Građani Ulcinja kupuju vodu i traže ispravnu pijaću vodu – Video

October 16, 2015   | Ngjarjet - Events

Imena ulica-UlcinjaDi­rek­tor Jav­nog pred­u­ze­ća Vo­do­dvod i ka­na­li­za­ci­ja Fe­him Av­diu sa­op­štio je ju­če da vo­da iz grad­skog vo­do­vo­da još uvi­jek ni­je za pi­će i da će se još ne­ko­li­ko da­na če­ka­ti re­zul­ta­ti ana­li­ze kva­li­te­ta. Opš­tinski in­spek­tor do­nio je ne­dav­no od­lu­ku o za­bra­ni ko­ri­šće­nja vo­de iz vo­do­vo­da, jer su te­sto­vi po­ka­za­li rast pa­ra­me­ta­ra man­ga­na. Tog sre­br­na­sto-bi­je­log me­ta­la u pri­ro­di ima sa­mo u ob­li­ku je­di­nje­nja. U ma­lim ko­li­či­na­ma je neo­p­ho­dan mi­kro­e­le­ment za ži­vo­ti­nje i lju­de, ali u ve­ćim je tok­si­čan i do­vo­di do raz­li­či­tih funk­ci­o­nal­nih i mor­fo­lo­ških po­re­me­ća­ja. Lo­kal­no dej­stvo ma­ni­fe­stu­je se pro­mje­na­ma na ko­ži pec­ka­njem i svra­bom u oči­ma uz na­dra­že­ni ka­šalj i ki­ja­nje. U vi­so­kim kon­cen­tra­ci­ja­ma man­gan- ok­sid iza­zi­va simp­to­me me­tal­ne gro­zni­ce, gla­vo­bo­lju, bo­lo­ve u gru­di­ma, ka­šalj, ko­njuk­ti­vi­tis i cr­ve­ni­lo. Av­diu ka­že da u tom pred­u­ze­ću ne­ma­ju in­for­ma­ci­ja da je po­ja­va man­ga­na u vo­di, iza­zva­la bi­lo ka­kve pro­ble­me kod gra­đa­na.
– Mno­gi gra­đa­ni se i ne oba­zi­ru na upo­zo­re­nje da vo­da ni­je za pi­će već je i da­lje ko­ri­ste. Ipak, tre­ba sa­če­ka­ti re­zul­ta­te ana­li­za ka­ko bi­smo ima­li zva­nič­nu po­tvr­du da se vo­da mo­že pi­ti- na­gla­ša­va Av­diu.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, ova­kva vr­sta pro­ble­ma ni­je se de­si­la de­ce­ni­ja­ma. -Još uvi­jek ne zna­mo šta je uzrok, ali sma­tram da je mo­gu­će da su pro­blem iza­za­va­li su­šno lje­to i in­fra­struk­tur­ni re­sur­si ko­ji su pri kra­ju. Grad se ina­če snab­di­je­va sa iz­vo­ri­šta Salč, Gač, Mi­de, Kaliman. Vo­de ima do­volj­no jer Op­šti­na sa­da pre­u­zi­ma i 15 li­ta­ra u se­kun­di iz Re­gi­o­nal­nog vo­do­vo­da, ka­že Av­diu i do­da­je da u naj­ju­žni­joj op­šti­ni ima kva­li­te­te­ne vo­de ko­ja do­sa­da ni­je uzro­ko­va­la zdrav­stve­ne pro­ble­me.
U lo­kal­nom Do­mu zdra­vlja ka­za­li su nam da je zdrav­stve­na si­tu­a­ci­ja u op­šti­ni sta­bil­na.
–In­for­mi­sa­ni smo da vo­da ni­je za pi­će, ali ni­smo ima­li pa­ci­je­na­ta ko­ji su se even­tu­al­no ža­li­li na ne­ke pro­ble­me zbog to­ga. Da­kle, sta­nje po tom pi­ta­nju je re­dov­no. Gra­đa­ni­ma bih sa­vje­to­vao da se pri­dr­ža­va­ju uput­sta­va nad­le­žnih, dok se ne do­bi­je po­tvr­da da se vo­da iz vo­do­vo­da mo­že ko­ri­sti­ti, ka­zao je za „Dan“ di­rek­tor Do­ma zdra­vlja dok­tor Pa­vle Mar­ni­ko­vić.
I dok se če­ka­ju re­zu­la­ta­ti ana­li­ze, Ul­ci­nja­ni uglav­nom po­štu­tju od­lu­ku nad­le­žnih. Vo­da se naj­če­šće ku­pu­je, a naj­ve­ću ko­rist od tre­nut­ne si­tu­a­ci­je ima­ju tr­go­vi­ne u ko­ji­ma je ra­zno­vr­sna po­nu­da i od­lič­na pro­da­ja fla­ši­ra­ne vo­de. Zre­nja­ni­nac Pa­vle Jo­ne­sku ko­ji go­di­na­ma ži­vi i ra­di u Ul­ci­nju ka­že da ne ko­ri­sti vo­du iz grad­skog vo­do­vo­da.
–Vo­du odav­no ku­pu­jem, a ovu s če­sme mo­že­mo da pa­ku­je­mo i pro­da­je­mo, sa­mo da pro­na­đe­mo u če­mu po­ma­že, u ša­li ka­že Jo­ne­sku.
Nje­ga in­for­ma­ci­ja o po­ja­vi man­ga­na u pi­ja­ćoj vo­di ni­je za­bri­nu­la.
–Si­gur­no je to ne­što tre­nut­no i na­dam se da će usko­ro sve bi­ti u re­du, uvje­ren je Jo­ne­sku.
Mje­štan­ka Sa­nja Vu­ki­će­vić ta­ko­đe tre­nut­no ne ko­ri­sti vo­du iz grad­skog vo­do­vo­da iako je, ka­že, tek pri­je dva da­na sa­zna­la da ni­je is­prav­na za pi­će.
–Ni­sam ima­la ni­ka­kvih zdrav­stve­nih pro­ble­ma, ali sa­da ko­ri­sti­mo fla­ši­ra­nu vo­du dok se ne ri­je­ši pro­blem, ka­že Vu­ki­će­vi­će­va.
Kva­li­te­tom vo­de u naj­ju­žni­joj op­šti­ni svo­je­vre­me­no se ba­vi­la i Vla­da ko­ja je po­čet­kom pro­šle go­di­ne, iz­me­đu osta­log, sa­op­šti­la da je utvr­đe­no je da je kva­li­tet vo­de u po­je­di­nim dje­lo­vi­ma op­šti­ne pro­ble­ma­ti­čan, a evi­den­ti­ra­ni su enorm­ni gu­bi­ci na mre­ži, ne­le­gal­ni po­tro­ša­či, sla­ba na­pla­ta, kao i iz­u­zet­no vi­so­ki tro­ško­vi, pr­ven­stve­no za za­ra­de, te vi­šak za­po­sle­nih. Nje­mač­ki struč­nja­ci ko­ji su ra­di­li stu­di­ju o vo­do­snab­di­je­va­nju i tret­ma­nu ot­pad­nih vo­da na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne do­šli su čak do po­da­tka da gu­bi­ci vo­de u di­stri­bu­tiv­noj mre­ži iz­no­se fra­pant­nih 653 od­sto. Na­i­me, pre­ma nji­ho­voj ra­ču­ni­ci, s okol­nih iz­vo­ri­šta u vo­do­vod­ni si­stem op­šti­ne ula­zi go­di­šnje 8,1 mi­li­on ku­bi­ka, a od to­ga se sa­mo 1,3 mi­li­o­na ku­bi­ka vo­de fak­tu­ri­še. Do­sad se spe­ku­li­sa­lo da su gu­bi­ci na vo­do­vod­noj mre­ži oko 60 od­sto, pri­je sve­ga zbog do­tra­ja­le in­fra­struk­tu­re i di­vljih pri­klju­ča­ka, ali pre­ci­zni Njem­ci su po­tvr­di­li da je to čak de­set pu­ta vi­še.
M.K.

