NTO CG: Sezona ide u dobrom pravcu

July 17, 2015   | Ngjarjet - Events

pjescana velika plaza ulcinj.3U Crnoj Gori je ovog vikenda boravilo oko 100 hiljada turista, 20 odsto više nego u uporednom periodu, dok je samo u hotelima zabilježen rast posjete od 14 odsto, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

“Aktivnosti koje smo realizovali u prethodnom periodu na svim nivoima i turistički pokazatelji za pet mjeseci pokazuju da se sezona u Crnoj Gori razvija u dobrom pravcu. To pokazuju dosadašnji pozitivni trendovi rasta turističkog prometa, posjete i gostiju”, kazali su agenciji Mina-business predstavnici NTO.

Oni su naveli da je bolja posjećenost ostvarena i u nacionalnim parkovima, koje je u junu posjetilo oko 40 hiljada turista, 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema riječima predstavnika NTO, granični prelazi bilježe u junu rast broja putnika od oko deset odsto u odnosu na uporedni period, dok su aerodromi u Podgorici i Tivtu za prvih pola godine opslužili više od pola miliona putnika.

U Luku Kotor je u prvih šest mjeseci ove godine uplovilo 145 kruzera, 15 odsto više nego u uporednom periodu prošle, dok je broj putnika koji su pristigli na taj način porastao 59 odsto na 144 hiljade.

Iz NTO su podsjetili da je, prema podacima Monstata, Crnu Goru u maju posjetilo 99,98 hiljada turista, 9,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je broj ostvarenih noćenja porastao 8,3 odsto na 437,6 hiljada.

Najveći broj noćenja, čak 88,8 odsto ostvarili su strani turisti, a 11,2 odsto domaći.

»Raznovrstan zabavni program ide u prilog činjenici da pored tradicionalno kvalitetnog odmora, naši gosti ciljno dolaze zbog manifestacija koje okupljaju sve značajniji broj posjetilaca«, saopštili su predstavnici NTO.

Oni su podsjetili da se u Budvi od sjutra do subote održava Sea Dance festival, na kojem se očekuje duplo veća posjeta u odnosu na prošlu godinu.

»Među najavljenim posjetiocima iz preko 50 zemalja svijeta, najviše će biti iz zapadne Evrope, odnosno Velike Britanije, Francuske, Holandije i Belgije«, najavili su predstavnici NTO.

Oni su kazali i da je Crna Gora, prema zvaničnim podacima Monstata za prvih pet mjeseci, uspjela da održi poziciju na tržištu Rusije.

»Početkom godine su se, zbog krize na tržištu Rusije, pojavile najave da nas očekuje teška turistička sezona, na koju će se odraziti tada očekivani pad ruskog tržišta. U strukturi noćenja stranih turista u prvih pet mjeseci ove godine, ruski turisti učestvuju sa oko 22 odsto, pet odsto više nego u istom periodu prošle«, naveli su iz NTO.

U NTO očekuju da će, uz najavljeni rast broja turista iz zapadne Evrope i održavanje pozicije na ključnim emitivnim tržištima, kao što je rusko i tržište zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, ove godine biti ostvaren rezultat na nivou predhodne ili čak i blagi rast.

Predstavnici NTO su saopštili da je i na crnogorskim planinama zabilježen značajan rast prometa.

»Kada je u pitanju sjever, pristupačne cijene smještaja i bogat program manifestacija u značajnoj mjeri doprinose povećanju gostiju. Cijene hotelskog smještaja na Žabljaku i Kolašinu kreću se već od 22 eura po osobi na bazi polupansiona, dok su u privatnom smještaju one od osam do 15 eura, zavisno od lokacije i kategorije«, kazali su predstavnici NTO.

Oni su podsjetili da će se na Žabljaku uskoro održati Dani planinskog cvijeća, dok je u toku manifestacija Udahni Kolašin, gdje se trenutno održava košarkaški kamp u organizaciji proslavljenih crnogorskih asova.

»Zvananično je otvorena ljetnja sezona i u Ski centru Kolašin 1450. Za razliku od prethodnih godina, ovoga ljeta žičara Ćupovi će raditi svake subote i nedjelje do kraja avgusta«, rekli su iz NTO.

Oni su dodali da će pored panoramske vožnje, u saradnji sa Turističkom organizacijom Kolašina, biti organizovani i različiti zanimljivi događaji na padinama Bjelasice.

Izvor: TVCG