Ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara posjetila Ulcinjsku Solanu

December 9, 2015   | Ngjarjet - Events

Margaret En Uehara-Ulcinj-Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država SAD Margaret En Uehara i poslanici u Skupštini Genci Nimanbegu i Dritan Abazović danas su posjetili Ulcinjsku Solanu u cilju informisanja o aktivnostima Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore na zaštiti i unapređenju biodiverziteta tog područja.

Uehara je iskazala zadovoljstvo posjetom Ulcinjskoj solani, impresionirana prirodnim vrijednostima koje je bila u mogućnosti da vidi.

Takođe je obišla i djelokrug solane, muzej, mašineriju, pogon proizvodnje i solanske bazene.

“Tim povodom, direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Zoran Mrdak informisao je o najznačajnijim aktivnostima JPNPCG koje su realizovane od potpisivanja jednogodišnjeg Ugovora o zakupu cjelokupne imovine AD “Bajo Sekulić“ u stečaju do danas”, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

Naime, JPNPCG i AD Solana “„Bajo Sekulić“ u stečaju, 24. avgusta su zaključili Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine Solane.

Nakon potpisivanja Ugovora, JPNPCG je preduzelo sve potrebne mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta kao što su aktivnosti na zaštiti prirode i fizičkoj zaštiti prostora Ulcinjske solane.

Margaret En Uehara-Ulcinj-1

Mrdak je rekao da je neophodan multidisciplinaran pristup zaštiti, valorizaciji i promociji prirodnih resursa Ulcinjske solane, koordinisan i kontinuiran rad svih ključnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom prirode, redovno i blagovremeno obavještavanje Delegacije EU, kontinuirana i čvrsta saradnja sa lokalnom upravom, turističkom organizacijom i lokalnim zajednicama, kao i značajna finansijska sredstva i ekspertska podrška u pojedinim oblastima za realizaciju brojnih aktivnosti na Solani.

Nimanbegu i Abazović su kazali da su zadovoljni aktivnostima JPNPCG koje je počelo sa rekonstrukcijom Solane, stopiralo krivolov i pokrenulo niz aktivnosti u cilju zaštite ovog jedinstvenog prostora.

Poslanici su takođe istakli da je pokretanje proizvodnje soli od esencijalnog značaja za Solanu i Opštinu Ulcinj, kao i da je ključno pitanje konačno definisanje statusa vlasništva zemljišta Ulcinjske solane.

Izvor: CDM