Ulcinjski građani žrtve interesa vlasti

November 16, 2015   | Ngjarjet - Events

Ulcinj, opstinaLo­ši od­no­si unu­tar vla­da­ju­će ko­a­li­ci­je pro­izvod su su­ko­ba lič­nih i par­tij­skih in­te­re­sa, a naj­ve­ću šte­tu zbog me­đu­sob­nih op­tu­žbi i op­struk­ci­je u iz­vr­šnoj vla­sti ima­će Op­šti­na od­no­sno gra­đa­ni Ul­ci­nja, ocije­ni­li su ju­če pred­stav­ni­ci ve­ći­ne opo­zi­ci­o­nih par­ti­ja u lo­kal­nom par­la­men­tu. Opo­zi­ci­ja upo­zo­ra­va da su sve če­šće me­dij­ske op­tu­žbe For­ce, na ra­čun pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne, po­ka­za­telj da lo­kal­na vlast ne funk­ci­o­ni­še ka­ko bi tre­ba­lo, što do­dat­no uslo­žnja­va i ona­ko te­šku si­tu­a­ci­ju u ko­joj se grad na­la­zi. Shod­no ko­a­li­ci­o­nom do­go­vo­ru iz 2013.go­di­ne, na vla­sti u Ul­ci­nju su For­ca, ko­a­li­ci­ja „Za bu­duć­nost Ul­ci­nja“ Fat­mi­ra Đe­ke i URA ( pr­vo­bit­no Po­zi­tiv­na CG). Pod­sje­ti­mo, For­ca je pri­je ne­ko­li­ko da­na op­tu­ži­la pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da se po­na­ša neo­d­go­vor­no, jer ni­je di­rekt­no uklju­čio ko­a­li­ci­o­nog part­ne­ra u pro­ces pri­pre­ma­nja i do­no­še­nja od­lu­ke o Sa­na­ci­o­nom pla­nu.
– To je dio po­li­tič­ke igre Fat­mi­ra Đe­ke, ko­jom u jav­nosti po­ku­ša­va da od­go­vor­nost za even­tu­al­ne pro­pu­ste pripiše For­ci. Đe­ka je pre­ko me­di­ja po­slao ko­a­li­ci­o­nim part­ne­ri­ma po­ziv za kon­sen­zus po pi­ta­nju Sa­na­ci­o­nog pla­na, ko­ji pod­ra­zu­mije­va kre­dit­no za­du­že­nje u iz­no­su od 5.5 mi­li­o­na eura. Ti­me ostva­ru­je kon­ti­nu­i­tet ar­bi­trar­nog od­no­sa pre­ma ko­a­li­ci­o­nom spo­ra­zu­mu i pre­ma ko­a­li­ci­o­nim part­ne­ri­ma, a po­seb­no pre­ma For­ci , ko­ja je bi­la od­lu­ču­ju­ća po­li­tič­ka sna­ga u do­no­še­nju od­lu­ke, i ko­ja mu je omo­gu­ći­la da bu­de iza­bran na mje­sto pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne. To je ustva­ri na­sta­vak neo­d­go­vor­nog po­na­ša­nja pre­ma For­ci , kao što je bio slu­čaj neo­d­go­vor­nog od­no­sa pre­ma pro­ble­mu lif­ta u Sta­rom gra­du – tvr­de u toj par­ti­ji iz ko­je su ne­dav­no pr­vog čo­vje­ka Ul­ci­nja uslo­vi­li i ras­ki­dom ko­a­li­ci­o­ne sa­rad­nje.
– Uko­li­ko hit­no ne pre­du­zme kon­kret­ne mje­re da se za­u­sta­ve ak­tiv­no­sti za iz­grad­nju lif­ta uz zi­di­ne Sta­rog gra­da For­ca će pre­i­spi­ta­ti po­dr­šku nje­go­vom ime­no­va­nju za pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne – sa­op­štio je Na­zif Cun­gu, li­der For­ce, na­po­mi­nju­ći da je otva­ra­nje le­gal­nih mo­guć­no­sti za grad­nju ho­tel­skih i ugo­sti­telj­skih obje­ka­ta na Prist­anu, ne ma­nje zna­ča­jan raz­log, za na­sta­vak ko­a­li­ci­o­ne po­dr­ške.
Pot­pre­dsjed­ni­ca DUA i od­bor­ni­ca te par­ti­je u lo­kal­nom par­la­men­tu Ha­ti­dža Đo­ni ka­že da su pre­pu­ca­va­nje, op­tu­žbe i ucje­ne par­ti­ja na vla­sti ne­što na šta je opo­zi­ci­ja na­vi­kla, ali ne u ovoj mje­ri.
