Marko Miranović: Dobro je da Solanu preuzme opština, ali još bolje da to bude država

June 9, 2015   | news

Marko-MiranovicPredsjednik Sindikata radnika ulcinjske Solane Marko Miranović kazao je u izjavi za Portal Analitika da je nekadašnje radnike ove firme veoma obradovala najava da bi opština Ulcinj trebalo od oktobra ove godine da preuzme upravljanje Solanom.

On je međutim, izrazio i skepsu, ukoliko Solana na svom novom početku treba da bude još jedno opštinsko javno preduzeće sa teretom gubitaša, budući da je opština Ulcinj u jako teškoj finansijskoj situaciji. „Onda to ne bi bilo dobro ni za opštinu Ulcinj ni za Solanu“, kazao je Miranović.

„U Ulcinju postoje visoko obrazovani stručni kadrovi koji imaju bogato iskustvo u solarstvu i koji mogu pomoći fabrici i budućem upravitelju kod uspostavljanja ponovnog pokretanja procesa rada. Ipak, pitanje je koliko je realno da to bude održivo, iz razloga što se opština Ulcinj nalazi u jako teškoj finansijskoj situaciji a zaposlenima u njenim javnim preduzećima se licni dohoci ne isplaćuju po više mjeseci. Ako Solana na svom novom početku treba da bude još jedno opštinsko javno preduzeće sa teretom gubitaša onda to neće biti dobro ni za opštinu Ulcinj ni za Solanu“, kazao je sagovornik Portala Analitika.

On ističe da je veoma bitno da se na početku ne napravi greška.

„Zato smo mišljenja da država Crna Gora treba da bude nosilac projekta Nove Solane.
Svi ostali subjekti kao što su ulcinjsko komunalno preduzeće, NVO, te lokalno društvo za zaštitu i uzgoj divljači mogu biti dobri partneri na putu oporavka Solane“. Smatra Miranović.

Izvor: PortalAnalitika