Ha­dži­be­ti op­tu­žio Đe­ku da je trošio bez kontrole

December 12, 2015   | news

fuad-hgaxhibetiOni ko­ji blo­ki­ra­ju rad Skup­šti­ne op­šti­ne, ko­ji su na sva­ki na­čin na­sto­ja­li da vr­še op­struk­ci­ju iz­vr­šne vla­sti, ko­ji su sve ra­di­li po prin­ci­pu „što go­re, to bo­lje”, ko­ji su od­no­se sa svim stran­ka­ma po­kva­ri­li, oni, da ima­ju ma­lo po­li­tič­ke zre­lo­sti i ele­men­tarnog vas­pi­ta­nja, ne bi tre­ba­li ni­šta da za­mje­re bi­lo ko­me, po­ru­či­li su iz De­mo­krat­ske par­ti­je

Pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Ul­cinj Fu­ad Ha­dži­be­ti op­tu­žio je pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne Fat­mi­ra Đe­ku da je to­kom 2014. i 2015. go­di­ne, mi­mo sva­ke oprav­da­ne mje­re i kon­tro­le pre­ko­ra­čio pla­ni­ra­ni bu­džet ko­ji pro­pa­da Ka­bi­ne­tu pred­sjed­ni­ka op­šti­ne. Ha­dži­be­ti je ka­zao da, zbog ogrom­nih tro­ško­va Đe­ki­nog ka­bi­ne­ta, No­va de­mo­krat­ska sna­ga For­ca, či­ji je on funk­ci­o­ner, ne­će po­dr­ža­ti za­vr­šni ra­čun za 2014. go­di­nu ni­ti će po­dr­ža­ti re­ba­lans bu­dže­ta za 2015 go­di­nu.
– Ni ja lič­no kao pred­sjed­nik lo­kal­nog par­la­men­ta, ni­ti od­bor­ni­ci par­ti­je ko­joj pri­pa­dam, ne­će po­dr­ža­ti ne­ra­ci­o­na­no tro­še­nje sred­sta­va iz bu­dže­ta. Mi smo na taj pro­blem u vi­še na­vra­ta upo­zo­ri­li pred­sjed­ni­ka, još pro­šle go­di­ne. Ali, umje­sto da se tro­ško­vi nje­go­vog ka­bi­ne­ta uklo­pe u pla­ni­ra­ni iz­nos bu­dže­ta, oni su znat­no pre­ma­ša­ni. Đe­ka je i ove go­di­ne na­sta­vio po sta­rom, sa­mo još vi­še. To­kom 2015. go­di­ne ti tro­ško­vi su ve­ći, naj­ma­nje 150 hi­lja­da eura. Oni su i to­kom pro­šle go­di­ne bi­li znat­no ve­ći od pla­ni­ra­nih sred­stva, zbog če­ga se svo­je­vre­me­no za­vr­šni ra­čun, iako je tre­ba­lo, ni­je na­šao na dnev­nom re­du Skup­šti­ne. To je u uslo­vi­ma fi­na­sij­ske kri­ze u ko­joj se na­la­zi Op­šti­na ne­pri­hva­tlji­vo – ka­zao je Ha­dži­be­ti.
On je pod­sje­tio da su upra­vo ne­kon­tro­li­sa­no tro­še­nje sred­sta­va bu­dže­ta i na­mje­ra pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da po sva­ku ci­je­nu do­zvo­li grad­nju lif­ta na zi­di­na­ma Sta­rog gra­da, bi­li ključ­ni raz­lo­zi zbog ko­jih je For­ca od­lu­či­la da us­kra­ti po­dr­šku ko­a­li­ci­o­nom part­ne­ru.
– Mi smo Đe­ku po­dr­ža­li i pru­ži­li mu pri­li­ku da se do­ka­že na mje­stu pr­vog čo­vje­ka Op­šti­ne. Me­đu­tim, is­po­sta­vi­lo se da ne­ma­mo iste po­gle­de ka­da je u pi­ta­nju kon­cept raz­vo­ja Ul­ci­nja. Sma­tram da je neo­bja­šnji­vo ne­ra­ci­nal­no tro­še­nje u uslo­vi­ma ka­da u lo­kal­noj upra­vi ka­sne pla­te par mje­se­ci, a u jav­nim pred­u­ze­ći­ma ko­ja se fi­nan­si­ra­ju iz bu­dže­ta i vi­še od 10 mje­se­ci. To po­seb­no do­la­zi do iz­ra­ža­ja ako se uzme u ob­zir da su zna­čaj­na sred­stva na­pla­će­na sud­skih od­lu­ka­ma zbog če­ga je ži­ro- ra­čun lo­kal­ne sa­o­u­pra­ve bio vi­še pu­ta u blo­ka­di. Bez ob­zi­ra ka­ko je on ta sred­stva po­tro­šio, si­gur­ni smo da je va­žni­je bi­lo da se rad­ni­ci­ma, ko­ji­ma se du­gu­ju pla­te, bar dio tih za­ra­da iz­mi­ri – sma­tra Ha­dži­be­ti.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma ni­su tač­ni na­vo­di pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne da su on, kao pred­sjed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne, od­no­sno For­ca, blo­ki­ra­li pre­ko 80 od­lu­ka ko­je tre­ba da se na­đu na dnev­nom re­du lo­kla­noh par­la­men­ta.