– Sa­da su po­ka­za­telj da je do­šlo do pre­pli­ta­nja ne­kih lič­nih in­te­re­sa. Simp­to­ma­tič­no je da se nji­ho­vi brat­ski od­no­si uvjek po­re­me­te ka­da se pla­ni­ra ne­ki kre­dit, pro­je­kat ili ka­da se od­lu­ču­je o ne­če­mu što je zna­čaj­no. To se oči­to vi­dje­lo na po­sled­njem ko­le­gi­ju­mu. Sve se ra­di ur­gent­no, kao ka­da je u pi­ta­nju sa­na­ci­o­ni plan, o ko­me mi poj­ma ne­ma­mo i ko­me se da­je epi­tet spa­ša­va­nja gra­da i gra­đa­na, a sve u ne­ra­zum­nim ro­ko­vi­ma. Šta mo­že pro­i­za­ći iz ovih ozbilj­nih čar­ki unu­tar vla­sti ne znam, ali znam da one do­no­se zlo gra­đa­ni­ma bez ob­zi­ra ko­joj par­ti­ji pri­pa­da­ju – tvr­di Đo­ni.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma vla­da­ju­ća ko­a­li­ci­ja je od po­čet­ka po­sta­vlje­na na kri­vim te­me­lji­ma i za­sno­va­na na iz­da­ji i pre­va­ri, te ne mo­že tra­ja­ti u ne­do­gled i bi­ti do­bra za grad.
– Sve­mu do­brom i ru­žnom ne­ka­da do­đe kraj. Što ova si­tu­a­ci­ja du­že bu­de tra­ja­la go­re će bi­ti po grad i to je ono što nas naj­vi­še za­bri­nja­va- sma­tra Đo­ni.
Da ne­slo­ga u ko­a­li­ci­ji na vla­sti šte­ti in­te­re­si­ma gra­đa­na sma­tra i pred­sjed­nik OO DPS-a i od­bor­nik te par­ti­je Ljo­ro Nre­kić.
– Sva­ka­ko da ni­smo za­do­volj­ni na­či­nom na ko­ji se upra­vlja op­šti­nom, a nji­ho­ve ne­su­gla­si­ce su ne­što što do­dat­no ote­ža­va ve­o­ma te­šku si­tu­a­ci­ju. DPS je uvi­jek te­ži­la da bu­de na vla­sti u Ul­ci­nju, ta­ko da pa­žlji­vo pra­ti­mo šta se de­ša­va unu­tar ko­a­li­ci­je i ne­će­mo do­zvo­li­ti da is­pa­šta­ju gra­đa­ni – ka­že Nre­kić.
Za pred­sjed­ni­ka OO SNP-a An­dri­ju Ćet­ko­vi­ća re­al­no je bi­lo oče­ki­va­ti da vlast ne funk­ci­o­ni­še ka­ko tre­ba.
– Oni su se i pri­je iz­bo­ra 2013. go­di­ne, raz­i­šli u sva­đi i op­tu­žba­ma, pa smo mo­ra­li na iz­bo­re. On­da su se opet udru­ži­li po­sle iz­bo­ra i ni­je re­al­no da se po­ka­žu u bo­ljem svi­je­tlu. Sa ta­kvim ka­pa­ci­te­ti­ma po­ka­za­li su da su ne­do­ra­sli za lo­kal­nu upra­vu. Što se gr­bo ro­di, vri­je­me ne is­pra­vi – ka­že Ćet­ko­vić. On sma­tra da upr­kos lo­šim odo­si­ma me­đu par­ti­ja­ma na vla­sti, ne­će bi­ti ras­ki­da ko­a­li­ci­je.
– Oni i je­su tu da za­do­vo­lje lič­ne in­te­re­se, a ne­su­gla­si­ce ko­je če­sto ima­ju su iz­go­vor za lič­nu tr­go­vi­nu li­de­ra, po prin­ci­pu: Ti me­ni, ja te­bi – uvje­ren je Ćet­ko­vić.
Od­bor­nik DF-a prim.dr Mi­lan Ro­lo­vić mi­šlje­nja je da ak­tu­el­na kri­za unu­tar vla­sti, po­sle­di­ca ka­ja­nja po­je­di­nih po­li­tič­kih su­bje­ka­ta što vlast ni­su for­mi­ra­li sa DPS-om.
– Si­gu­ran sam da se Đe­ka i Cun­gu gr­ko ka­ju što ni­su sa re­ži­mom i na lo­kalnom ni­vou. Sa­da bi to ra­do is­pra­vi­li ali su se u me­đu­vre­me­nu okol­no­sti pro­mije­ni­le. Ni­ko pr­vi ne­će da po­vu­če ta­kav po­tez i otvoreno po­zo­ve DPS pa iz tog raz­lo­ga pod­me­ću no­gu jed­ni dru­gi­ma i tra­že iz­go­vo­re. Ta­ko­đe, za­jed­no ih dr­ži i go­li in­te­res. Do­kle god se in­te­re­sne koc­ki­ce bu­du po­kla­pa­le sve će se is­tr­pi­ti pa i sve če­šće op­tu­žbe – tvr­di Ro­lo­vić.
M.Kne­že­vić

