Mehmet Bardhi: Opet će prevariti Albance

July 10, 2015   | news

Aneks sporazuma Forca-DPS-2De­mo­krat­ska par­ti­ja so­ci­ja­li­sta i No­va de­mo­krat­ska sna­ga For­ca pri­pre­mi­će i do­sta­vi­ti Skup­šti­ni Cr­ne Go­re na usva­ja­nje naj­ka­sni­je do 30. no­vem­bra ove go­di­ne sva po­treb­na za­kon­ska ak­ta za for­mi­ra­nje op­šti­ne Ma­le­si­ja–Tu­zi. To je de­fi­ni­sa­no anek­som spo­ra­zu­ma o po­sti­zbor­noj sa­rad­nji, ko­ji su ju­če pot­pi­sa­li li­de­ri dvi­je par­ti­je Mi­lo Đu­ka­no­vić i Na­zif Cun­gu.
– DPS i For­ca će uz me­đu­sob­no uva­ža­va­nje i po­što­va­nje part­ner­skog od­no­sa, kao i osnov­nih na­če­la pot­pi­sa­nih spo­ra­zu­ma, a po­seb­no uva­ža­va­ju­ći uku­pan raz­voj Cr­ne Go­re kroz ja­ča­nje si­ste­ma an­ga­žo­va­njem naj­kva­li­tet­ni­jih ka­drov­skih ka­pa­ci­te­ta u di­plo­mat­sko-kon­zu­lar­nim pred­stav­ni­štvi­ma, obra­zov­nim in­sti­tu­ci­ja­ma, in­sti­tu­ci­ja­ma so­ci­jal­nog si­ste­ma, kao i u in­sti­tu­ci­ja­ma na lo­kal­nom ni­vou ko­je dje­lu­ju u okvi­ru dr­žav­nih or­ga­na, za­jed­nič­ki ini­ci­ra­ti iz­na­la­že­nje naj­bo­ljih ka­drov­skih rje­še­nja – na­vo­di se u anek­su.
Pot­pi­sni­ce do­ku­men­ta će, ka­ko su se do­go­vo­ri­li, naj­ka­sni­je u ro­ku od šest mje­se­ci is­pu­ni­ti oba­ve­ze ve­za­no za ka­drov­sko an­ga­žo­va­nje „od­go­va­ra­ju­ćeg bro­ja“ pri­pad­ni­ka al­ban­ske na­ci­o­nal­ne za­jed­ni­ce u or­ga­ni­ma dr­žav­ne vla­sti i lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve.
U anek­su se na­vo­di i da tre­ba otvo­ri­ti kan­ce­la­ri­ju za pre­vo­đe­nje zva­nič­nih aka­ta i do­ku­me­na­ta sa cr­no­gor­skog na al­ban­ski je­zik i obr­nu­to, sa sje­di­štem u Ul­ci­nju. DPS i For­ca su se sa­gla­si­li i da za­kon­skim rje­še­nji­ma tre­ba ma­njin­skim na­ro­di­ma obez­bi­je­di­ti ne­sme­ta­nu upo­tre­bu na­ci­o­nal­nih sim­bo­la u sre­di­na­ma gdje či­ne ve­ći­nu ili zna­ča­jan dio sta­nov­ni­štva.
Dvi­je par­ti­je do­go­vo­ri­le su se i da u ro­ku od dva mje­se­ca pri­pre­me pred­log prav­nog rje­še­nja za ma­sli­na­du Val­da­nos, uz obez­bje­đe­nje in­te­re­sa dr­ža­ve, op­šti­ne i vla­sni­ka ma­sli­nja­ka. Usa­gle­še­no je i da se za­kon o Mor­skom do­bru do­ne­se u sa­rad­nji ko­a­li­ci­o­nih part­ne­ra i to naj­ka­sni­je do kra­ja go­di­ne. Aneks spo­ra­zu­ma sa­dr­ži i kon­kret­ne raz­voj­ne pro­gra­me ve­za­no za op­šti­ne Ul­cinj, Bar, Tu­zi, Plav, Gu­si­nje i Ro­ža­je.
Li­der De­mo­krat­skog sa­ve­za Meh­met Bard­hi ka­zao je da pri­ča o op­šti­ni Ma­le­si­ja u anek­su spo­ra­zu­ma pred­sta­vlja igru DPS-a, ali da ovo­ga pu­ta ta pre­va­ra ne­će mo­ći da pro­đe.
– Ako su mo­gli Pet­nji­ca i Gu­si­nje da do­bi­ju op­šti­nu to pra­vo se mo­ra omo­gu­ći­ti i Ma­le­si­ji i pre­va­ra vi­še ne do­la­zi u ob­zir – po­ru­čio je on.
Sma­tra da pot­pi­sa­ni aneks ni­je u in­te­re­su svih Al­ba­na­ca u Cr­noj Go­ri.
– Pred­sjed­nik na­ci­o­nal­nog sa­vje­ta Al­ba­na­ca Gen­ci Ni­man­be­gu tre­ba­lo je da sin­hro­ni­zu­je ak­tiv­no­sti ka­ko bi ovaj do­ku­ment bio pri­hva­tljiv svim pred­stav­ni­ci­ma al­ban­skog na­ro­da, a ne sa­mo za jed­nu par­ti­ju. Ni­je do­bro što je ova­ko ura­đe­no. Ne mo­že­mo re­ći da je ovo ko­rak na­pri­jed za pra­va Al­ba­na­ca. Mo­žda je­ste u smi­slu do­bi­ja­nja ne­kih pri­vi­le­gi­ja kao što se de­ša­va­lo i u ra­ni­jim slu­ča­je­vi­ma ka­da su ne­ki skla­pa­li spo­ra­zu­me sa vla­šću – ka­zao je Bard­hi.
Pot­pi­si­va­nju anek­sa ko­a­li­ci­o­nog spo­ra­zu­ma pri­su­stvo­va­li su ko­a­li­ci­o­ni part­ne­ri ko­a­li­ci­je na dr­žav­nom ni­vou – Ra­fet Hu­so­vić, pred­sjed­nik Bo­šnjač­ke stran­ke, Ma­ri­ja Vu­či­no­vić, pred­sjed­ni­ca Hr­vat­ske gra­đan­ske ini­ci­ja­ti­ve, kao i pot­pred­sjed­nik For­ce Gen­ci Ni­man­be­gu. Iz­ja­vi­li su da su za­do­volj­ni pot­pi­si­va­njem anek­sa. V.R.

Đe­ljo­šaj: Pre­krat­ki ro­ko­vi

Pre­ma ocje­ni po­sla­ni­ka Al­ban­ske al­ter­na­ti­ve Ni­ka Đe­ljo­ša­ja aneks spo­ra­zu­ma iz­me­đu DPS-a i For­ce „ne ot­kri­va to­plu vo­du“ jer su u nje­mu sa­dr­ža­ni po­zna­ti za­htje­vi al­ban­skih par­ti­ja.
– Za re­a­li­za­ci­ju anek­sa DPS i For­ca su pre­u­ze­le od­go­vor­nost, pi­ta­nje je da li u krat­kom pe­ri­o­du ko­ji su pre­ci­zi­ra­li mo­gu ostva­ri­ti pot­pi­sa­no. Za sve na­ve­de­ne po­li­tič­ke za­htje­ve iz spo­ra­zu­ma ima­će mo­ju po­dr­šku u Skup­šti­ni ali, na­ža­lost, to ne­će bi­ti do­volj­no. Tre­ba na­sta­vi­ti raz­go­vo­re, pr­ven­stve­no sa par­ti­ja­ma ko­je po­dr­ža­va­ju ula­zak Cr­ne Go­re u EU i NA­TO, sa SDP-om i Po­zi­tiv­nom, a mo­žda i sa SNP-om, da bi se do­bi­la po­dr­ška po­treb­na za re­a­li­za­ci­ju po­li­tič­kih za­htje­va iz anek­sa. Na po­tre­bi za na­sta­vak raz­go­vo­ra ka­ko bi se do­šlo do ve­ći­ne in­si­sti­ram iz is­ku­stva ka­da je Va­selj Si­ni­štaj pot­pi­sao sa DPS-om da Tu­zi bu­du op­šti­na u okvi­ru glav­nog gra­da. Ta­da se vi­dje­lo da ni­je do­volj­no po­sti­ći spo­ra­zum sa DPS-om – na­veo je on.

Izvor: DAN