Ismail Bušati i Avdo Nimanbegu legende grada Ulcinja

January 4, 2015   | news

Ismail Busati-Avdo Nimanbegu-UlcinjU moru fotografija koje sam snimio prošle godine teško je izdvojiti bilo koju, s obzirom da su sve lijepe i atraktivne na svoj način. Međutim, ipak bih odvojio ovu, koju sam sasvim slučajno snimio na Pristanu.

Ovo dvoje izuzetno zgodnih i markantnih stanovnika Starog grada, ukupno imaju zajedno više od 170 godina. Izuzetni su po mnogo čemu. Posebno po tome kako se oblače, kako se nose sa godinama, i kako govore. Dakle danas imaju puno zajedničkog, ali njih dvojica su odrasli zajedno i mnogo zajedničkog imali su i u mladosti.

Ismail Busati-Avdo Nimanbegu-Ulcinj-1
Gospodin Ismail BUŠATI, ako ne izlazi do Pristana na uobičajeni krug i kafu, uglavnom sjedi u svom restoranu, koji izgleda kao komandni most “Titanika”, visoko gore među drevne zidine Starog grada. Posmatra Malu plažu, Pristan, goste i turiste koji prolaze, ili dolaze do njegovog restorana. Gosodin Ismail Bušati inače pripada, onoj plejadi starijih vrhunskih turističkih radnika, koji su bili nosioci početka našeg turizma, kao i njegovog nastavka u ona zlatna vremena između 70 -90 godina prošlog vijeka.

Gospodin Avdo NIMANBEGU je bio pomorac koji je plovio po svim morima svijeta. Bio je kapetan i zapovjednik, na brodovima različite nosivosti. Kao komandant i zapovjednik imao je odgovornost za brod i za mornare. Bio je izuzetno omiljen i poseban. Te osobine i ti pokreti se i danas vide dok priča sa nostalgijom o vremenima kada je plovio . Često sjedi na svom “Komandnom mostu” u svojoj kući u Starom gradu, sa dogledom oko vrata, gdje sa nostalgijom posmatra horizont i brodove koji tamo prolaze na putu prema dalekim zemljama i dalekim morima.
Na samom kraju još jednu rečenicu. U ničemu nijesam prtrjerao. Oboje su izuzetno pedantni, obrijani, namirisani najboljim parfemima, uvijek u odijela sa kravatama ne skidaju ih nikad…Ovakvu starost, i ovakav način života u poznim godinama ako se njih dvojica uopšte i mogu nazivati starim, može poželeti svaki čovjek …

Ismet Karamanaga Facebook