Mustafa CANKA: Kako je propao pokusaj izglasavanja nepovjerenja F.Djeki

November 20, 2015   | news

Mustafa-CankaPredsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, koji je i gradonačelnik Ulcinja, bio je u utorak veče biti veoma zadovoljan. Na njegov poziv, za jednim stolom, na razgovor o potrebi izrade zajedničke platforme, odazvala se većina lidera albanskih nacionalnih stranaka. Tu su, dakle, osim Đeke, bili lideri Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmet Bardhi, Građanske inicijative Vaselj Siništaj, Građanskog pokreta Perspektiva Amir Holaj i Albanske Alternative Đerđ Camaj. Na skupu nije bilo samo predstavnika Nove demokratske snage – Forca Nazifa Cungua, koja je njegov trenutni koalicioni partner u lokalnoj vlasti u Ulcinju.

Konsenzus: Pored svih animoziteta, razgovor čelnika ovih partija je protekao u konstruktivnoj atmosferi uz očekivanje da će se inicijativa realizovati, te da će im se u kasnijem toku pregovaranja pridružiti i Forca. Svi učesnici sastanka bili su saglasni da samo uz njihov konsenzus i jedinstven stav prema vlastima u Podgorici, Albanci mogu ponovo postati relevantan politički činilac u Crnoj Gori. Tek u tom slučaju mogao bi biti pokrenut proces poboljšavanja stanja u mjestima sa albanskom većinom koja su decenijama tragično zapuštena.

Činjenica da se ovo dešava na pragu parlamentarnih izbora daje dodatni značaj inicijativi Đekine stranke. Jer, ako se postigne dogovor da ove stranke nastupe na jedinstvenoj listi na izborima, gotovo je izvjesno da će osvojiti dva poslanička mandata što bi im osiguralo poziciju glavnog partnera nove vlasti u državi iz redova ove nacionalne manjine.

Bio bi to veliki uspjeh nakon što su u protekle tri godine na najprizemniji način izigrani njihovi ranije potpisani dogovori i sporazumi. Ove godine su, naime, novinski stupci bili puni međusobnih optužbi predstavnika albanskih stranaka, a u Osnovnom sudu u Ulcinju očekuje se da će ubrzo biti donijeta odluka po tužbi Siništajeve grupacije protiv Force, sa kojom je zajednički nastupila na izborima u oktobru 2012. godine.

Cunguu je svakako bilo neprijatno da u utorak sjedi preko puta Siništaja, koji već godinu dana očekuje od potpredsjednika Force Genci Nimanbegua da mu se ustupi mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore. No, to se neće desiti, ali će Siništajeva grupacija vjerovatno dobiti pravo sudskim putem na nadoknadu finansijskih sredstava iz državnog budžeta.

Scenario: Đeka je inicijativu pokrenuo u veoma delikatnom trenutku po njega. Jer, Forca je upravo početkom ove sedmice planirala realizaciju dugo pripremanog scenarija smjene gradonačelnika Ulcinja i izbacivanja iz lokalne vlasti njegove partije i URE, koju u Ulcinju predvodi poslanik Dritan Abazović. Novu vlast trebali su da čine uz Forcu, Demokratska partija socijalista i Demokratska unija Albanaca. Forci je, po tom planu, određeno da pripadne mjesto predsjednika Opštine, a čelniku Opštinskog odbora DPS-a Ljoru Nrekiću funkcija predsjednika Skupštine opštine.

Bolni ustupci učinjeni pri potpisivanju „Aneksa 2“ Sporazuma sa DPS-om, početkom jula, bili su u funkciji pokušaja te albanske nacionalne stranke da opet zauzme čelnu funkciju u Ulcinju. Čak je napravljena i trgovina po kojoj je DPS-u omogućeno da u novom sastavu Opštinske izborne komisije (OIK) ima dva od pet stalnih članova. Ako se zna da jednog člana ima i DUA, onda trenutna opozicija ima većinu u OIK, što je jedinstven slučaj u parlamentarnim demokratijama.

No, već u ponedjeljak, nakon razgovora Đeke sa visokim funkcionerima DPS-a u Podgorici, bilo je izvjesno da je „podignuta ručna“. To se potvrdilo tako što odbornici DPS i DUA nijesu u utorak stavili potpise na zahtjev Force za održavanje vanredne sjednice lokalnog Parlamenta na kojoj je trebalo da se izglasa nepovjerenje aktuelnom predsjedniku Opštine Ulcinj. Malo je izgleda da će se u tome i kasnije uspjeti, pa su sada sve opcije u igri: od široke koalicije pa sve do vanrednih lokalnih izbora. A sve te kombinacije najmanje odgovaraju Forci, nešto manje i Đekinoj partiji, što će još više produbiti jaz nepovjerenja između ove dvije stranke. Ostaje tek zaključak da se nakon nešto manje od dvije godine opštinska vlast u Ulcinju bijedno raspala.

Destrukcija: Ono što je takođe sasvim izvjesno jeste da u ulcinjskoj vlasti nakon prekompozicije neće biti URA. A njeni odbornici su činili većinu albanskim stranakama nakon lokalnih izbora u januaru 2014. godine samo da DPS ostane van igre. Za tu uslugu tražili su i dobili tek mrvice vlasti.

„Pošto je DPS i njih i sam sebe iznenadio osvojivši najviše mandata na tim izborima, ‚plakali‘ su kako je strašno što albanske partije neće imati vlast u Ulcinju. Tada smo im na svoju štetu, pomogli da se to ne realizuje, ali očigledno za pojedine lidere pomoći nema. Bili su, jesu i ostaće destruktivci do kraja svoje političke karijere“, kazao Abazović misleći prvenstveno na čelnike Force.

On je njih takođe optužio za neiskrenost, nedosljednost i opstrukciju rada lokalne vlasti. “Cijelo vrijeme su pokušavali da nas gurnu u rušenje vlasti kako toboš oni ne bi bili krivci za povratak DPS-a na prijesto. Odbili smo da učestvujemo u njihovoj prljavoj igri koju smo lako prepoznali. Ostaćemo dosljedni do kraja: nemamo ništa lično protiv ljudi iz DPS-a, ali imamo protiv njihove politike“, istakao je Abazović.

Prema njegovim mišljenju, najčistije rješenje su vanredni lokalni izbori koji bi se mogli održati u paketu sa parlamentarnim. Ali, bar za sada, takav prijedlog odbija većina drugih stranaka.

Monitor