Izgradnja akva parka moguće sa de­sne stra­ne ma­gi­stra­le pre­ma Adi Bo­ja­ni

September 23, 2015   | news

Ada Bojana-1UL­CINj – Op­šti­na Ul­cinj ni­je od­u­sta­la od re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta iz­grad­nje akva par­ka u za­le­đu Ve­li­ke pla­že i po­sled­njih de­se­tak da­na tra­ju in­ten­ziv­ne ak­tiv­no­sti na rje­ša­va­nju pro­ble­ma utvr­đi­va­nja lo­ka­ci­je na ko­joj će se gra­di­ti „vo­de­ni grad“, sa­zna­je „Dan“. Na­kon što je tur­ska kom­pa­ni­ja „Po­lin“, od­no­sno nje­na cr­no­gor­ska fi­li­ja­la, pri­vre­me­no od­u­sta­la od grad­nje u na­se­lju Štoj, zbog pro­ble­ma sa vla­sni­štvom par­ce­le od oko 25.000 kvadrata, ko­ja je pred­met za­htje­va za po­vra­ćaj po­ro­di­ce Ru­do­vić, u lo­kal­noj upra­vi upo­re­do ra­de na pro­na­la­že­nju dru­ge lo­ka­ci­je uko­li­ko se na pr­vo­bit­noj ne bu­de mo­glo gra­di­ti.
Pod­sje­ti­mo, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja kao dru­go­ste­pe­ni or­gan po­ni­šti­lo je od­lu­ku Ko­mi­si­je za re­sti­tu­ci­ju iz Ba­ra kao pr­vo­ste­pe­nog or­ga­na o po­vra­ća­ju ze­mlji­šta Ru­do­vi­ći­ma, ko­je je pred­vi­đe­no za iz­grad­nju vo­de­nog gra­da u Što­ju, a lo­kal­na upra­va sa­da oče­ku­je da to de­fi­ni­tiv­no bu­de po­tvr­đe­no u ko­rist Op­šti­ne Ul­cinj i dr­ža­ve.
Dok se prav­ni spor, iz­me­đu po­ro­di­ce Ru­do­vić sa jed­ne, i Op­šti­ne i dr­ža­ve sa dru­ge stra­ne, ne okon­ča, u lo­kal­noj upra­vi po­nu­di­li su tur­skim in­ve­sti­to­ri­ma lo­ka­ci­ju sa de­sne stra­ne ma­gi­stra­le pre­ma Adi Bo­ja­ni, ne­da­le­ko od skre­ta­nja za to ostr­vo.
Iz­vor „Da­na“ iz lo­kal­ne upra­ve tvr­di da se po­nu­đe­na lo­ka­ci­ja do­pa­la tur­skim in­ve­sti­to­ri­ma.
– Ta ze­mlja je ta­ko­đe pred­met za­htje­va za po­vra­ćaj jed­ne po­ro­di­ce, ali oni ne­ma­ju ni­šta pro­tiv da se na tom mje­stu even­tu­al­no gra­di akva park. Sla­žu se i pri­hva­ta­ju do­go­vor Op­šti­ne i in­ve­sti­to­ra oko za­ku­pa ze­mlji­šta, od­no­sno ne­ma­ju ni­šta pro­tiv da, uko­li­ko im ze­mlji­šte bu­de vra­će­no, bu­du za­ku­po­dav­ci po uslo­vi­ma po ko­jim se do­go­vo­ri lo­kal­na upra­va. Ti­me se iz­vje­sno taj vi­še­mi­li­on­ski pro­je­kat vra­ća na ve­li­ka vra­ta, ali osta­je sa­mo da se vi­di na ko­joj od dvi­je mo­gu­će lo­ka­ci­je – tvr­di iz­vor „Da­na” bli­zak lo­kal­noj upra­vi.
Sre­di­nom de­cem­bra pro­šle go­di­ne pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka i iz­vr­šni di­rek­tor fir­me „Ul­cinj akva park & En­ter­ta­in­ment” Sa­hret Haj­dar­pa­šić pot­pi­sa­li su spo­ra­zum o grad­nji „vo­de­nog gra­da“. Haj­dar­pa­šić je ta­da is­ta­kao da će ukup­na in­ve­sti­ci­ja u Što­ju iz­no­si­ti oko 7,5 mi­li­o­na eura.
