Ulcinjskoj Solani proizvodnja soli osnov za opstanak

October 18, 2015   | Ngjarjet - Events

SKUP U ULCINJU-SOLANAProizvodnja soli je osnov za opstanak Solane i zaštitu biodiverziteta na tom području koje je važno u evropskim razmjerama, rečeno je danas na okruglom stolu pod nazivom „Zaštita i valorizacija prirodnih resursa Ulcinjske Solane“, koji je održan u Ulcinju.

Na ovom skupu su čelnici JP “Nacionalni parkovi Crne Gore” (JPNPCG) predstavili Program upravljanja Solanom do avgusta naredne godine, koji uključuje i organizaciju berbe slanih kristala.

Prema riječima državne sekretarke u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborke Pejović, pitanje Solane je jedan od uslova napretka Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa EU. Ona je istakla da će Solana biti zaštićena na državnom nivou, te da su krenule procedure da se uvrsti u Ramsarko i Emerald područje, odnosno da će ona postati dio prirodne evropske baštine.

Svi učesnici na ovom skupu su naglasili značaj sveobuhvatnog tretiranja ovog izuzetno vrijednog prostora, te izrazili očekivanje da će zakupac, JPNPCG, kvalitetno upravljati Solanom.

Na okruglom stolu je istaknuto da u ekološkom pogledu Ulcinjska solana predstavlja značajan tip staništa i ima veliku ulogu u održanju biodiverziteta. Solana je 1989. godine stavljena na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica, a od 2006. godine, prepoznata je kao Emerald stanište Bernske konvencije. Solana je 2008. godine stavljena na listu potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. godine, izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, predložena za budući spomenik prirode.

“Na skupu je istaknuto da je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma o stanju na Solani s predlogom daljih aktivnosti, zadužila isto da koordinira aktivnosti na uspostavljanju Solane Ramsar i Emerald područjem i obezbijedi međunarodnu donatorsku podršku za obnovu Solane, kao i da je pitanje Solane jedan od uslova napretka Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa EU”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Učesnici skupa su zaključili da je neophodan multidisciplinaran pristup zaštiti, valorizaciji i promociji prirodnih resursa Ulcinjske solane, koordinisan i kontinuiran rad svih ključnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prirode, redovno i blagovremeno obavještavanje Delegacije EU, a prije svega čvršća saradnja sa lokalnom upravom, turističkom organizacijom i lokalnim zajednicama koje će doprinijeti očuvanju ovog prostora.

Okruglom stolu su, inače, prisustvovali i predstavnici Evropske Delegacije u Crnoj Gori, predstavnici stranih ambasada, Turističke organizacije Ulcinj, te domaćih i međunarodnih ekoloških organizacija.

Izvor: RTCG