Elezagić: Italijani hoće Solanu

November 28, 2015   | Ngjarjet - Events

SKENDER-ELEZAGA-ULQIN Autor: Samir Adrović

Šef ulcinjskog SDP Skender Elezagić potvrdio je da su za ulcinjsku Solanu zaintersovane dvije renomirane kompanije iz Njemačke i Italije.

Te kompanije su iskazale konkretno interesovanje za obnavljanje procesa proizvodnje soli u solani. Kazao je on navodeći da je informacija provjerena.

“Kompanija iz Italije je spremna da uloži značajna sredstva u kompletnu rekonstrukciju Solane i da ukupnu proizvodnju, od do sada, maksimalnih 30.000 tona poveća na 120.000 tona i to uz primjenu tehnologije koja zadovoljava najviše ekološke standarde u cilju očuvanja , zaštite i unapređenja biodiverziteta tog područja”, kazao je on ističući da su sada na potezu nadležni državni i lokalni organi “da daju punu podršku i stvore pravne i druge pretpostavke za odabir najboljeg partnera i na taj način pokažu svoje istinsko opredjeljenje za otklanjanje svih prepreka na putu ka konačnom učlanjenju u EU”.

Elezagić je naveo da zbog svega toga brine odluka Ustavnog suda da prihvati da razmatra inicijativu o ocjeni ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine o izmjenama Prostornog plana Crne Gore, vezane za namjenu prostora Solane.

“Poštujući u apsolutnom smislu pravo Ustavnog suda da, bez ikakvog pritiska donese konačnu odluku iz svoje nadležnosti, smatramo da, čak i ako se utvrdi da sporna Odluka nije u skladu sa zakonom i stavi se van snage, to ni u kom smislu ne znači da se time automatski mjenja namjena prostora koji pokriva ulcinjska Solana”, ocijenio je Elezagić.

Dodao je da se i ako se ta Odluka, zbog propusta u proceduri pravno stavi van snage, ne može izbrisati činjenica da je Skupština Crne Gore, kao najviši zakonodavni organ iskazala političku volju i stav da se namjena zemljišta ulcinjske Solane ne mijenja.

“Pored toga, u Karti namjene površina Prostornog plana Crne Gore, područje Solane nije označeno kao građevinsko zemljište, nego kao „zona za razvoj“. Uostalom, Prostornim Planom, utvrđuje se samo politika korišćenja prostora i generalni koncept namjene prostora, dok se konkretna razrada vrši preko planova nižeg reda, u ovom slučaju, Planom posebne namjene za obalno područje i Prostorno ubarnističkim planom opštine Ulcinj”, kazao je Elezagić i podsjetio da su oba dokumenta trenutno u proceduri usvajanja te da ima dovoljno mogućnosti i prostora da se namjena ovog prostora odredi u skladu sa najvišim državnim i interesima lokalne zajednice.

“Vodeći računa prije svega o javno izrečenim upozorenjima najviših zvaničnika EU da će tempo integracija Crne Gore u EU direktno zavisiti, pored ostalog i od realizacije obaveza vezano za područje Solane”, kazao je Elezagić.

Izvor: Vijesti Online