Forbes: Crna Gora među tri preporučene destinacije za 2015

January 5, 2015   | news
sveti-stefanAutor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika / Forbes
NEW YORK – Američki magazin Forbes uvrstio je Crnu Goru u top tri destinacije koje preporučuje svojim čitaocima da posjete u ovoj godini.
Prema nedavnom izvještaju Svjetske turističke organizacije (World Tourism Organization – UNWTO) i turističke agencije Ujedinjenih nacija, u 2014. godini postavljen je novi rekord kada su u pitanju međunarodna putovanja – uzduž i poprijeko planete putovalo je preko milijarda putnika.”Iako se odavno, zbog razvoja tehnologija komunikacija i sve lakših načina putovanja kaže da je svijet mali, spisak potencijalnih destinacija za pasionirane putnike sve je duži. Dok Google pretrživač otkriva skoro beskrajnu listu destinacija, mi smo odabrali tri za našu listu želja za 2015. godinu”, piše Forbes.

Novinarka američkog magazina, koja je napravila listu, ističe da se pri odabiru nije vodila naučnim metodama, ali da ipak ima mnogo uvjerljivih razloga da se u godini u koju smo tek zagazili posjete odabrane destinacije, među kojima je i Crna Gora, navodeći da su one ostale prilično neotkrivene, ali da to neće ostati zadugo.

Za Crnu Goru ona kaže da je dugo u sjenci Hrvatske, zanosnog susjeda na Zapadu, ali da se sprema da postane svjetska luksuzna destinacija, zahvaljujući njenoj idiličnoj, preko 290 kilometara dugoj obali i brdovitom kontinetalnom dijelu prošaranom riječnim kanjonima i ledničkim jezerima, ali naglašava i da u našoj zemlji postoje dva mjesta pod zaštitom UNESCO-a, uključujući jedinstveni i spektakularni Nacionalni park Durmitor.

“Crna Gora je dom zapanjujućem Amanovom rizortu ‘Sveti Stefan’, u kojem se u julu vjenčao Novak Đoković, a ta balkanska zemlja mami i ostale top kompanije, uključujući cijenjeni hotelski lanac “One&Only”, koji će 2016. otvoriti svoj prvi evropski kompleks u Kumboru, u tivatskom zalivu”, navodi Forbes.

Takođe, ističu Porto Montenegro u Bokokotorskom zalivu, čiji dio je na listi UNESKO-ove kulturne baštine, a čiji je glavni investitor kanadski milijarder Peter Munk. Za Porto Montenegro američki magazin piše da se takmiči za titulu najbolje evropske marine, da ima vezove za superjahte do 180 metara dužine, kao i da je u njemu gorivo oslobođeno poreza i 45 odsto jeftinije nego u državama Evropske unije.

“To je još jedan podsticaj koji će sigurno namamiti suber-bogate pomorce”, zaključuje Forbes.

Pored Crne Gore, taj prestižni magazin za 2015. preporučuje turistima da posjete Nambiju i Litvaniju.