Zabrana lova u ulcinjsku Solanu

December 13, 2015   | Ngjarjet - Events

zabrana-Međunarodna za­jed­ni­ca gle­da na vas i već du­go se tra­ži da se So­la­na za­šti­ti na šta Cr­nu Go­ru oba­vezuju i me­đu­na­rod­ne kon­ven­ci­je. So­la­na je ne­što što va­ma mo­že do­ni­je­ti tu­ri­zam ci­je­le go­di­ne, a to zna­či eko­nom­ski raz­voj – ka­za­la je am­ba­sa­do­r­ka Nje­mač­ke Gu­drun Štaj­na­ker

UL­CINj – Ul­cinj­ski lov­ci oku­plje­ni u NVO „Šlju­ka“ de­mon­stra­tiv­no su ju­če na­pu­sti­li cen­tral­nu jav­nu ras­pra­vu o Na­cr­tu od­lu­ke o pro­gla­še­nju spo­me­ni­ka pri­ro­de „Ul­cinj­ska So­la­na“. Ne­za­do­volj­ni či­nje­ni­com da ob­ra­đi­vač, od­no­sno Se­kre­ta­ri­jat za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti i za­šti­tu pro­sto­ra Op­šti­ne Ul­cinj, ni­je uva­žio nji­ho­ve pri­mjed­be da se na jed­nom di­je­lu pro­sto­ra So­la­ne pro­gla­si lov­no pod­ruč­je, oni su na­kon uvod­nog di­je­la iza­šli iz ve­li­ke sa­le Skup­šti­ne, uz po­vi­ke da taj do­ku­ment ne­će pro­ći na skup­štin­skom za­si­je­da­nju. Pred­stav­nik NVO Šlju­ka, ina­če li­der DUA, Meh­met Zen­ka po­ru­čio je da su se na vri­je­me, pi­sme­nim pred­lo­zi­ma i su­ge­sti­ja­ma obra­ti­li nad­le­žnom or­ga­nu u Op­šti­ni i da su umje­sto kon­kret­nog od­go­vo­ra do­bi­li „ne­ki dok­ment Agen­ci­je za za­šti­tu ži­vot­ne sr­edi­ne“.
– Pod­sje­ti­ću vas da smo ra­ni­je ima­li jed­nu kvalitetnu ras­pra­vu, na­kon ko­je je u dnev­noj štam­pi iza­šao čla­nak, ka­ko su lov­ci mi­ni­ra­li ras­pra­vu, ne že­le do­bro So­la­ni i, u naj­ma­nju ru­ku, že­le sa­mo da ubi­ja­ju pti­ce. U na­šem je in­te­re­su ite­ka­ko za­šti­ta So­la­ne ali, ne že­li­mo da prihvti­mo ne­struč­na mi­šlje­nja ne­kih ko­ji se pri­ka­zu­ju kao struč­nja­ci. Pri­mje­ra da je ne­ko pod­ruč­je za­šti­će­no, a da je u jed­nom di­je­lu do­zvo­ljen lov ima­te na de­se­ti­ne i sve to u ze­mlja­ma EU. Me­đu­tim, ka­da smo mi u pi­ta­nju, jed­no­stav­no ne­ma se slu­ha za na­še do­bre ide­je i pred­lo­ge. Po­nu­di­li smo ide­ju da jed­na tre­ći­na So­la­ne bu­de pro­stor sa do­zvo­lom za lov. Ali to ni­je uze­to u ob­zir. Vi ste iz­gle­da već do­ni­je­li od­lu­ku i ni­šta vas vi­še ne za­ni­ma. Zbog to­ga, mi ne že­li­mo da uče­stvu­je­mo u ne­če­mu na šta ne­ma­mo mo­guć­nost da uti­če­mo – re­kao je Zen­ka, na­kon če­ga je za­jed­no sa gru­pom lo­va­ca na­pu­sti­o ras­pra­vu.
Pot­pred­sjed­ni­ca op­šti­ne Ze­ne­pa Li­ka ka­za­la je da ža­li što lov­ci ne že­le uče­šće u ras­pra­vi.
