Ministarstvo poljoprivrede: Zaštititi okolinu i smanjiti krivolov u Ulcinj

October 7, 2015   | Ngjarjet - Events

URA-Cuva li Vlada dinamitase-UlcinjMinistarstvo poljoprivrede i opština Ulcinj potpisali su sporazum za realizaciju projekta “Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema” čiji su ciljevi promocija zaštite okoline i nadgledanja morskog ekosistema, kao i poboljšanje potencijala u ribarstvu.

“Na crnogorskom primorju dugi niz godina izražen je problem krivolova ribe dinamitom i devastacijom morske obale i podmorja. Problem je naročito izražen u opštini Ulcinj, gdje je registrovan najveći broj slučajeva korišćenja eksploziva”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Projekat je podijeljen u četiri segmenta: podizanje svijesti građana, oglašavanjima na bilbordima i putem video materijala, monitoring obale opštine Ulcinj, patroliranjem, jačanje kapaciteta nadležnih institucija pitem seminara, razmjena praksi i iskustava iz okruženja i iskustava u borbi protiv ilegalnog ribolova, stvaranje uslova i podsticanje razvoja marikulture, kako bi se precizno odredile lokacije na kojima postoje dobre mogućnosti za razvoj ove oblasti unutar Opštine Ulcinj.

Te aktivnosti će, dodaju iz Ministarstva poljoprivrede, doprinijeti održivom upravljanju morskim i slatkovodnim ribarstvom, odnosno zaštiti životne sredine, resursa mora, Šaskog jezera i rijeke Bojane, ali i suzbijanju nelegalnog ribolova.

“Ministarstvo planira da u narednom periodu ove i slične aktivnosti proširi i na ostale primorske opštine. Cilj je da se u saradnji sa primorskim opštinama riješe pitanja vezova, mjesta prvog iskrcaja i mjesta prve prodaje, kao pitanja od najvišeg značaja za ribare kojima je osnovna djelatnost ulov ribe na moru”, naveli su iz tog Vladinog resora.

Izvor: RTCG