EU: Autoput iz Albanije u Crnu Goru ulaziti kroz teritoriju Ulcinja

December 9, 2015   | news

Koridor jadransko-jonskog autoputa definisan je jednim krakom po pravcu granica sa Bosnom i Hercegovinom (Nudo)-Grahovo-Čevo-Podgorica (Brdo Zelenika)-Smokovac. Drugi krak puta bo vodio preko Podgorice, Bara, Sutomora prema Ulcinju i granici Albanije. Vrijednost projekta preko naše teritorije je iznad milijardu eura. Za razliku od prvobitnog plana koridor puta u Crnu Goru ulazi kod Ulcinja, a ne kod Božaja.

jadranskojonska-autocesta-ulcinj

Prema dokumentu, koji je usvojila Evropska komisija autoput će iz Albanije u Crnu Goru ulaziti kroz teritoriju opštine Ulcinj. Na istoj mapi može se vidjeti da je potvrđena ruta po kojoj će jadransko-jonski autoput voditi do Bara i Sutomora, gdje će se krak odvajati ka Podgorici, a glavni pravac nastavljati zaleđem ka Cetinju, da bi se iznad Risna spustila ka Herceg Novom, odnosno graničnom prelazu Debeli brijeg

Dužina prvbobitnog kraka je bila oko 95,20 kilometra, ili šest odsto ukupne dužine – od čega 36,30 kilometara ili više od trećine trase nalazi se na teritoriji Podgorice. Procijenjena vrijednost projekta kroz crnogorsku teritoriju je oko milijardu eura, od čega bi za eksproprijaciju bilo potrebno 33 miliona eura.

Ono što je interesantno je da predviđene trasa Jadransko-jonskog autoputa i autoputa Bar-Boljare na teritoriji Glavnog grada imaju zajedničku trasu dužine 9,81 kilometara između Komana i Smokovca. Na dijelu zajedničke trase kroz Podgoricu, Detaljnim prostornim planom autoputa Bar –  Boljare, koji je usvojen 2008.godine, predviđen je koridor autoputa širine 2 km, kojim se rezerviše prostor za projektovanje i izgradnju autoputa sa svim neophodnim pratećim sadržajima, a svaka druga aktivnost vezana za urbani razvoj, praktično se zabranjuje. Hrvatska je sistemom autoputeva već izgradila gotovo 90 posto trase buduće Jadransko-jonske autoceste, a sada joj preostaje da iskoristi mogućnost i iz evropskih fondova da povuče novac za gradnju preostale dionice od Križišća do Žute Lokve.

Inače kompletan Jadransko-jonski autoput prolazi kroz sedam država Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka. Ovaj autoput bi direktno opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika.

Izvor: PortalAnalitika