Danas se slavilo Dan nara u Vladimir – Ulcinj

October 9, 2015   | news

Festohet-Dita-Sheges-UlqinTra­di­ci­o­nal­nim oku­plja­njem po­ljo­pri­ved­nih pro­iz­vo­đa­ča u Vla­di­mi­ru, po­sve­će­nom na­ru, ju­če je u naj­ju­žni­joj op­šti­ni po­če­la tro­dnev­na tu­ri­stič­ka ma­ni­fe­sta­ci­ja „Dol­ci­ni­um in­ter­na­ci­o­nal fe­sti­val“, či­ji su or­ga­ni­za­to­ri Op­šti­na Ul­cinj i lo­kal­na Tu­ri­stič­ka or­ga­ni­za­ci­ja. Za raz­li­ku od ra­ni­jih go­di­na Dan na­ra obi­lje­žen je skrom­no, jer vre­men­ski uslo­vi ni­su do­zvo­li­li da ma­ni­fe­sta­ci­ja oku­pi ve­ći broj iz­la­ga­ča i po­sje­ti­la­ca. Ipak, ki­ša ni­je u pot­pu­no­sti spri­je­či­la uče­sni­ke da na oko de­se­tak štan­do­va u cen­tru MZ Vla­di­mir pred­sta­ve svo­je pro­iz­vo­de. Po­sje­ti­o­ci su za­hva­lju­ju­ći upor­no­sti iz­la­ga­ča ipak mo­gli da vi­de i pr­o­ba­ju nar, sok od ovog iz­u­ze­nog vo­ća, ali i osta­le po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vo­de s ovog pod­ruč­ja: man­da­ri­ne, ma­sli­ne, ja­bu­ke, mli­ječ­ne pro­iz­vo­de…Pred­sjed­nik Bi­znis klu­ba „Ana­ma­lit“ Ka­bil Kur­ti is­ti­če da se ma­ni­fe­sta­ci­ja odr­ža­va po če­tvr­ti put i da je njen osnov­ni cilj oku­plja­nje po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča, po­ljo­pri­vred­nih struč­nja­ka i tu­ri­stič­kih rad­ni­ka iz ze­mlje i re­gi­o­na.
-Ma­ni­fe­sta­ci­ja pro­mo­vi­še kul­tur­ne, tu­ri­stič­ke i isto­rij­ske vri­jed­no­sti ovo­ga kra­ja i op­šti­ne Ul­cinj. Osim na­ra pro­mo­vi­še­mo i dru­ge po­ljo­pri­vred­ne pro­iz­vo­de ko­ji se ga­je na ovom pro­sto­ru. Uvje­re­ni smo da je ovo do­bar na­čin da pro­iz­vo­đa­či, ne sa­mo sa ovog pod­ruč­ja, pro­mo­vi­šu svo­je pro­iz­vo­de, dru­že se i raz­mje­ne is­ku­stva – re­kao je Kur­ti, i na­gla­sio da BKA ima do­bru sa­rad­nju sa lo­kal­nim i dr­žav­nim in­sti­tu­ci­ja­ma. Di­rek­to­ri­ca Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je Za­na Sar­van pod­sje­ti­la je da je oku­plja­nje u Vla­di­mi­ru sa­mo po­če­tak ma­ni­fe­sta­ci­je ko­ja će tra­ja­ti ne­ko­li­ko da­na i bi­ti is­pu­nje­na bo­ga­tim sa­dr­ža­ji­ma. Žao mi je što lo­še vri­je­me spri­je­ča­va ma­sov­ni­ju po­sje­tu jer bi si­gur­no bi­lo mno­go bo­lje da nas vre­men­ski uslo­vi ni­su ome­li. Vje­ru­jem da će dru­ga dva da­na ma­ni­fe­sta­ci­je pro­ći bo­lje jer smo pla­ni­ra­li da u Cen­tru za kul­tu­ru odr­ži­mo Fol­klor­ni fe­sti­val na ko­jem će se oku­pi­ti dru­štva iz 10 ze­ma­lja re­gi­o­na. Osnov­na ide­ja je da pro­du­ži­mo tu­ri­stič­ku se­zo­nu u Val­di­mi­ru, a že­li­mo da afir­mi­še­mo i ru­ral­ni tu­ri­zam kao i da pred­sta­vi­mo po­ljo­pri­vre­du ovog kra­ja – ka­za­la je Sar­van.