Sjed­ni­ca SO za­ka­za­na za po­ne­dje­ljak

Pred­sjed­nik So Ul­cinj Fu­ad Ha­dži­be­ti, ina­če funk­ci­o­ner For­ce ka­zao je ju­če da je za po­ne­dje­ljak za­ka­zao van­red­nu sjed­ni­cu ali da upr­kos ape­li­ma pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da se hit­no ras­pra­vlja o Sa­na­ci­o­nom pla­nu i kre­dit­nom za­du­že­nju od 5.5 mi­li­o­na eura, ta tač­ka ni­je u pred­lo­že­nom dnev­nom re­du. – Raz­ma­tra­će­mo si­tu­a­ci­ju u MZ Štoj u ko­joj se po­sle­njih dva mje­se­ca do­go­di­lo ne­ko­li­ko te­ških sa­o­bra­ćaj­nih ne­sre­ća ko­je je iza­zva­la na­pu­šte­na sto­ka. Na dnev­nom re­du je i ime­no­va­nje uli­ca kao i iz­bor Op­štin­ske iz­bor­ne ko­mi­si­je. To su nam oba­ve­ze ko­je mo­ra­mo što pri­je da za­vr­ši­mo. Od­bor­nici­ma će bi­ti po­di­je­ljen i ma­te­ri­jal o Sa­na­ci­o­nom pla­nu pa ako bu­de pred­lo­ga da se i ta tač­ka uvr­sti u dnev­ni red, gla­sa­njem će se pro­vje­ri­ti ima li po­treb­nu po­dr­šku, ka­zao je Ha­dži­be­ti.

DP: Sla­ba sa­rad­nja al­ban­skih na­ci­o­nal­nih par­ti­ja

Pred­sjed­nik Op­šti­ne Fat­mir Đe­ka ni­je se ogla­ša­vao po­vo­dom op­tu­žbi For­ce. Iz De­mo­krat­ske par­ti­je na či­jem je če­lu sap­šte­no je da je GO par­ti­je po­dr­ža­va Sa­na­ci­o­ni plan ko­ji je ini­ci­rao Đe­ka i ko­ji je neo­p­ho­dan za iz­mi­re­nje du­go­va po­vje­ri­o­ci­ma i so­ci­jal­ni pro­gram za vi­šak za­po­sle­nih. GO DP po­dr­žao je i im­ple­men­ta­ci­ju pro­je­ka­ta po­bolj­ša­nja vo­do­snad­bi­ja­va­nja i kre­di­te od 25 mi­li­o­na ko­je Op­šti­na pla­ni­ra da uzme od nje­mač­ke KFV ban­ke i Evrop­ske in­ve­sti­ci­o­ne ban­ke. Iz te par­ti­je sa­op­šte­no je i da je sa­rad­nja al­ban­skih na­ci­o­nal­nih par­ti­ja u Cr­noj Go­ri, upr­kos slič­nim pro­gra­mi­ma i ci­lje­vi­ma is­pod za­do­vo­lja­va­ju­ćeg ni­voa.