zi­mo. Me­đu­tim, bri­ne me ka­pa­ci­tet sa­da­šnje vla­sti ko­ja, tvr­dim, ni­je do­ra­sla ta­kvom za­dat­ku. Uvje­ren sam da oni ne­ma­ju do­volj­no zna­nja da na kva­li­te­tan način od­go­vo­re tom iza­zo­vu. Jer, imam uti­sak da bi oni da im se da po­tro­ši­li svo bla­go ovog svi­je­ta. Ipak, i po­red to­ga DUA po­dr­ža­va ini­ci­ja­ti­vu NVO, jer vlast je smje­nji­va, a gra­đa­ni za­slu­žu­ju da pre­ko pred­stav­ni­ka ko­je sa­mi oda­be­ru upra­vlja­ju pro­sto­rom na ko­me ži­ve – ka­že Zen­ka.
Sum­nju da bi ak­tu­el­na vlast mo­gla da upra­vlja ogrom­nim i vri­jed­nim re­sur­si­ma Ul­ci­nja iz­ra­zio je i pred­sjed­nik OO SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić.
– SNP je za de­cen­tra­li­za­ci­ju, ali ne vi­dim ni­je­dan raz­log šta to pre­po­ru­ču­je Op­šti­nu da pre­u­zme in­ge­ren­ci­je u tom di­je­lu. Čak i ono što sa­da je­su nji­ho­ve in­ge­ren­ci­je, oni ne ra­de ka­ko tre­ba i u tom smi­slu su me­đu naj­go­rim op­šti­na­ma. Da­kle, sva­ka­ko da ni­je­su po­zva­ni da pre­u­zmu ne­što što pri­pa­da dr­ža­vi, ba­rem dok se to za­ko­nom dru­ga­či­je ne ure­di. A ka­da se za­ko­nom ure­di, on­da to mo­ra bi­ti do te mje­re pa­žlji­vo ura­đe­no ka­ko bi se iz­bje­ge­le bi­lo ka­ka­ve zlo­u­po­tre­be – ja­san je Ćet­ko­vić.
Ne­za­vi­sni od­bor­nik Dri­tan Aba­zo­vić, ko­ji sa još jed­nim ne­za­vi­snim od­bor­ni­kom pri­pa­da vla­da­ju­ćoj ko­a­li­ci­ji, ta­ko­đe je sum­nji­čav u po­gle­du ide­je i ini­ci­ja­ti­ve NVO sek­to­ra. Aba­zo­vić, do­du­še, po­dr­ža­va pred­log da lo­kal­na za­jed­ni­ca upra­vlja re­sur­si­ma, ko­ji se na­la­ze na nje­noj te­ri­to­ri­ji, ali ni­je si­gu­ran da li Op­šti­na ima kap­ci­te­ta da se pri­hva­ti jed­nog ta­ko kom­plek­snog po­sla.
– Pi­ta­nje je ko­li­ko bi mo­gli da u tre­nut­noj si­tu­a­ci­ji kva­li­tet­no ser­vi­si­ra­mo sve po­slo­ve ko­ji bi se na­met­nu­li. Ni­je­sam si­gu­ran ko­li­ko se do­bro ras­po­la­že i imo­vi­nom ko­jom se sa­da upra­vlja. Sa dru­ge stra­ne, si­gu­ran sam da ne bi bi­lo ma­će­hin­skog od­no­sa kao što ga sa­da spro­vo­di Vla­da Cr­ne Go­re, pod či­jom su in­ge­ren­ci­jom sa­da re­sur­si. Tu, pri­je sve­ga, mi­slim na So­la­nu i Port Mi­le­nu. Naj­bo­lje bi ipak bi­lo da se po­stig­ne sa­gla­snost o upra­vlja­nju od­re­đe­nim pri­rod­nim po­ten­ci­ja­li­ma i nji­ho­vom oču­va­nju. Ge­ne­ral­no, to sa­da ne­ma­mo. Ima­mo sa­mo pra­zne pri­če i obe­ća­nja ko­ja slu­ša­mo go­di­na­ma. U sva­kom slu­ča­ju, ini­ci­ja­ti­va ni­je lo­ša, ali tre­ba bi­ti re­a­lan – mi­šlje­nja je Aba­zo­vić.
M.Kne­že­vić

Nre­kić: Vla­da sa­ču­va­la re­sur­se Ul­ci­nja

Ka­te­go­rič­no pro­tiv ide­je NVO je pred­sjed­nik OO DPS-a Ljo­ro Nre­kić ko­ji tvr­di da su za­hva­lju­ju­ći Vla­di pri­rod­ni re­sur­si Ul­ci­nja sa­ču­va­ni.
– Sa­ču­van je pro­stor i to je ve­o­ma va­žno za bu­du­ću va­lo­ri­za­ci­ju. Si­gu­ran sam da će in­ve­sti­to­ri do­ći i da će­mo svi ima­ti vi­še­stru­ke ko­ri­sti. Ni­je­sam si­gu­ran da bi u ne­kim dru­gim okol­no­sti­ma bi­lo ta­ko. Lo­kal­ne vla­sti do­sad ni­je­su po­ka­za­le po­tre­ban ka­pa­ci­tet do­ma­ćin­skog upra­vlja­nja. Uosta­lom, za pred­log NVO sek­to­ra ne po­sto­je ni­ka­kvi za­kon­ski pred­u­slo­vi i uvje­ren sam da se ra­di o ci­lja­noj po­li­tič­koj pri­či – ka­že Nre­kić.

De­cen­tra­li­za­ci­ja neo­p­hod­na na ni­vou ci­je­le dr­ža­ve

Pred­sjed­nik SO Ul­cinj i funk­ci­o­ner vla­da­ju­će For­ce Fu­ad Ha­dži­be­ti sma­tra da je de­cen­tra­li­za­ci­ja po­treb­na na ni­vou ci­je­le dr­ža­ve, a ne sa­mo na ni­vou Ul­ci­nja.
– To pi­ta­nje se kad-tad mo­ra rje­ša­va­ti. Lo­kal­nim za­jed­ni­ca­ma mo­ra se omo­gu­ći­ti da se pi­ta­ju i od­lu­ču­ju o po­ten­ci­ja­li­ma ko­ji se na­la­ze na nji­ho­vim te­ri­to­ri­ja­ma, bez ob­zi­ra što ima pri­mje­ra da je dr­ža­va do­bro upra­vlja­la ne­kim re­sur­si­ma (pri­mjer Upra­ve za vo­de). Po­zdra­vljam ide­ju NVO sek­to­ra i mi­slim da bi Op­šti­na i ka­drov­ski mo­gla da od­go­vo­ri ta­kvom iza­zo­vu. To bi bi­la pri­li­ka da za­dr­ži­mo mla­de i ško­lo­va­ne ka­dro­ve – ka­že Ha­dži­be­ti.