DPS može da bira koalicione partnere u Ulcinj

December 8, 2015   | news

SDP-ULCINJ-1Prva runda pregovora o formiranju nove lokalne vlasti u Ulcinju počela je juče. Sastanku koji je održan u Podgorici prisustvovali su tim Demokrtaske partije socijalista DPS, koji čine zamjenik predsjednika Duško Marković, koordinator za opštinu Ulcinj Branislav Gvozdenović i predsjednik OO DPS u Ulcinju Ljoro Nrekić, i čelnici Force Nazif Cungu i Genci Nimanbegu.

Novi sastanak na kojem će razgovarati sa predsjednikom opštine Fatmirom Đekom biće održan u srijedu, pišu Dnevne novine.

„Na jučerašnjem sastanku razgovarano je o političkoj situaciji u opštini i aktivnostima za prevazilaženje problema sa kojima se opština suočava“, kazao je Dnevnim novinama predsjednik Force Nazif Cungu.

Prema njegovim riječima na sastanku koji je održan između predstavnika DPS-a i Force zajednički je zaključeno da se odluke moraju zasnivati na interesima građana Ulcinja, koji ima neiskorišćene razvojne mogućnosti.

„Takođe je zaključeno da lokalna samouprava mora biti sastavljena od profesionalnih kadrova kako bi se povećao administrativni kapacitet i rezultati koje ova opština postiže”, kazao je Cungu.

Predsjednik OO DPS Ljoro Nrekić rekao je da je još rano govoriti o ishodu sastanka jer se pregovori i dalje nastavljaju. On je potvrdio da postoje dvije ponude za mjesto predsjednika opštine i predsjednika Skupštine.

“Ostali su još razgovori sa drugom stranom. Rezultat pregovora zavisiće od predsjedništva partije, ono odlučuje, a onda te odluke verifikuju opštinski i izvršni odbor partije”, kazao je Nrekić.

On je potvrdio da je Cunguu ponuđena šira koalicija, u kojoj bi se našao i DPS i dosadašnji predsjednik opštine Fatmir Đeka. Njemu ipak nije ponuđeno konkretno mjesto u koaliciji, iako je isprva pretendovao na mjesto predsjednika opštine.

Forca, koalicija Za budućnost Ulcinja i Dritan Abazović formirali su lokalnu vlast u Ulcinju početkom februara 2014. godine.

DPS je pojedinačno najjača partija u Ulcinju i u lokalnom parlamentu participira sa devet odbornika, Forca ima osam, a koalicija Fatmira Đeke sedam odbornika. DUA ima tri odbornika, SDP i URA po dva, a DF i SNP po jednog odbornika. Lokalni parlament broji 33 odbornika.

Izvor: CDM