– Od­go­vor­no tvr­dim da ima­mo sa­mo šest od­lu­ka ko­je is­pu­nja­va­ju za­kon­ske uslo­ve da se na­đu na dnev­nom re­du Skup­šti­ne op­šti­ne. To su: za­vr­šni ra­čun za 2014. go­di­nu ko­ji ne­ma po­dr­šku, DUP „Ko­dre“, jed­na iz­mje­na i do­pu­na de­ta­lja­nog pla­na, pred­log od­lu­ke za iz­bor glav­nog ad­mi­ni­stra­to­ra i iz­vje­šta­ji o ra­du dva jav­na pred­u­ze­ća. Osta­le od­lu­ke ne is­pu­nja­va­ju za­kon­ske uslo­ve, od­no­sno ni­su ade­kvat­no pri­pre­mlje­ne od iz­vr­šne vla­sti. Da­kle, Skup­šti­na op­šti­ne je sta­vi­la na dnev­ni red sve što is­pu­nja­va uslo­ve. Mi smo, ina­če, na­kon Pod­go­ri­ce, Op­šti­na ko­ja je u Slu­žbe­nom li­stu, ob­ja­vi­la naj­vi­še od­lu­ka ko­je su usvo­je­ne na Skup­šti­ni op­šti­ne. To po­ka­zu­je ko­li­ko smo ra­di­li – ka­te­go­ri­čan je Ha­dži­be­ti.
On je ka­zao da Đe­ka vi­še ne­ma po­dr­šku For­ce da bu­de pred­sjed­nik i pod­sje­tio da su sa DPS-om u to­ku pre­go­vo­ri o pre­kon­po­zi­ci­ji vla­sti.
Na op­tu­žbe ko­je sti­žu iz For­ce, iz De­mo­krat­ske par­ti­je či­ji je Đe­ka li­der od­go­vo­ri­li su sa­op­šte­njem u ko­me se na­vo­di da „u la­ži­ma, pre­va­ra­ma i pod­va­la­ma, do­sa­da­šnji part­ne­ri iz For­ce ozna­ča­va­ju kraj za­jed­nič­ke ko­a­li­ci­o­ne vla­sti u Ul­ci­nju“.
– Umje­sto da na­kon po­ku­ša­ne iz­da­je u ko­joj su uhva­će­ni i spri­je­če­ni, spu­ste gla­ve i za­tra­že oprost od gra­đa­na Ul­ci­nja i svo­jih bi­ra­ča, oni ne­do­stoj­no na­sta­vlja­ju da se po­ni­ža­va­ju. U tom tra­gič­nom pa­du, sve im se po­mi­je­ša­lo, ali je do­bro sa­mo što vi­še ne go­vo­re o mi­li­o­ni­ma eura ili o usi­si­va­či­ma, već se „za­do­vo­lja­va­ju” sa­mo sa 150 hi­lja­da na­vod­no po­tro­še­nih eura. Ne zna­ju vi­še ni no­vi­ne da pro­či­ta­ju. Svu­da im se pri­vi­đa gra­do­na­čel­nik Ul­ci­nja i pred­sjed­nik De­mo­krat­ske par­ti­je. Po­stao je nji­ho­va noć­na mo­ra. Oni ko­ji blo­ki­ra­ju rad Skup­šti­ne op­šti­ne, ko­ji su na sva­ki na­čin na­sto­ja­li da vr­še op­struk­ci­ju iz­vr­šne vla­sti, ko­ji su sve ra­di­li po prin­ci­pu „što go­re, to bo­lje”, ko­ji su od­no­se sa svim stran­ka­ma po­kva­ri­li, oni, da ima­ju ma­lo po­li­tič­ke zre­lo­sti i ele­men­tar­nog vas­pi­ta­nja, ne bi tre­ba­li ni­šta da za­mje­re bi­lo ko­me. Za­to je vri­je­me da se zva­nič­ni­ci te stran­ke, na če­lu sa svo­jim li­de­rom, ko­ji je je­dan od auto­ra ovih br­ljo­ti­na, vra­te po­slu ko­jeg zna­ju da ra­de i da sa­ču­va­ju bar gram do­sto­jan­stva. Do­ka­za­li su da su u po­li­ti­ci naj­o­bič­ni­ji di­le­tan­ti ko­ji su mno­go lo­šeg uči­ni­li Ul­ci­nju za ove če­ti­ri go­di­ne, ali i Al­ban­ci­ma u Cr­noj Go­ri, i da su vlast ko­ri­sti­li go­to­vo is­klju­či­vo za svo­je lič­ne in­te­re­se. Oni od­lič­no zna­ju da Fat­mir Đe­ka to od­lič­no zna. Zna, ta­ko­đe, da mu ne mo­gu ni­ka­ko opro­sti­ti što je sva­kog gra­đa­ni­na Ul­ci­nja, sva­kog in­ve­sti­to­ra, sva­kog ko mu je do­šao u ka­bi­net, ljud­ski pri­mio i iza­šao u su­sret sva­koj mol­bi. Za raz­li­ku od njih – na­vo­di se u sa­op­šte­nju Đe­ki­ne DP.
M.Kne­že­vić

