Regionalni vodovod: Reagovanje prema g.AVDIU

November 5, 2015   | news

regionalnivodovod.meReagovanje prenosimo integralno:

“Prosto je nevjerovatno saopštiti toliko neistina i zamjenom teza se predstaviti žrtvom, po riječima direktora JP „Vodovod i kanalizacija“ Ulcinj (u daljem tekstu VIK Ulcinj), „diskriminatorskog odnosa JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ prema VIK Ulcinj koji plaća vodu po cijeni od 0,42 €/m3, dok druga vodovodna preduzeća plaćaju preuzetu vodu iz RVS po cijeni od 0,29 €/m3“.

Direktor VIK Ulcinj ističe da je voda u Ulcinju obogaćena metalima već 30 godina i da se čudi što jedina ovlašćena institucija u Crnoj Gori – Institut za javno zdravlje, već mjesec dana tvrdi da voda za piće u Ulcinju nije ispravna.

Gospodine Avdiu, u cijelom reagovanju, ponašate se kao da ovo nije Crna Gora i kao da živite u 80-tim godinama prošlog vijeka. Jedino ste istinito saopštili cijenu po kojoj plaćate preuzetu vodu iz RVS, i to iz razloga što ste tek 30.04.2015. godine potpisali ugovor da preuzimate vodu tokom 8 mjeseci 2015. godine, i da je riječ o zvaničnoj cijeni vode za period kraći od 12 mjeseci, a ne o nekom hiru ili diskriminatorskoj namjeri JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ prema VIK Ulcinj, ali to, naravno, nijeste saopštili. I, u tome nema nimalo prostora za tako nekorektne optužbe koje ste iznijeli. Izgovorili ste mnogo teških riječi, ali ste, naravno, izbjegli da saopštite da ste upravo Vi odgovorni zbog toga.

Umjesto polemisanja sa Vama, želimo da Vas podsjetimo na sljedeće činjenice: Vi ste samoinicijativno i bez ikakvog razloga 30.12.2014. godine jednostrano prekinuli važeći ugovor o preuzimanju vode iz RVS i novi ugovor smo potpisali tek 30.04.2015. godine, a sastavni dio svakog poslovnog ugovora je i cijena. Takođe, Vi dobro znate da je riječ o zvaničnim cijenama vode JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ na koje je, shodno Zakonu o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja, saglasnost dala Vlada Crne Gore. Dakle, odgovornost za činjenicu što VIK Ulcinj tokom 8 mjeseci 2015. godine plaća veću cijenu vode od drugih VIK-ova, imate isključivo Vi jer ste jednostrano i bez razloga raskinuli ugovor sa našim JP.

Vi nemate problem sa JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, već sa neispravnom vodom koju distribuirate građanima Ulcinja i Vi nemate pravo da zamjerite bilo kome, pa ni našem JP, zato što mi ukazujemo na činjenicu da zbog distribucije neispravne vode za piće, negativno utičete na zdravlje građana Ulcinja.

Vi imate problem i sa poštovanjem zakona, pravilnika i jasnih procedura, ali i sa čitanjem i tumačenjem ugovora. Svako pravno lice koje se bavi vodosnabdijevanjem, u obavezi je da potrošačima u kontinuitetu isporučuje ispravnu vodu za piće. Umjesto da to bude Vaša poslovna briga, Vi se čudite što Vam Institut za javno zdravlje već više od mjesec dana ukazuje na parametre zbog kojih voda iz Lisna Bori nije za ljudsku upotrebu.

Pa, da li se mi uopšte razumijemo? Zbog čega je država Crna Gora gradila regionalni sistem vodonsnabdijevanja? Da li zbog rješavanja višedecenijskog problema drastičnih nedostataka vode za piće, posebno tokom ljetnje turističke sezone, ili da bi se i nakon 5 godina funkcionisanja ovog drugog po vrijednosti i značaju do sada izgrađenog infrastrukturnog objekta u Crnoj Gori, i dalje vodile polemike da li je nama regionalni vodovodni sistem potreban ili ne? Da li je moguće da tvrdite da je skuplja voda iz RVS od 0,29 €/m3 ili 0,42 €/m3 od vode VIK Ulcinj po cijeni od 0,77 €/m3, zafizička lica, odnosno 2,52 €/m3, za pravna lica, što je, uzgred rečeno, i najskuplja voda na Crnogorskom primorju? Postavlja se pitanje koji je u stvari Vaš cilj koji želite postići ovim nevještim zamjenama teza i saopštavanjem neistina.

Od 2010. godine kada je završen dio prve faze RVS za Crnogorsko primorje, poslije više decenija, nema problema sa nedostatkom vode za piće i svim vodovodnim preduzećima, ali i institucijama koje se bave monitoringom nad vodovodnim sektorom, fokus sa problema kvantiteta (koji je, dakle, riješen 2010. godine) treba da bude pomjeren na pitanje kvaliteta vode koja se isporučuje potrošačima.

Zanimljivo bi bilo da odgovorite na pitanja, da li ste saopštili građanima Ulcinja da voda nije za upotrebu već duže od mjesec dana, te da li ste im možda zbog toga umanjili račune budući da im umjesto ispravne, isporučujete tehničku vodu.

