Gani Resulbegović novi član odbora Skupštine Privredne komore CG

September 28, 2015   | Ngjarjet - Events

Privredna komora Crne GoreKonstituisan Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore konstituisan je 25. septembra 2015. godine. Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 28 članova Odbora izabranih na redovnim izborima koji su u Privrednoj komori raspisani 27. marta a okončani 15. septembra, te je usvojen Poslovnik o radu.

Novi mandat predsjednika Odbora dobio je Dragan Purko Ivančević, izvršni direktor Queen Management DOO Budva. Članovi su se saglasili da je Odbor turizma i ugostiteljstva u prošlom sazivu bio veoma aktivan i da zasluga za to u velikoj mjeri pripada uspješnom predsjedavanju Ivančevića, pa su jednoglasno odlučili da on tu dužnost obavlja i tokom naredne četiri godine.

– Velika je čast i obaveza obavljati ovu dužnost u Privrednoj komori i raditi u interesu ne samo ove, nego svih grana komplementarno vezanih za turizam, koji mora da poveže sve sektore i da bude potrošnja naše proizvodnje – rekao je Ivančević.

Smatra da predstoji intenzivna aktivnost koja će se odvijati u partnerskom odnosu sa državom i uz punu podršku Komore, da bi turizam dosegao nivo koji zaslužuje. To podrazumijeva otklanjanje biznis barijera, razvoj kvalitetnog turističkog proizvoda, te gradnju ambijenta u kojem će se najbolje valorizovati investicije, a kompanije imati najbolje uslove za rad, čime bismo dobili kvalitetniju turističku destinaciju.

Prema njegovim riječima, Odbor će se već u bliskoj budućnosti boriti za donošenje Zakona o strancima koji će biti u skladu sa interesima turističkog biznisa i omogućiti zapošljavanje crnogorske radne snage i njeno osposobljavanje da pruži najviši nivo usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

– Pored ove Odbor bi brzo trebalo da se uključi u koncipiranje planiranja sljedeće turističke sezone. Sada je vrijeme kada počinju te pripreme – rekao je on.

Odbor će, naglašava Ivančević imati značajnu ulogu u suzbijanju sive ekonomije koja je i dalje izražena, s obzirom na to da je 60 odsto smještajnih kapaciteta u sivoj zoni.

Za zamjenika predsjednika Odbora izabran je mr Nemanja Nikolić, predsjednik Odbora direktora UTIP Crna Gora AD, Podgorica.

Novi članovi Skupštine Privredne komore iz ovog Odbora su Gani Resulbegović, izvršni direktor Real Estate&CO DOO, Ulcinj, Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Podgorica, te Nikola Milić, direktor Talia Company DOO, Herceg Novi. Predsjednici odbora udruženja su po automatizmu članovi Skupštine Privredne komore koja broji 47 članova, od čega je 34 iz odbora udruženja.

Konstitutivnu sjednicu vodila je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović. Ona je između ostalog upoznala novoizabrane članove Odbora sa istorijatom, organizacijom, nadležnostima i aktivnostima Privredne komore. Upoznajući ih sa aktivnostima Odbora ona je kazala da su one usmjerene na praćenje poslovanja i objedinjavanje interesa u rješavanju aktuelne problematike turizma, kao i na realizaciju zadataka iz Izvještaja Evropske komisije, te na organizovanje seminara, obuka i okruglih stolova.

Filipović je istakla da su prioriteti u turizmu unapređenje turističke ponude kroz regionalnu saradnju i produženje sezone, bolja saradnja i koordinacija rada državnih i lokalnih organa i službi, unapređenje komunalne i lokalne infrastrukture, bolja saobraćajna dostupnost, izgradnja hotela visoke kategorije i drugih kapaciteta, edukacija kadrova, povezivanje turizma i poljoprivede, suzbijanje sive ekonomije, nastavljanje fiskalnih podsticaja i izgradnje te modernizacije marina sa pratećim sadržajima u cilju daljeg razvoja nautičkog turizma.

Izvor: Privredna komora Crne Gore