Opštini Ulcinj prijeti blokada opštinskog računa – Video

October 7, 2015   | news

Fatmir-Djeka-1Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka rekao je, na vanrednoj konferenciji za štampu, da se ta lokalna uprava suočava sa novom sudskom aferom koja ima koruptivne elemente i koja prijeti da tu opštinu dovede do bankrota.

Naime, ovih dana Viši sud u Podgorici je, kako tvrdi sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Ulcinj Gzim Hadžibeti, donio rješenje na štetu Opštine Ulcinj koja bi mogla da je košta oko pola miliona eura.

Riječ je o slučaju firme “Progres” iz Pirota, odnosno o sudskom predmetu koji datira više od tri decenije. Radi se o naknadi koju je tužilac tražio od opštine Ulcinj za izuzimanje zemljišta za parking bivšeg hotela “Galeb”.

Nakon što je ta srpska firma otišla u stečaj, spor je otkupio njen dotadašnji advokat Nuša Kalač za 70 hiljada eura.

Njegov zahtjev za obeštećenje je odbacio Osnovni sud u Ulcinju, ali je Viši sud u Podgorici ocijenio da je to bilo cesija i donio rješenje o naplati obeštećenja.

Osnovni sud u Ulcinju treba narednih dana da sprovede izvršenje.

Hadžibeti je najavio da će uputiti zatjev nadležnim organima za zaštitu zakonitosti, dok je Đeka izrazio sumnju da je u pitanju koruptivna afera koja moraju biti istražena od strane Tužilaštva.

“Zaključci naših analiza ovog apsurdnog sudskog procesa su da on involvira koruptivne afere koje moraju biti istražene od strane Tužilaštva. Ovo je flagrantan primjer kršenja zakona bez presedana koji se hitno mora prekinuti”, kazao je Đeka.

On je novinarima saopštio kako su više puta o ovoj problematici razgovarali i sa predsjednicom Vrhovnog suda, predstavnicima Ministarstva pravde, sudijama Osnovnog suda u Ulcinju, sa kojima, kako je kazao, imaju korektne odnose i saradnju.

“Mi tražimo da se hitno zaustavi eskalacija ove pojave koje je u suštoj suprotnosti sa svim evropskim zakonima i standardima”, izričit je Đeka.

On je kazao da će, ukoliko dođe do realizacije prinudne naplate ove sudske odluke, najviše zbog toga trpjeti zaposleni u lokalnoj administraciji, preduzeća koja se finansiraju iz opštinskog budžeta, kao i svi građani Ulcinja.

“Opština Ulcinj, ionako najsiromašnija opština Crnogorskog primorja, biće dovedena u stanja bankrota i potpune paralize rada”, kazao je Đeka i izrazio uvjerenje da može računati na podršku svih odborničkih klubova političkih partija SO Ulcinj i poslanika Skupštine Crne Gore.

Izvor: RTCG