Op­šti­na po­di­že kre­di­te

Pod­sje­ti­mo od­bor­ni­ci SO Ul­cinj usvo­ji­li su ne­dav­no dvi­je od­lu­ke o kre­dit­nom za­du­že­nju Op­šti­ne za pro­jek­te vo­do­snab­di­je­va­nja i od­vo­đe­nja ot­pad­nih vo­da, u ukup­nom iz­no­su od 25 mi­li­o­na eura. Evrop­ska in­ve­sti­ci­o­na ban­ka (EIB) kre­di­ti­ra­će pro­je­kat iz­grad­nje ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že u op­šti­ni Ul­cinj. Op­šti­na će se za­du­ži­ti pet mi­li­o­na eura sa grejs pe­ri­o­dom od če­ti­ri go­di­ne, na 42 ra­te, a po ka­ma­ti ko­ja će za­vi­sno od uslo­va na dan pot­pi­si­va­nja ugo­vo­ra sa EIB iz­no­si­ti od 0,7 do 3,5 od­sto. Ga­rant vra­ća­nja kre­di­ta je Vla­da. Po­me­nu­ta sred­stva bi­će utro­še­na za iz­grad­nju ka­na­li­za­ci­o­ne mre­že za na­se­lja Bra­ti­ca, To­to­ši, Bi­je­la go­ra i Ko­dre, a po­če­tak ra­do­va oče­ku­je se usko­ro, jer su sve ak­tiv­no­sti, po­čev od pro­jekt­ne pa do ten­der­ske do­ku­men­ta­ci­je za­vr­še­ne. Op­šti­na će se za­du­ži­ti i kod nje­mač­ke KFV ban­ke za pro­je­kat vo­do­snab­di­je­va­nja i od­vo­đe­nja ot­pad­nih vo­da, u iz­no­su od 20 mi­li­o­na eura. Kre­dit će se vra­ća­ti od 2021. do 2030. go­di­ne s po­lu­go­di­šnjim ra­ta­ma od mi­li­on eura sa­mo na ime glav­ni­ce.

Ka­zni­ti od­go­vor­ne

Me­đu gra­đa­ni­ma ima i onih ko­ji ni­su upo­zna­ti s pro­ble­mom, ko­ji već da­ni­ma op­te­re­ću­je naj­ju­žni­ju op­šti­nu. Pen­zi­o­ner Vuk­mir Ban­do­vić ka­že da pr­vi put ču­je da je vo­da ne­is­prav­na.
–Ni­sam znao za to. Evo sad pr­vi put ču­jem. Ko­ri­sti­mo vo­du s če­sme, ali ni­sam pri­mi­je­tio ni­šta neo­bič­no, ni­ti imam ne­kih pro­ble­ma. Ako je to isti­na, pri­su­stvo man­ga­na je po­ra­ža­va­ju­će štet­no. Za pr­vi ko­rak je nu­žno in­for­mi­sa­ti sve gra­đa­ne i pred­u­ze­ti hit­ne mje­re za ot­kla­nja­nje man­ga­na, a isto ta­ko tre­ba po­kre­nu­ti pi­ta­nje od­go­vor­no­sti struč­nih slu­žbi i or­ga­na – ka­zao je Ban­do­vić.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image