Fuad Lamežević: Subvencijama i otkupom proizvoda pokrenuti poljoprivredu u Ulcinju

May 12, 2015   | Ngjarjet - Events

Fuad LamezevicLokalna vlast konačno mora da shvati da je i poljoprivreda, pored turizma, razvojna šansa Ulcinja, te da se okrene interesima stanovništva seoskih područja, koji su stub ekonomskog razvoja. Subvencijama za poljoprivredne proizvode i izgradnjom sabirnog centra za otkup poljoprivrednih proizvoda, mještani seoskih područja imali bi koristi od svog rada, a i sama opština Ulcinj, ocijenio je član Glavnog odbora i predsjednik Opštinskog odbora Pozitivne Ulcinj Fuad Lamežević.

Lamežević je rekao da, uprkos činjenici da se preko 80 odsto stanovništva seoskih područja Ulcinja bavi isključivo poljoprivredom i stočarstvom, Vlada i lokalna vlast ništa ne preduzimaju kako bi stanovništvo bilo motivisano za razvoj pomenutih oblasti.

“Veoma niska cijena poljoprivrednih proizvoda, neredovna isplata od strane otkupljivača mlijeka, kao i izostajanje isplate subvencija za mlijeko i poljoprivredne proizvode dodatno demotivišu seosko stanovništvo da se bavi poljoprivredom i stočarstvom i ugrožava njihovu egzistenciju”, istakao je Lamežević.

Iz tog razloga, Pozitivna Crna Gora predlaže da se na Anamaljskom području otvori kancelarija koja bi se bavila isključivo problemima poljoprivrednih proizvođača i stočara i da se iz budžeta obezbjede subvencije za mlijeko, koje je, kako je kazao Lamežević, Opština dužna da nadoknadi proizvođačima i to pet centi po litru, a koje do sada nije isplaćivala.

Takođe, u Pozitivnoj pozivaju nosioce vlasti da uz povoljne uslove ponude investitoru izgradnju sabirnog centra za otkup poljoprivrednih proizvoda, kako bi mještani seoskih područja imali koristi  od svog rada, a i sama opština Ulcinj.

“Lokalna vlast konačno mora da shvati da je i poljoprivreda, pored turizma, razvojna šansa Ulcinja, te da jasnom politikom zaštiti stanovništvo seoskih područja, koji su stub ekonomskog razvoja”, zaključio je Lamežević.

Izvor: CDM