Pre­ma ri­je­či­ma ge­ne­ral­ne di­rek­to­ri­ce za po­ljo­pri­vre­du i ri­bar­stvo Da­ni­je­le Sto­li­ce ma­ni­fe­sta­ci­je po­put Da­na na­ra ima­ju vi­še­stru­ki zna­čaj jer afir­mi­šu po­ljo­pri­vre­du i tu­ri­zam, od­no­sno oku­plja­ju pro­iz­vo­đa­če, pro­mo­vi­šu nji­ho­ve pro­iz­vo­de i pri­vla­če tu­ri­ste.
– Da­nas obi­lje­ža­va­mo Dan na­ra, ali u ci­je­loj Cr­noj Go­ri ima do­sta slič­nih ma­ni­fe­sta­ci­ja ko­ji­ma se pro­mo­vi­šu pro­iz­vo­di i pri­je sve­ga pro­iz­vo­đa­či. To je do­bra pri­li­ka da se sret­nu i raz­mje­ne is­ku­stva, ka­ko bi una­pri­je­di­li pro­iz­vod­nju. Po­li­ti­ka Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de je da te­ži ka što ve­ćem kva­li­te­tu pro­iz­vo­da ali i da po­dr­ži da se sa­ču­va sve ono što je tra­di­ci­o­nal­no i autoh­to­no. Ko­ri­stim pri­li­ku da po­zo­vem ugo­sti­te­tlje da pre­po­zna­ju bo­gat­svo pro­iz­vo­da ovog kra­ja i da ih uvr­ste u svo­ju po­nu­du ka­ko bi tu­ri­sti ko­ji po­sje­te Cr­nu Go­ru ima­li pri­li­ke da se uvje­re u nji­hov kva­li­tet. Da­nas je to nar ko­ji ni­je pred­stva­ljen sa­mo kao pri­mar­ni pro­iz­vod što je nje­go­va po­seb­na vri­jed­nost. Na­sta­vi­će­mo da po­dr­ža­va­mo ova­kve sku­po­ve kao i sve pro­jek­te ko­ji do­pri­no­se raz­vo­ju i afir­ma­ci­ji ru­ral­nih pod­ruč­ja Cr­ne Go­re – ka­za­la je Sto­li­ca.
Pred­stva­ni­ci BK „Ana­ma­lit“ za­jed­no sa pre­datvni­ci­ma Mi­ni­star­stva po­ljo­pri­vre­de i go­sti­ma ob­i­šli su sve štan­do­ve raz­go­va­ra­li sa pro­iz­vo­đa­či­ma i pro­ba­li pro­iz­vo­de. Uče­sni­ci ma­ni­fe­sta­ci­je mo­gli su da pro­ba­ju nar ali i dru­go me­di­te­ran­sko vo­će, a ve­li­ki broj po­sje­ti­la­ca mo­gao je da uži­va i u bo­ga­tom kul­tur­no-umjet­nič­kom pro­gra­mu, ko­ji su pri­re­di­li čla­no­vi Kul­tur­no-umjet­nič­kog dru­šta­va „Obi­lić“ sa Ko­sme­ta.
Na kra­ju ma­ni­fe­sta­ci­je or­ga­ni­za­to­ri su za­hva­li­li uče­sni­ci­ma i naj­bo­ljim pro­iz­vo­đa­či­ma, i po­ru­či­li da će no­vo oku­plja­nje bi­ti na­red­ne go­di­ne na istom mje­stu.M.K.