Kre­dit ne­do­vo­ljan za is­pla­tu za­ra­da rad­ni­ci­ma
Ha­dži­be­ti je ka­z­ao da zbog gre­š­ke ne­kog iz izvršne vla­sti Op­šti­na Ul­cinj ne­će mo­ći da se kre­dit­no za­du­ži 5, 5 mi­li­o­na eura ka­ko je pla­ni­ra­no Od­lu­kom ko­ja je ne­dav­no usvo­je­na u lo­kal­nom par­la­men­tu. Raz­log je vi­si­na ra­te ko­ja bi bi­la iz­dva­ja­na iz sred­sta­va Ega­li­za­ci­o­nog fon­da, ko­ji je ga­rant kre­di­ta, a ko­ja bi pre­la­zi­la 80 od­sto tih sred­sta­va. Zbog to­ga će mak­si­ma­lan iz­nos kre­di­ta ko­ji će bi­ti uzet od ne­ke ko­mer­ci­jal­ne ban­ke bi­ti ne­što pre­ko 4, 2 mi­li­o­na eura. Vla­da Cr­ne Go­re ju­če je da­la sa­gla­snost da se Op­šti­na za­du­ži na taj iz­nos.
– Skup­šti­na op­šti­ne tre­ba da se iz­ja­sni o hi­po­te­ci ko­ja je je­dan od uslo­va uzi­ma­nja kre­di­ta. O to­me će­mo usko­ro ras­pra­vlja­ti ali ta sred­stav ni­su do­volj­na da se is­pla­te du­go­va­nja pre­ma ban­ka­ma i do­ba­vlja­či­ma, za so­ci­jal­ni pro­gram i pla­te pre­ma rad­ni­ci­ma u op­štin­skoj upra­vi i jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Pla­šim se da će rad­ni­ci u Op­šti­ni i jav­nim pred­u­ze­ći­ma osta­ti bez obe­ća­nih pa­ra za pla­te. Je­di­ni na­čin je da se uzme no­vi kre­dit ka­ko bi se taj problem ri­je­šio – ka­že Ha­dži­be­ti.

Izvor: DAN