Dželal Hodžić: Kandidati ne odgovaraju Forci

October 25, 2015   | Ngjarjet - Events

Xhelal-Hoxha_EkologIz­vr­šni di­rek­tor NVO „Ze­le­ni ko­rak“ Dže­lal Ho­džić sa­op­štio je da će, uko­li­ko se usko­ro ne for­mi­ra Sa­vjet za raz­voj i za­šti­tu lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, bi­ti pri­nu­đen da o to­me oba­vi­je­sti nad­le­že­ne dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je. Ho­džić ka­že da je po­zi­tiv­nim za­kon­skim pro­pi­si­ma, a u ci­lju uspje­šni­jeg ra­da op­štin­skih or­ga­na i slu­žbi, pred­vi­đe­no po­sto­ja­nje ta­kve in­sti­tu­ci­je.
-Op­šti­na Ul­cinj je sre­di­nom 2014. go­di­ne ras­pi­sa­la kon­kurs za pri­ja­vu kan­di­da­ta za ovaj sa­vjet, s osnov­nim po­da­ci­ma, kva­li­fi­ka­ci­ja­ma, pre­po­ru­ka­ma… Po pra­vi­lu, u ovaj sa­vjet od se­dam čla­no­va bi­ra­ju se ugled­ne lič­no­sti s du­go­go­di­šnjim is­ku­stvom i re­fe­ren­ca­ma iz raz­li­či­tih obla­sti: na­uč­ni­ci, lje­ka­ri, pro­fe­so­ri, pu­bli­ci­sti, bi­zni­sme­ni, eko­lo­ški ak­ti­vi­sti, prav­ni­ci i dru­gi jav­ni rad­ni­ci, sprem­ni i spo­sob­ni da uče­stvu­ju u kre­i­ra­nju i im­ple­men­ta­ci­ji vi­zi­je bu­du­ćeg raz­vo­ja, iz­ra­di i re­a­li­za­ci­ji pro­je­ka­ta, rje­ša­va­nju te­ku­ćih pro­ble­ma gra­đa­na i uop­šte bu­du­ćeg raz­vo­ja. Ipak, do da­na­šnjeg da­na iz­bor ni­je iz­vr­šen, jer pred­sjed­nik ko­mi­si­je iz vla­da­ju­će par­ti­je For­ca ne vo­li, mr­zi ili ne pod­no­si jed­nog od pri­ja­vlje­nih kan­di­da­ta. To, do­du­še, ni­je zva­nič­no ob­ja­vlje­no, ali se zna o ko­jim se li­ci­ma ra­di, tvr­di Ho­džić. Pre­ma nje­go­vim ri­je­čim, u si­tu­a­ci­ji ka­da lo­kal­na vlast ne­ma ka­pa­ci­tet da ri­je­ši na­go­mi­la­ne pro­ble­me Ul­ci­nja, ta pat po­zi­ci­ja je čud­na, ko­mič­na i tra­gič­na.
-Po­jed­ni­ci sma­tra­ju da su bo­go­vi i vla­sni­ci svo­jih fo­te­lja, umje­sto da bu­du slu­ge na­ro­da od­no­sno gra­đa­na. Pred­sjed­nik ko­mi­si­je uvi­jek je član par­ti­je na vla­sti. Na­da­mo se, ipak, da će naj­od­go­vor­ni­je lič­no­sti u lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi pred­sjed­nik op­šti­ne Fat­mir Đe­ka i pred­jed­nik SO Fu­ad Ha­dži­be­ti ri­je­ši­ti ovu si­tu­a­ci­ju. U pro­tiv­nom će­mo oba­vi­je­sti­ti nad­le­že­ne in­sti­tu­ci­je, po­ru­ču­je Ho­džić.M.K.

Izvor: DAN