Deponija Možura od smeća zaradili 950.000 eura

October 26, 2015   | Ngjarjet - Events

Deponija MozuraDru­štvo za upra­vlja­nje sa­ni­tar­nom de­po­ni­jom uspje­šno je na­sta­vi­lo da re­a­li­zu­je svo­ju pri­mar­nu dje­lat­nost vr­še­njem uslu­ga de­po­no­va­nja ot­pa­da na sa­ni­tar­noj de­po­ni­ji Mo­žu­ra. Pre­ma ri­je­či­ma iz­vr­šnog di­rek­to­ra Dra­ga­na Si­mo­vi­ća, po­red ma­tič­nih ko­mu­nal­nih pred­u­ze­ća Bar i Ul­cinj, na Mo­žu­ri su u to­ku pro­šle go­di­ne ot­pad de­po­no­va­la ko­mu­nal­na pre­u­ze­ća iz Bu­dve, Ko­to­ra, pri­vat­no pred­u­ze­će iz ba­ra „He­mo­san”, kao i Ko­mu­nal­no iz Be­ra­na. U 2014. go­di­ni na Mo­žu­ri je de­po­no­va­no 63.377,54 to­ne ot­pa­da. U pro­sje­ku na de­po­ni­ju je dnev­no ot­pad de­po­no­va­lo 36 vo­zi­la. U to­ku ljet­njih mje­se­ci taj broj se znat­no po­ve­ća­vao, pa je pro­sjek za av­gust oko 64 vo­zi­la dnev­no, dok ih je naj­ma­nje bi­lo u ja­nu­a­ru, oko 24 vo­zi­la.
Si­mo­vić is­ti­če da je Mo­žu­ra 2014. go­di­nu za­vr­ši­la do­bit­kom od 650.000 eura.
-Dru­štvo je u 2014. go­di­ni ostva­ri­lo uku­pan pri­hod u iz­no­su od oko 950.000 eura. Ci­je­na de­po­no­va­nja je za op­šti­ne Bar i Ul­cinj bi­la 10 eura po to­ni, a za dru­ge op­šti­ne 20 eura. Ogrom­na du­go­va­nja su osta­la od ma­tič­nih pred­u­ze­ća Bar i Ul­cinj, ko­ja ni­su pla­ti­la ni­je­dan euro za tri go­di­ne po­slo­va­nja. Taj dug iz­no­si oko 560.000 eura. Dru­štvo je u 2014. go­di­ni ima­lo ukup­ne ras­ho­de oko 300.000 eura, 138.195 eura su ma­te­ri­jal­ni i dru­gi ras­ho­di, dok su tro­ško­vi za­ra­da na­kna­da i dru­gih lič­nih ras­ho­da iz­no­si­li 156.885 eura. Pro­sječ­na ne­to pla­ta rad­ni­ka je 472 eura. Pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra pri­ma jed­nu pro­sječ­nu pla­tu, a ja sam kao v.d. di­rek­to­ra u iz­vje­štaj­nom pe­ri­o­du pri­mao 70 od­sto od pro­sječ­ne pla­te. Osta­li čla­no­vi od­bo­ra di­rek­to­ra pri­ma­li su 50 od­sto od pro­sječ­ne pla­te – ka­že on.
Si­mo­vić na­gla­ša­va da u iz­vje­šta­ju ne­ma amor­ti­za­ci­je zbog to­ga što se imo­vi­na i da­lje vo­di na dr­ža­vu i što je Vla­da da­la ga­ran­ci­ju za kre­dit, ali da u na­red­nom pe­ri­o­du oče­ku­ju da se sve to pre­ne­se na Mo­žu­ru.
Si­mo­vić pod­sje­ća da pred­u­ze­će ge­ne­ral­no po­slu­je do­bro i po­zi­tiv­no, ali i da se od­re­đe­ni pro­ble­mi mo­ra­ju rje­ša­va­ti što pri­je, sa­mo­stal­no ili u sa­rad­nji sa osni­va­čem – dr­ža­vom. On do­da­je da je dru­štvo po­slo­va­lo sta­bil­no, ali bez ve­ćih in­ve­sti­ci­o­nih ak­tiv­no­sti ko­je se na­me­ću kao po­tre­ba za na­red­ni pe­ri­od.
-Pri­o­ri­te­ti su na­pla­ta od ma­tič­nih pred­u­ze­ća, na­bav­ka po­treb­ne opre­ma i sred­sta­va za uspje­šan rad, sta­tus kre­di­ta kod Svjet­ske ban­ke, vla­sni­štvo ze­mlji­šta na ko­jem je de­po­ni­ja i po­sto­je­ća opre­ma, po­pu­nja­va­nje rad­nih mje­sta shod­no si­ste­ma­ti­za­ci­ji, rje­ša­va­nje pi­ta­nja de­po­nij­skog ga­sa, oze­le­nja­va­nje po­vr­ši­na i se­lek­to­va­nje i re­ci­kla­ža – ka­že on.Pre­ma Si­mo­vi­će­vim ri­je­či­ma, naj­zna­čaj­ni­ja stav­ka ko­ja od­re­đu­je po­slo­va­nje je pi­ta­nje kre­di­ta kod Svjet­ske ban­ke u iz­no­su od 6,5 mi­li­o­na eura.
-Do­sad ni­jed­na in­sti­tu­ci­ja od nas ni­je tra­ži­la uče­šće u vra­ća­nju po­me­nu­tog za­du­že­nja. Sta­tus ovog za­du­že­nja pre­sud­no uti­če na bu­du­će ci­je­ne na­ših uslu­ga, ka­ko u od­no­su s ma­tič­nim pred­u­ze­ći­ma, ta­ko i pred­u­ze­ći­ma van na­še op­šti­ne – ka­zao je Si­mo­vić. D.S.

Ove go­di­ne oče­ku­ju 65.000 to­na ot­pa­da

-Pro­gra­mom ra­da za ovu go­di­nu pla­ni­ra­no je da se na­sta­vi pru­ža­nje uslu­ga de­po­no­va­nja ot­pa­da Ko­mu­nal­nom pred­u­ze­ću iz Ba­ra, kao i iz Ul­ci­nja, kao ma­tič­nim op­šti­na­ma, a ta­ko­đe i da se pro­du­že ugo­vo­ri sa ko­mu­nal­nim pred­u­ze­ći­ma iz Bu­dve, Tiv­ta i Ko­to­ra. Na osno­vu po­ka­za­te­lja iz 2014. go­di­ne oče­ku­je se da će na de­po­ni­ji Mo­žu­ra u to­ku ove go­di­ne bi­ti de­po­no­va­no oko 65.000 to­na ot­pa­da. Ko­li­či­ne do­pre­mlje­nog ot­pa­da će va­ri­ra­ti od tri do če­ti­ri hi­lja­de to­na u zim­skim mje­se­ci­ma, od­no­sno od šest do se­dam u ljet­njim – ka­zao je Si­mo­vić.

Izvor: DAN