„Vo­da­kom” slavi de­se­to­go­di­šnji­cu u Ho­tel „Olim­pik“ Ulcinj

April 4, 2015   | Ngjarjet - Events

proslava Vodakoma u UlcinjuUL­CINj – Ho­tel „Olim­pik“ na Ve­li­koj pla­ži u Ul­ci­nju bio je ju­če do­ma­ćin sve­ča­no­sti po­vo­dom de­se­to­go­di­šnji­ce po­sto­ja­nja i ra­da kom­pa­ni­je „Vo­da­kom“, pr­ve kon­sul­tant­ske kom­pa­ni­je u obla­sti vo­do­snad­bi­ja­va­nja i od­vo­đe­nja ot­pad­nih vo­da u Cr­noj Go­ri. U pri­su­stvu ve­li­kog bro­ja go­sti­ju, pred­stav­ni­ka kom­pa­ni­je i pri­mor­skih op­šti­na, Mi­ni­star odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma Bra­ni­mir Gvo­zed­no­vić ka­zao je da su „Vo­da­kom“ osno­va­li Vla­da Cr­ne Go­re i pri­mor­ske op­šti­ne pre­po­zna­ju­ći po­tre­bu za po­bolj­ša­nje vo­do­snad­bi­ja­va­nja i od­vo­đe­nja ot­pad­nih vo­da.
On je na­veo da je od svog osni­va­nja kom­pa­ni­ja po­sta­la agen­ci­ja za im­ple­men­ta­ci­ju pro­jek­ta „Vo­do­snad­bi­ja­va­nje i od­vo­đe­nje ot­pad­nih vo­da na Cr­no­gor­skom pri­mor­su“ vri­jed­nog 150 mi­li­o­na eura ko­ji ob­u­hva­ta iz­grad­nju 271 ki­lo­me­tra vo­do­vod­ne i ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že, tri po­stro­je­nja za pre­ra­du ot­pad­nih vo­da 38 pump­nih sta­ni­ca i tri re­zer­vo­a­ra.
– To­kom de­se­ni­je po­sto­ja­nja „Vo­da­kom“ je re­a­li­zo­vao de­vet in­fra­struk­tur­nih pro­je­ka­ta uku­pne vri­jed­no­sti 35,5 mi­li­o­na eura u okvi­ru ko­jih je do­sad iz­gra­đe­no ukup­no 104 ki­lo­me­tra vo­do­vod­ne mre­že u op­šti­na­ma Bar, Her­ceg No­vi, Ko­tor i Ti­vat što je omo­gu­ći­lo pri­klju­če­nje 13,5 hi­lja­da do­ma­ćin­sta­va na vo­do­vod­nu i 5,6 hi­lja­da do­ma­ćin­sta­va na ka­na­li­za­ci­o­nu mre­žu. U to­ku je re­a­li­za­ci­ja če­ti­ri pro­jek­ta či­ja je ukup­na vri­jed­nost 50 mi­li­o­na eura – na­veo je Gvo­zde­no­vić.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma iz­grad­njom po­treb­ne vo­do­vod­ne i ka­na­li­za­ci­o­ne in­fra­struk­tu­re na cr­no­gor­skom pri­mor­ju i una­pre­đe­njem ka­pa­ci­te­ta vo­do­vod­nih pred­u­ze­ća i kom­pa­ni­je, bi­će obez­bi­je­đe­ni kva­li­tet­ni­ji teh­nič­ki uslo­vi za pri­hvat, di­stri­bu­ci­ju, od­vo­đe­nje i tret­man ot­pad­nih vo­da uz efi­ka­sni­je pru­ža­nje uslu­ga gra­đa­ni­ma, pri­vre­di i po­sje­ti­o­ci­ma pri­mor­ja. Pred­sjed­ni­ca jed­nog od sa­zi­va od­bo­ra di­rek­to­ra kom­pa­ni­je Ma­ri­ja Ća­to­vić pod­sje­ti­la je na ve­li­ke na­po­re ko­je je „Vo­da­kom“ imao na raz­voj­nom pu­tu i ko­ji su uspje­šno sa­vla­da­ni.
– U okvi­ru pro­jek­ta pr­vo je u Ko­to­ru sa­gra­đe­no 6,6 ki­lo­me­ta­ra tran­zit­nog i 5,1 ki­lo­me­ta­ra di­stri­bu­tiv­nog cje­vo­vo­da, te re­ha­bi­li­to­va­no vi­še sta­ni­ca, da bi u slje­de­ćoj fa­zi grad do­bio 34, 2 ki­lo­me­tra vo­do­vod­ne i ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že. Svi zna­mo ko­li­ko je to po­bolj­ša­lo ži­vot u Ko­to­ru, zdra­vlje gra­đa­na je za­šti­će­ni­je, a tu­ri­stič­ka po­nu­da je po­sta­la kva­li­tet­ni­ja i atrak­tiv­ni­ja – ka­za­la je Ća­to­vić.
O raz­vo­ju kom­pa­ni­je i re­a­li­zo­av­nim pro­jek­ti­ma go­ste je upo­znao iz­vr­šni di­rek­tor „Vo­da­ko­ma” Bo­ris Vu­ko­vić.
M.K.

Đe­ka: Rje­ša­va­mo raz­voj­ne i eko­lo­ške pro­ble­me

Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka na­gla­sio je da je lo­kal­na sa­mo­u­pra­va u „Vo­da­ko­mu“ pre­po­zna­la do­brog, struč­nog i is­ku­snog part­ne­ra sa ko­jim mo­že da po­bolj­ša uslu­gu vo­do­snad­bi­je­va­nja i od­vo­đe­nja ot­pad­nih vo­da.
– Ne tre­ba po­seb­no is­ti­ca­ti šta to zna­či za op­šti­nu ko­ja za­vi­si od tu­ri­zma i po­ljo­pri­vre­de i ko­ja će kroz pro­je­kat ko­ji vri­je­di 20 mi­li­o­na eura ri­je­ši­ti broj­ne raz­voj­ne i eko­lo­ške pro­ble­me – re­kao je Đe­ka, i do­dao da se tre­nut­no u Ul­ci­nju im­ple­men­ti­ra pro­je­kat ja­ča­nja vo­do­vo­da i ka­na­li­za­ci­je, a u to­ku je pr­va fa­za pro­jek­ta una­pre­đe­nja vo­do­vod­ne i ka­na­li­za­ci­o­ne in­fra­struk­tu­re u ko­joj se vr­ši na­ba­va­ka re­pa­ra­ci­o­nog ma­te­ri­ja­la za sma­nje­nje ne­pri­ho­do­va­ne vo­de.

Izvor: DAN