– Is­ku­stvo Tur­ske po­ka­zu­je da ova­kvi objek­ti zna­če pro­du­že­nje se­zo­ne i po­ve­ća­nje pri­ho­da – re­kao je tom pri­li­kom Haj­dar­špa­šić.
Ina­če, Op­šti­na Ul­cinj je kćer­ki tur­ske kom­pa­ni­je u tri­de­sto­go­di­šnji za­kup iz­da­la 25 498 me­ta­ra kva­drat­nih, i to po ci­je­ni od 1,1 euro po me­tru kva­drat­nom.
Sa dru­ge stra­ne po­ro­di­ca Ru­do­vić tvr­di da je imo­vi­na na ko­joj je pred­vi­đe­na grad­nja pred­met za­htje­va za po­vra­ćaj.
– Ta imo­vi­na je pod spo­rom, jer je 1949. go­di­ne od­u­ze­ta mo­joj po­ro­di­ci. Ne­ka zna­ju da ja ne­ću sje­dje­ti skr­šte­nih ru­ku i gle­da­ti ka­ko mi se oti­ma imo­vi­na. Rje­še­njem Ko­mi­si­je za po­vra­ćaj i obe­šte­će­nje od 20.ma­ja 2011. go­di­ne me­ni je ze­mlja vra­će­na. U de­cem­bru iste go­di­ne Upra­va za ne­kret­ni­ne do­ni­je­la je rje­še­nje i do­zvo­li­la upis ne­po­kret­no­sti na osno­vu ko­nač­nog rje­še­nja nad­le­žne ko­mi­si­je. Da­kle, imo­vi­na je bi­la vra­će­na ali se Za­šti­ti­nik imo­vin­sko prav­nih in­te­re­sa Cr­ne Go­re ža­lio Uprav­nom su­du, ko­ji je rje­še­nje po­ni­štio i pred­met vra­tio na po­nov­ni po­stu­pak, ko­ji još ni­je okon­čan. Oni ko­ji ne zna­ju, ili ne že­le da zna­ju, mo­ra­ju shav­ti­ti da se imo­vi­na pod spo­rom ne mo­že otu­đi­ti ni da­va­ti u za­kup. Ako lo­kal­na upra­va po­stu­pi su­pot­no, su­o­či­će se sa po­sle­di­ca­ma, a po­sle­di­ce će sno­si­ti i po­ten­ci­jal­ni in­ve­ti­tor, ko­ga upo­zo­ra­vam da se ne iz­la­že ri­zi­ku i bez­po­treb­nim tro­ško­vi­ma – ka­te­go­ri­čan je Ru­do­vić, ko­ga u na­sto­ja­nju sa sa­ču­va ze­mlju pe­ti­ci­jom po­dr­ža­va i oko 200 mje­šta­na na­se­lja Štoj.
M.Kne­že­vić

Op­šti­na an­ga­žo­va­la prav­ni tim

Op­šti­na Ul­cinj an­ga­žo­va­la je lje­tos advo­kat­sku kan­ce­la­ri­ju „Jo­vo­vić, Mu­go­ša & Vu­ko­vić” iz Pod­go­ri­ce da je za­stu­pa u spo­ru ko­ji vo­di pred Ko­mi­si­jom za re­sti­tu­ci­ju u Ba­ru za ze­mlji­šte u Što­ju. U lo­kal­noj upra­vi na­mje­ra­va­ju da ulo­že sve do­dat­ne prav­ne li­je­ko­ve ka­ko bi se, na­kon pra­vo­sna­žne od­lu­ke Vi­šeg su­da i rje­še­nja Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja, taj spor ko­nač­no za­vr­šio i pred pr­vo­ste­pe­nim or­ga­nom. U Op­šti­ni se na­da­ju da će do po­čet­ka je­se­ni bi­ti ot­klo­nje­ne sve prav­ne ne­do­u­mi­ce ka­ko bi se omo­gu­ćio po­če­tak re­a­li­za­ci­je vi­še­mi­lin­ske in­ve­sti­ci­je.

Izvor: DAN