Ministar Brajović u radnoj posjeti opštini Ulcinj

April 2, 2015   | Ngjarjet - Events
Ministar Brajovic-Fatmir-Djeka-Ulcinj

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa saradnicima i direktorom Direkcije za saobraćaj Savom Paračom, obišao je juče klizište Kruče, gdje se izvode radovi na sanaciji za koje se očekuje da će biti gotovi do kraja ovog ili početkom maja mjeseca, a sve u okviru planiranih rokova. Obilazak lokaliteta organizovan je u sklopu radne posjete Opštini Ulcinj, što je prva u nizu posjeta koje su planirane u susret narednoj turističkoj sezoni.

Dužina dionice na kojoj se izvode radovi na sanaciji klizišta iznosi oko 90m. Sanacija obuhvata izradu 33 bušena armirano-betonska šipa dužine od 12 m do 18 m prečnika 1000 mm, izradu naglavne grede i potpornog zida, visine od 1,90 – 4,10 m. Konstrukcija se izvodi iz dva dijela, ukupne cca 60 m, a rehabilitacija kolovoza na dužini od oko 90 m. U sklopu sanacije klizišta, predviđena je rekonstrukcija postojećeg propusta za vodu koji prolazi ispod saobraćajnice i čije oštećenje je, zbog velikog priliva atmosferskih voda, izazvalo deformacije nasipa i kolovozne konstrukcije, odnosno pojavu klizišta. Dužina propusta je 42,50 m, a visina nasipa iznad propusta je 10 – 12 m. Pored toga, biće izvršena sanacija postojeće drenaže i kanala kojima se voda uvodi u propust. Nakon izrade konstrukcije, izvodi se nasip od vodopropusnog materijala, zamjena materijala na postojećoj kolovoznoj konstrukciji, izrada betonskih rigola i izrada novih slojeva asfalta. Sanacija je počela 23.februara 2015. godine, a ugovorena vrijednost radova je 450 hiljada eura.
Ministar Brajović je nakon sastanka sa predsjednikom opštine Ulcinj Fatmirom Đekom rekao da će “do kraja mjeseca definitivno biti sanirano klizište na magistrali Ulcinj Bar”. Ministar je najavio da će u ovoj godini krenuti radovi na putu od Ulcinja do Vladimirskih Kruta dužine 13 kilometara, vrijedni devet miliona eura koji će, kako se očekuje, početi nakon turističke sezone.
Ministar Brajović je kazao da je tokom njegovog boravka u Ulcinju razgovarano o realizaciji inicijative da se u toj opštini otvori privremeni granični pomorski prelaz, kao i da se u taj proces mora uključiti i Ministarstvo unutrašnjih poslova. “To bi omogućilo veću atraktivnost Ulcinja i njegove turističke ponude”, istakao je Brajović.
Predsjednik ulcinjske opštine Fatmir Đeka, kazao je da je opština Ulcinj zainteresovana da pomenuti granični prelaz u početku bude sezonskog karaktera. On se zahvalio Ministarstvu i Vladi na podršci koju daju toj najjužnijoj crnogorskoj opštini kada je u pitanju realizacija, za taj grad veoma važnih infrastrukturnih i drugih projekata.
PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva