Dritan Abazović: Krivokapić da pokrene pitanje povjerenja Vladi

July 16, 2015   | Ngjarjet - Events

Dritan-Abazovic-UlcinjPotpredsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija URA Dritan Abazović pozvao je lidera Socijaddemokratske partije Ranka Krivokapića da prestane sa skrivanjem iza NATO integracija kao razloga za ostanak u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista i da konačno u parlamentu pokrene pitanje povjerenja Vladi.

“Pozivam Krivokapića da prestane da se politički blamira i da konačno uskrati povjerenje Vladi Mila Đukanovića ukoliko mu je zaista stalo da u Crnoj Gori zažive vladavina prava, funkcionalna demokratija i jake i nezavisne institucije. Čini se da je Krivokapić aktuelnu vladu više i žešće kritikovao nego pojedine opozicione strukture. To bi bio njegov najveći doprinos evropskim i NATO integracijama Crne Gore. Svako skrivanje iza NATO integracija kao razloga za ostanak u vlasti nije kompatibilno sa zahtjevima naših međunarodnih partnera. Ako ipak odluči da sačuva Vladu i sopstvenu poziciju, pokazaće se da njegova zalaganja za vladavinu prava nijesu iskrena. Moraće da snosi veliku odgovornost za krizu koja već duže traje i vjerovatno će se nastaviti ukoliko ova vlada bude pripremala i naredni izborni proces”, kazao je za Dan Abazović.

Napominje da u URA ne žele da umanje značaj evropskih i evroatlantskih integracija za Crnu Goru, ali smatraju da ti procesi treba da posluže za širenje naših demokratskih kapacitteta.

“Svako skrivanje Vlade iza NATO integracija ružan izgovor koji nema nikakve veze sa demokratijom. To ima veze isključivo sa čuvanjem ličnih pozicija i privilegija koje određene osobe u ovom trenutku uživaju u vlasti”, ističe potpredsjednik URA.

U tom političkom subjektu, kako je dodao, ne žele da NATO doživljavaju kao pitanje koje treba da sužava našu demokratiju i da bude otpor vladavini prava.

“Mislim da su zahtjevi koji stižu iz Brisela vrlo jasni i da govore o problemima koji se tiču vladavine prava. Ukoliko budemo baštinili vlast koja je proizašla iz nelegalnih izbora zbog dešavanja objelodanjenih u aferi “Snimak“, i ako želimo da je zaštitimo zbog nekakve tobožnje vladavine prava, onda smo u velikom konflikgu sami sa sobom”, ističe Abazović.

Takve teze, kako je dodao, ne idu u prilog demokratizaciji Crne Gore niti ispunjavanju zahtjeva naših međunarodnih pargnera u procesima integracija.

“Sumnjam da bi bilo ko od naših zapadnih partnera imao nešto protiv toga da u Crnoj Gori budu sprovedeni parlamentarni izbori prije vremena i po novom zakonodavstvu, i da iz toga proistekne nova vlast koja će imati puni legalitet i legitimitet da donosi sve buduće odluke. Uvjeren sam da bi to ojačalo demokratsko biće Crne Gore i unaprijedilo integracione procese. Očekujem da se aktivira pitanje nepovjerenja Vladi i da to izglasamo u parlamentu. Nadam se da neke kvaziopozicione stranke neće omogućiti opstanak DPS-a na vlasti sticanjem mizernih političkih privilegija”, poručio je Abazović.

Očekuje da bi se nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi u parlamentu ušlo u fazu u kojoj će se razgovarati o novom izbornom zakonodavstvu, kako bi se na fer izborima dobila vlast čiji legitimitet neće niko osporavati. To će, kako je zaključio, biti najveći iodsticaj integracionim procesima Crne Gore.

Izvor: CDM