Nimanbegu: Politički lideri da doprinesu smirivanju tenzija

October 24, 2015   | Ngjarjet - Events

Genci Nimanbegu-UlcinjPredsjednik Savjeta Genci Nimanbegu kazao je da su politička stabilnost i poštovanje demokratskih principa u političkom djelovanju cilj koji je zajednički za sve odgovorne političke subjekte, ali i za pojedince.

“Koristimo priliku da apelujemo i na javnost, pojedince, a i na odgovorna lica u svim subjektima i institucijama, da je bezbjednost i sigurnost i pojedinca osnovni karakter demokratije”, navodi se u saopštenju Nimanbegua dostavljenom agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, demokratski karakter i društva i subjekata određen je poštovanjem i primjenom tih postulata i poštovanjem zakona u političkom djelovanju.

“Svakako da se deklarisni principi albanskih političkih subjekata u Crnoj Gori koji su rukovođeni zeljom da demokratizacijom drustva, jačanjem prava i pojedinaca i jačanjem prava manjinskih naroda u skladu sa standardima EU, a posebno je učlanjene u NATO osnovni naš cilj”, kazao je Nimanbegu.

Kako je naveo, iako u protestima dijela opozicije prepoznajuo suprotne ciljeve, posebno u dijelu učlanjena Crne Gore u NATO, kao primarni cilj protesta, u NSA očekuju da će ti protesti biti mirni, kako bi doprinjeli mirnom i na dijalogu zasnovanim raspletu političkih nesuglasica.

“Vjerujemo da su pojedina retorika i simboli viđeni na protestinim skupovima izolovani incidenti, koji su retrogradni i koje ne vode multietničkom skladu u Crnoj Gori”, poručio je Nimanbegu.

On je upozorio da bi eventualni incidenti predstavljali korak nazad u demokratizaciji Crne Gore.

“Stoga pozivamo sve političke lidere da su dužni da svojom retorikom i djelovanjem najozbiljnije i najodgovornije reaguju na jačanju demokratskih procesa i smirivanje nepotrebnih tenzija”, zaključuje se u saopštenju Nimanbegua.

Izvor: RTCG