Pod­ruč­je bo­ga­to lje­ko­vi­tim bi­ljem

Osim po mno­go­broj­nim po­ljo­pri­vred­nim pro­iz­vo­di­ma pod­ruč­je naj­ju­žni­je op­šti­ne bo­ga­to je i sa­mo­ni­klim lje­ko­vi­tim bi­ljem. Tu do­sad ma­lo po­zna­tu či­nje­ni­cu na ma­ni­fe­sta­ci­ji po­sve­će­nu na­ru po­sje­ti­o­ci­ma je pred­sta­vio tra­var Dra­gan Bir­sko­vić. Taj vri­jed­ni Ul­ci­nja­nin, ina­če di­plo­mi­ra­ni ga­stro­nom po za­ni­ma­nju već go­di­na­ma is­tra­žu­je i sa­ku­plja lje­ko­vi­to bi­lje. Ne­dav­no je svo­je du­go­go­di­šnje is­tra­ži­va­nje kru­ni­sao ob­ja­vlji­va­njem knji­ge pod na­zi­vom „Sa­mo­ni­ko lje­ko­vi­to bi­lje ul­cinj­ske op­šti­ne“.
– Pred­sta­vio sam one bilj­ke ko­je sam mo­gao na­ći u oko­li­ni Ul­ci­nja ali sve sa eko­lo­ški či­stih sta­ni­šta kao šo su: Salč, Bra­ti­ca, Ko­lom­za, Ko­dre, Bri­ska go­ra, Li­va­ri, Go­ra­na,Ana­ma­lit… Za sva­ku bilj­ku ga­ran­tu­jem da je či­sta. U na­šem na­ro­du se ka­že da je pri­ro­da naj­bo­lji po­zna­va­lac ljud­skih bolj­ki. Za­to, do­zvo­li­te pri­ro­di da vam po­mog­ne ta­ko što će­te ko­ri­sti­ti lje­ko­vi­te tra­ve – ka­že Bri­sko­vić.

Pro­iz­vo­di po­zna­ti po kva­li­te­tu

Pro­iz­vo­đa­či ko­ji su se ju­če pred­sta­vi­li na ma­ni­fe­sta­ci­ji sa­gla­sni su da su pro­iz­vo­di iz ana­mal­skog pod­ruč­ja iz­u­zet­nog kva­li­te­ta o če­mu, ka­žu, naj­bo­lje svje­do­če za­do­volj­ni po­tro­ša­či. Mir­sad Re­dža nu­dio je mli­ječ­ne pro­iz­vo­de: kra­vlji, ov­čji i ko­zji sir i mli­je­ko. O kva­li­te­tu pro­iz­vo­da ko­je je iz­lo­žio naj­bo­lje ocje­ne da­li su po­sje­ti­o­ci ko­ji su se vi­še pu­ta vra­ća­li za nje­gov štand.
– Sa ovog pod­ne­blja sva­ki pro­iz­vod mo­ra bi­ti kva­li­te­ta­tan. Osim iz Ul­ci­nja imam re­dov­ne kup­ce iz dru­gih pri­mor­skih gra­do­va, Pod­go­ri­ce pa čak i iz Sr­bi­je. Moj ko­zi­ji sir kon­zu­mi­ra se i u Be­o­gra­du – ka­že Re­dža. On je osim mli­ječ­nih pro­iz­vo­da go­sti­ma po­nu­dio i do­ma­će spe­ci­ja­li­te­te ko­je spre­mi­la nje­go­va su­pru­ga. Ni­ko­la Nre­kić iz se­la Kle­zna ko­ji već če­tvr­tu go­di­nu za re­dom iz­la­že svo­je pr­o­iz­vo­de na ovoj ma­ni­fe­sta­ci­ji.
– Osim na­ra na štan­du sam iz­lo­žio, man­da­ri­ne, ja­bu­ke, bun­de­ve, vi­no, ra­ki­ju i po­seb­nu sor­tu bi­je­log lu­ka, ko­ju sam pro­iz­vo­dim. Svi pro­iz­vo­di su eko­lo­ški i od­lič­nog su kva­li­te­ta – ka­zao je Nre­kić.

Izvor: DAN