Vlada garantuje kreditno zaduženje opštine Ulcinj, Rožaje i Danilovgrad

December 10, 2015   | news

opstina-ulcinjVlada je danas usvojila predloge za izdavanje državnih garancija na kreditno zaduženje opština Ulcinj, Rožaje i Danilovgrad u ukupnom iznosu od 10,25 miliona eura.

Vlada je usvojila predlog za izdavanje državne garancije na kreditno zaduženje Opštine Ulcinj od 4,25 miliona eura za realizaciju sanacionog plana za prevazilaženje finansijskih teškoća te lokalne samouprave.

Opština Ulcinj je, u cilju obezbjeđenja kredita od 4,25 miliona eura, obavijestila Ministarstvo finansija da je postigla dogovor sa Erste bankom o zajmu sa desetogodišnjim rokom otplate i kamatnom stopom koja se sastoji od fiksnog dijela od 3,6 odsto i varijabilnog, u visini tromjesečnog Euribora na ostatak glavnice.

Ugovorom o kreditu predviđeno je da Vlada, kao oblik obezbjeđenja kreditnog aranžmana, izda garanciju. Na taj način Vlada garantuje banci da će, na njen prvi pisani poziv i bez bilo kakvog prigovora, platiti sve obaveze predviđene ugovorom o kreditu, ukoliko to ne uradi Opština Ulcinj.

Erste banka, u skladu sa ugovorom, ima obavezu da obavještenja o dospijeću obaveza, osim Opštini Ulcinj, dostavi i Ministarstvu finansija. Banka ima obavezu i da, ukoliko Opština Ulcinj ne obavi plaćanje dospjelih obaveza u predviđenom roku, o tome obavijesti Ministarstvo, prije aktiviranja sredstava obezbjeđenja, u roku od 48 sati od dana kašnjenja.

Iz Vlade su podsjetili da je Opština Ulcinj krajem novembra od Ministarstva finansija tražila saglasnost za kreditno zaduženje od 5,5 miliona eura. Taj iznos bi se, u skladu sa pripremljenim sanacionim planom i u cilju konsolidacije javnih finansija, iskoristio za smanjenje broja zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, kao i izmirenje obaveza prema zaposlenim i dobavljačima.

Skuština je, u cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i finansijske konsolidacije lokalnih samouprava, usvojila izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđena mogućnost da Vlada izda garancije opštinama za kreditni aranžman koji bi omogućio izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju uprave.

Vlada je u skladu sa tim, dopunila odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu i omogućila lokalnim samoupravama dugoročno zaduživanje uz obavezu da se sredstva novog zaduženja iskoriste isključivo za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda ili kupovinu kapitalnih sredstava u skladu sa odobrenim višegodišnjim planom investicija, odnosno refinansiranje postojećih kreditnih obaveza.

Lokalne samouprave, sa druge strane, imaju obavezu da prethodno naprave održiv sanacioni plan.

Vlada je danas usvojila i predlog za izdavanje državne garancije na kreditno zaduženje Opštine Rožaje u iznosu od 3,5 miliona eura, nakon što je ta lokalna samouprava prethodno pripremila sanacioni plan, kojim je predviđeno refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i realizacija socijalnog programa.

Opština Rožaje je, u cilju obezbjeđenja kredita od 3,5 miliona eura, obavijestila Ministarstvo finansija da je Societe Generale Montenegro banka, u postupku odabira kreditora, dostavila najpovoljniju ponudu.

Banka je Opštini Rožaje odobrila kredit od 3,5 miliona eura, sa rokom otplate od sedam godina, po kamatnoj stopi koja podrazumijeva tromjesečni Euribor i 3,7 odsto na godišnjem nivou. Ugovorom o kreditu je predviđeno da, u slučaju rasta vrijednosti Euribora, nominalna kamatna stopa ne može preći 4,4 odsto na godišnjem nivou.

Ugovorom o kreditu, predviđeno je da jedan od oblika obezbjeđenja kreditnog aranžmana bude garancija Vlade. Garancijom je definisano da Vlada na prvi pisani poziv banke i bez bilo kakvog prigovora platiti sve obaveze predviđene ugovorom o kreditu, ukoliko to ne uradi Opština Rožaje.

Banka ima obavezu da obavještenja o dospijeću obaveza po ugovoru o kreditu dostavi i Ministarstvu finansija. Banka se obavezuje da, ukoliko Opština Rožaje ne izmiri dospjele obaveze u roku, o tome obavijesti Ministarstvo, prije aktiviranja sredstava obezbjeđenja, u roku od dva radna dana od dana kašnjenja.

Vlada je usvojila i predlog za izdavanje državne garancije na kreditno zaduženje Opštine Danilovgrad od 2,5 miliona eura, nakon što je ta lokalna samouprava pripremila sanacioni plan, kojim je predviđeno refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i realizacija socijalnog programa.

Opština Danilovgrad je, u cilju obezbjeđenja kredita od 2,5 miliona eura, obavijestila Ministarstvo finansija da je u postupku odabira kreditora najpovoljniju ponudu dostavila Societe Generale Montenegro banka.

Banka je odobrila danilovgradskoj Opštini kredit od 2,5 miliona eura sa rokom otplate od deset godina, po kamatnoj stopi koju čini tromjesečni Euribor i 3,6 odsto na godišnjem nivou. Ugovorom o kreditu je predviđeno da u slučaju da vrijednosti Euribora poraste, nominalna kamatna stope ne može preći 4,3 odsto na godišnjem nivou.

Ugovorom o kreditu predviđeno je da jedan od oblika obezbjeđenja kreditnog aranžmana bude garancija Vlade. Garancijom je definisano da Vlada na prvi pisani poziv banke i bez bilo kakvog prigovora platiti sve obaveze predviđene ugovorom o kreditu, ukoliko ih ne izmiri Opština Danilovgrad.

Banka se se obavezuje da obavještenja o dospijeću obaveza dostave i Ministarstvu finansija. Banka ima obavezu i da, ukoliko Opština Danilovgrad ne obavi plaćanje dospjelih obaveza u roku, o tome obavijesti Ministarstvo prije aktiviranja sredstava obezbjeđenja, u roku od dva radna dana od dana kašnjenja.

Izvor: RTCG