Rejntke i Dods pisale Đukanoviću: Do septembra proglasiti Solanu zaštićenim područjem

July 28, 2015   | Ngjarjet - Events

ulcinjska-solana-raj-za-pticePoslanice Evropskog parlamenta, Aneliz Dods i Teri Rajntke, uputili su premijeru Milu Đukanoviću pismo u kome pozdravljaju činjenicu da je Vlada Crne Gore javno prepoznala značaj Ulcinjske solane i da je preduzela prve korake ka očuvanju ovog područja. Naglašavaju da proces proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem treba završiti u septembru.

One u pismu navode da je Ulcinjska solana najvažnije odmorište za ptice selice na istočnoj obali Jadrana, te predstavlja dom milionima ptica, uključujući i mnogim rijetkim vrstama, zbog čega je od izuzetne važnosti da se sačuva njen jedinstveni biodiverzitet.

“Pozdravljamo prve važne korake ka očuvanju ovog močvarnog područja i spašavanju ptičjih života, naročito donaciju Vlade Crne Gore u iznosu od 80.000 eura i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija UNDP u iznosu od 34.000 eura, kako bi se popravile pumpe u Solani. Bilo nam je zadovoljstvo čuti da je pumpa, koja je ključna za pumpanje slane vode u bazene Solane (a time i hrane za ptice), popravljena početkom jula i da je sada u potpunosti u funkciji. Radnici koji su radili na popravljanju pumpe su odradili odličan posao”, kazale su Dods i Rajntke.

One pozdravljaju odluku kojom se privremeno upravljanje Solanom prepušta javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore dok se ne pronađe koncesionar.

“Kao što znate, da bi se sačuvao netaknuti ekosistem Solane, nekoliko dodatnih koraka je neophodno preduzeti što hitnije: cjelokupan sistem upravljanja vodom u Solani mora biti operativan, ne samo pumpa za slanu vodu već i pumpa za svježu vodu. Proces proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem kroz usvajanje prostornog plana Opštine Ulcinj treba da bude završen u septembru 2015. godine u skladu sa prethodno dogovorenim. Ova oblast mora biti proglašena Ramsar i Emerald područjem”, kazale su Dods i Rajntke.

Izvor: CDM