Nadamo se da nijeste zaboravili sopstvene riječi izgovorene u kabinetu predsjednika Opštine Ulcinj, Fatmira Đeke, kako nemate riječi kojima možete opisati zahvalnost zbog razumijevanja i korektnosti  JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, kao i da ste tada saopštili da nijeste najbolje razumjeli ugovor, te da ste zbog toga isti raskinuli 30.12.2014. godine.

To je jedina istina, i nema nikakve „mistične politike koju ste Vi dokučili“, a ponajmanje „diskriminatorske politike“ prema VIK Ulcinj ili Vama lično. Saopštili ste jako teške riječi.

Ne postoji nijedno vodovodno preduzeće koje je imalo tako privilegovan odnos od strane JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ kao što je bio slučaj sa VIK Ulcinj. To možete provjeriti kod naših kolega u drugim opštinama. Zar ste diskriminisani ako ste tokom 2012. godine preuzeli vodu u iznosu od 102.543,33 €, a nijeste platili ni cent, odnosno 2013. godine u vrijednosti od 139.429,34 € i da ste do kraja 2013. godine, od ukupnog duga u iznosu od 241.927,67 €, platili svega 8.958,00 €.

Nadamo se da nijeste zaboravili riječi zahvalnosti koje ste izgovorili u prisustvu Vaših kolega i predsjednika Opštine Ulcinj, što nijesmo blokirali račune VIK Ulcinj, jer smo uvažili vašu tešku poslovnu situaciju zbog koje zaposlenima dugujete lična primanja za duži vremenski period. Nadam se da ste sa zaposlenima podijelili taj poslovni odnos od strane JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“.

Zbog javnosti moramo pojasniti činjenicu da je cijena vode iz RVS skoro 2 puta niža od one koju plaćaju građani Ulcinja, ili skoro 6 puta niža od one koju plaćaju pravna lica u Ulcinju. Takođe, treba pomenuti da se voda iz RVS do krajnjih potrošača na gradskom području distribuira gravitacionim putem, te zbog te činjenice, VIK Ulcinj nema duplih troškova električne energije, a za preuzetu vodu iz RVS ne plaća ni koncesiju. Stoga, ne stoje navodi da je voda iz RVS skuplja od vode VIK Ulcinj i, osim neoborive prednosti kada govorimo o kvalitetu vode iz izvorišta Bolje sestre, odgovorno tvrdim da VIK Ulcinj ima mnogo veći ekonomski interes da preuzima vodu iz RVS nego da crpi vodu sa lokalnih izvora, za koju, kao što jedirektor Avdiu istakao, mora da plaća troškove električne energije, koncesije, hlora, kontrole kvaliteta, itd.

Takođe, ističete da prisustvo teških metala u vodi za piće nije štetno po ljudsko zdravlje, te zamjerate nama što reagujemo i što se više bavimo zdravljem građana Ulcinja nego Vi. Vi ste po zakonu odgovorni i dužni da potrošačima u kontinuitetu isporučujete ispravnu vodu za piće. Veoma odgovorno ponavljamo da na Crnogorskom primorju od 2010. godine ne postoji ni jedan razlog da se bilo kojem potrošaču isporučuje voda koja nije ispravna.

Gospodine Avdiu, ako dokažete Vaše stavove, vjerovatno ćete okrenuti nove stranice u nauci, posebno u hemiji, ali i medicini, a ni šansa za osvajanje Nobelove nagradenije Vam daleko. Samo treba da dokažete stavove koje javno saopštavate.

Uvažavajući činjenicu da smo ipak imali kvalitetnu poslovnu saradnju, što vjerujem da ćete i potvrditi, želimo da Vam pomognemo i da usmjerimo Vašu pažnju na nekoliko obaveza koje ste vjerovatno realizovali:

  1. Da li ste obezbijedili uređaje za stalno i sistematsko registrovanje količina vode na izvorištima Salč, Brajša, Mida 1 i 2, Kaliman 1 i 2 i bunarima Lisna Bori, shodno članu 51, stav 1 i 2 Zakona o vodama?
  2. Da li ste utvrdili zone sanitarne zaštite za izvorišta, shodno članu 56, stav 2 Zakona o vodama?
  3. Da li ste obezbijedili sanitarnu saglasnost za upotrebu izvorišta, shodno članu 5, stav 2 Zakona o sanitarnoj inspekciji?
  4. Da li ste obezbijedili vodne dozvole za izvorišta koje izdaje Uprava za vode shodno članu 120, stav 1 Zakona o vodama?

Da li je potrebno dodati da bez vodnih akata koja izdaje Uprava za vode, a koja su zakonska obaveza, nijedno izvorište u Crnoj Gori, pa ni u Ulcinju, ne može da se koristi za javno vodosnabdijevanje? I, dok razmišljate o daljim potezima, zamolili bismo Vas da ne zamjerate JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ što se miješa u posao vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju.

Predlažem da se narednih dana sastanemo i razgovaramo o modelima rješavanja situacije u kojoj se svi zajedno nalazimo, kako bismo na održiv način omogućili građanima Ulcinja ispravnu vodu za piće tokom cijele godine, što direktno utiče na kvalitet života i zdravlje stanovnika Ulcinja, ali i da razgovaramo o dinamici plaćanja vašeg duga koji na današnji dan iznosi 323.600,32 €.

U slučaju da tako odlučite, mi smo takođe spremni i za dalju javnu polemiku”, ističe se u reagovanju.

Izvor: Portal Analitika