Op­šti­na Ulcinj traži pomoć države

July 26, 2015   | Ngjarjet - Events

Opstina-UlcinjUL­CINj- Pred­sjed­nik Op­šti­ne Ul­cinj Fat­mir Đe­ka i di­rek­to­ri­ca lo­kal­ne tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je Za­na Sar­van oci­je­ni­li su ju­če, na van­red­noj kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re, da je u naj­ju­žni­joj op­šti­ni zbog uče­sta­lih pre­ki­da u na­pa­ja­nju elek­trič­nom ener­gi­jom si­tu­a­ci­ja alar­mant­na.
Đe­ka i Sar­van upu­ti­li su apel nad­le­žnim dr­žav­nim or­ga­ni­ma i Elek­tro­pri­vre­di Cr­ne Go­re da što hit­ni­je pre­du­zmu ade­kvat­ne mje­re ka­ko bi se pre­va­zi­šla tre­nut­na si­tu­a­ci­ja.
– Ne­ma­mo na­mje­ru ni­ko­ga da op­tu­žu­je­mo, jer ima­mo ko­rekt­ne od­no­se sa svim slu­žba­ma, ali pod hit­no tra­ži­mo po­moć u ve­zi sa snab­di­je­va­njem stru­jom. Pre­ma na­šim po­da­ci­ma gra­đa­ni Što­ja 12 sa­ti bi­li su bez stru­je. Ta­ko­đe i gra­đa­ni na­se­lja Pi­nješ kao i mno­gih dje­lo­va gra­da u ko­ji­ma je pre­kid u snab­di­je­va­nju ili usled kva­ro­va ne­ma jed­ne fa­ze. Pro­blem sa stru­jom odr­ža­va se i na re­dov­no snab­di­ja­va­nje vo­dom jer pum­pe ne mo­gu da funk­ci­o­ni­šu. Sve to nas ve­o­ma za­bri­nja­va jer je se­zo­na u je­ku, a po­da­tak da je u Ul­ci­nju te­ško na­ći mje­sto sam po se­bi do­volj­no go­vo­ri – ka­zao je Đe­ka.
O si­tu­a­ci­ji u Ul­ci­nju oba­vje­sti­li su sve re­le­vant­ne dr­žav­ne adre­se. Di­rek­to­ri­ca TO sa­op­šti­la je da je pre­ma po­sled­njim po­da­ci­ma ko­ji­ma ras­po­la­že u Ul­ci­nju re­gi­stro­va­no oko 20 hi­lja­da tu­ri­sta.
– Ne­zva­nič­no broj go­sti­ju je dva do tri pu­ta ve­ći. Mi se prak­tič­no na­la­zi­mo u špi­cu se­zo­ne, a de­ša­va­ju nam se pro­ble­mi ko­ji stva­ra­ju lo­šu sli­ku o ovoj de­sti­na­ci­ji. Ovo sva­ka­ko ni­je do­bro za da­lji tok se­zo­ne. Sva­ke go­di­ne nam se po­na­vlja­ju u ova­kve stva­ri Umje­sto da pri­ča­mo o do­broj po­sje­ti, na­pla­ti tak­se, po­ve­ća­nju bro­ja pri­ja­vlje­nih tu­ri­sta mi mo­ra­mo da se ba­vi­mo pro­ble­mi­ma – ka­za­la je Sar­van.
Ka­ko sa­zna­je­mo mno­gi tu­ri­sti ko­ji su bi­li smje­šte­ni u na­se­lji­ma u ko­ji­ma stru­je ne­ma vi­še od 12 ča­so­va ili su pro­mi­je­ni­li smje­štaj ili na­pu­šta­ju Ul­cinj. Rad­ni­ci Elek­tro­pri­vre­de su sva­ko­dnev­no na te­re­nu ali zbog re­kord­ne po­tro­šnje i pre­op­te­re­će­nja na mre­ži stal­no do­la­zi do kva­ro­va. Što se ti­če si­tu­a­ci­je sa vo­dos­nad­bi­ja­va­njem sta­nje je nor­ma­li­zo­va­no jer se ma­njak vo­de u si­ste­mu, zbog za­sto­ja pum­pi na­dok­na­đu­je do­dat­nim ko­li­či­na­ma iz re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da.M.K.

Na­zi­vi uli­ca po­sva­đa­li od­bor­ni­ke

Pro­ble­mi u na­pa­ja­nju gra­da stru­jom za­o­bi­šli su lo­kal­ni par­la­ment, pa su od­bor­ni­ci na­sta­vi­li pr­vu sjed­ni­cu pr­vog re­dov­nog za­si­je­da­nja i za­po­če­li dru­gu sjed­ni­cu pr­vog re­dov­nog za­si­je­da­nja. Na­kon što su u pri­je­po­dnev­nim ča­so­vi­ma usvo­je­ne od­lu­ke o kre­dit­nom za­du­že­nju JP Vo­do­vod od 200 hi­lja­da eura, ko­ri­šće­nju i odr­ža­va­nju JP „Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti” objek­ta grad­ske ka­pe­le na gro­blju pod Bi­je­lom go­rom, te o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Od­lu­ke o ko­mu­nal­nom re­du, uslo­vi­ma i na­či­nu iz­vo­đe­nja i emi­to­va­nja mu­zi­ke u ugo­sti­telj­skim objek­ti­ma i od­re­đi­va­nju uli­ca, dje­lo­va uli­ca, na­se­lja i dru­gih lo­ka­ci­ja za odr­ža­va­nje jav­nih sku­po­va na otvo­re­nom pro­sto­ru. Te su od­lu­ke usvo­je­ne ve­ći­nom gla­so­va vla­da­ju­će ve­ći­ne i di­je­la opo­zi­ci­je.
Naj­vi­še po­le­mi­ke iza­zva­la je dru­ga sjed­ni­ca na ko­joj se ras­pra­vlja o Pro­gra­mu po­di­za­nja spo­men- obi­ljež­ja za Op­šti­nu Ul­cinj za 2015. go­di­nu, na osno­vu ko­jeg bio tre­ba­lo da se gla­sa o pre­i­me­no­va­nju uli­ca. Sjed­ni­ca je već na star­tu pre­ki­nu­ta pa­u­zom jer od­bor­ni­ci SNP-a i DF-a ni­su oba­vi­je­šte­ni o ter­mi­nu odr­ža­va­nja što je iz ove dvi­je par­ti­je oka­rak­te­ri­sa­no kao kla­sič­na dis­kri­mi­na­ci­ja. Od­bor­nik SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić op­tu­žio je pred­sjed­ni­ka SO Fu­a­da Ha­dži­be­ti­ja i ko­le­ge iz vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je da je to smi­šlje­no ura­đe­no.
-One ko­ji u slu­ča­ju ime­na uli­ca ne mi­sle kao vi, ni­ste na­mjer­no po­zva­li na za­si­je­da­nje – ka­že Ćet­ko­vić.
Sli­čan stav po­no­vio je i Mi­lan Ro­lo­vić ko­ji je ka­zao da je slu­čaj­no sa­znao ter­min sjed­ni­ce, na­kon če­ga je za­tra­žio pa­u­zu ko­ja je pri­hvaćena. Sjed­ni­ca je na­sta­vlje­na po­sli­je pod­ne ras­pra­vom o pred­lo­zi­ma ime­na uli­ca, a Ćet­ko­vić i Ro­lo­vić na­ja­vi­li da ne­će uče­stvo­va­ti u njoj na­zvav­ši je far­som.

Izvor: DAN