Maslinovo ulje Ulcinja uskoro će dobiti geografsku zaštitu

November 12, 2015   | Ngjarjet - Events

Masline-UlcinjNakon radionice o proceduri zaštite geografskom oznakom za barske maslinare, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja održali su sličnu i za maslinare sa područja Ulcinja.

Tom prilikom upoznali su proizvođače sa tog područja sa propisima i postupkom za zaštitu geografskog porijekla maslinovog ulja koje proizvode.

Ciljna grupa, kako podsjećaju iz Ministarstva, bili su maslinari koji imaju sertifikat kojim se potvrđuje starost njihovih stabala maslina, a koja je tokom ove godine utvrđena na Univerzitetu u Instambulu.

“Sa područja Ulcinja 25 proizvođača posjeduju sertifikat koji pokazuje starost od 500 do 2.000  godina, što predstavlja dobru osnovu za bolju valorizaciju crnogorskih maslina, odnosno maslinovog ulja. Najbolji način isticanja kvaliteta koji posjedujemo u tom sektoru jeste uvođenje u sistem zaštite, za koji su zainteresovani i proizvođači”, navodi se u saopštenju.

Savjetnica za šeme kvaliteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić objašnjavajući proces zaštite naziva proizvoda geografskom indikacijom istakla je da je sertifikat kao dokaz duge tradicije uzgoja dobra osnova, ali da je prvi korak vezan za snaženje udruženja maslinara.

“Ona je ukazala na potrebu aktivnog rada na nivou udruženja na postizanju zajedničkog dogovora oko proizvodnje, kontrole, deklarisanja. Proizvođačima je takođe predočeno da im je u slučaju registracije geografske oznake neophodna obuka za interne kontrole i dalja edukacija za pripremu “proizvođačke specifikacije” kao osnovnog dokumenta za zaštitu naziva”, piše u saopštenju.

Savjetnica za maslinarstvo u Ministarstvu Dubravka Radulović u drugom dijelu radionice podsjetila je maslinare na važnost ispunjavanja standarda EU u procesu proizvodnje maslinovog ulja.

Radulović je proizvođačima ukazala i na značaj upisa u jedinstveni registar maslinara koji će Ministarstvo uskoro uspostaviti. Podaci iz registra, osim što će biti baza za pregovore u ovoj oblasti, biće uslov za sve buduće podrške maslinarima, iz agrobudžeta i EU fondova.

“I ova radionica bila je prilika da poljoprivredni proizvođači sa predstavnicima Ministarstva porazgovaraju o efektima mjera podrške maslinarima kroz ovogodišnji agrobudžet, ali i da na bazi toga daju sugestije i predloge za kreiranje linija podrške u narednim godinama”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CDM