– Ni­je nam cilj da bi­lo ko­me šta za­bra­nju­je­mo, ali se u kon­kret­nom slu­ča­ju ra­di o pro­sto­ru ko­ji spe­ci­fi­čan, o pod­ruč­ju ko­je iz­i­sku­je za­šti­tu, o in­du­strij­skoj zo­ni. Pro­ces za­šti­te ovog pod­ruč­ja po­kre­nut je pod­no­še­njem za­htje­va Op­šti­ne Ul­cinj Agen­ci­ji za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne za iz­ra­du Stu­di­je za­šti­te na­kon što je kao za­klju­čak Me­đu­na­rod­ne kon­fe­ren­ci­je o za­šti­ti So­la­ne, or­ga­ni­zo­va­ne od stra­ne Cen­tra za za­šti­tu i pro­u­ča­va­nje pti­ca i Euro­na­tur-a po­čet­kom apri­la 2015. go­di­ne, uka­za­no da ovo pod­ruč­je mo­ra bi­ti pro­gla­še­no za­šti­će­nim. To pod­ra­zu­mije­va i iz­mje­ne lov­nih do­ku­me­na­ta – ka­za­la je Li­ka. Iz­vr­šni di­rek­tor CZIP-a or­ni­to­log Dar­ko Sa­ve­ljić re­kao je da će se od­lu­kom o pro­gla­še­nju pod­ruč­ja So­la­ne spo­me­ni­kom pri­ro­de, to pod­ruč­je traj­no za­šti­ti kao pri­rod­no do­bro od me­đu­na­rod­nog zna­ča­ja. On je ka­zao da će gra­ni­ce tog pod­ruč­ja bi­ti u stva­ri sve ka­ta­star­ske par­ce­le ko­je se na­la­ze u gran­ci­ma So­la­ne, a ra­di se ukup­no o 14.7 mi­li­o­na ki­va­dra­ta pro­sto­ra, sa oko 19 ko­lo­me­ta­ra gra­ni­ca. Na­veo je da će se tim do­ku­men­tom So­la­na svr­sta­ti u na­ci­o­nal­no do­bro pr­ve ka­te­go­ri­je i pr­ve ka­te­go­ri­je pri­rod­nog do­bra od me­đu­na­rod­nog zna­ča­ja.
– Pro­gla­še­njem spo­me­ni­kom pri­ro­de taj pro­stor će se za­šti­ti i spri­je­či­će se sve šte­te­ne ak­tiv­no­sti ko­je mo­gu ugro­zi­ti po­seb­ne i zna­čaj­ne kom­po­nen­te bi­o­di­ver­zo­te­ta a ob­no­vi­ti i una­pri­je­di­ti na­ru­še­na pri­rod­na sta­ni­šta – ka­zao je Sa­ve­ljić.
On je po­ja­snio šta pred­vi­đa­ju re­ži­mi za­šti­te i is­ta­kao da će na tom pod­ruč­ju bi­ti do­zvo­lje­na: pro­iz­vod­nja so­li, kon­tro­li­sa­na na­uč­na is­tra­ži­va­nja, obra­zov­ne, re­kre­a­tiv­ne i tu­ri­stič­ke ak­tiv­no­sti, a za­bra­nje­ni: lov, uz­ne­mi­ra­va­nje, hva­ta­nje i ubi­ja­nje bi­lo ko­je ži­vo­tinj­ske vr­ste, iz­grad­nja obje­ka­ta, pr­o­mje­na na­mje­na po­vr­ši­na i ko­ri­šće­nje pri­rod­nih re­sur­sa, osim u svr­hu eko tu­ri­zma.
Am­ba­sa­dor­ka Nje­mač­ke Gu­drun Štaj­na­ker ka­za­la je da je, is­tra­ži­va­nji­ma, do­ka­za­no da je So­la­na jed­no od naj­va­žni­jih mje­sta za mi­gra­ci­ju pti­ca u Evro­pi.
– Zbog to­ga se još pri­je de­set go­di­na po­če­lo sa mje­ra­ma za­šti­te. Na­ža­lost, zna­mo da se u me­đu­vre­me­nu de­si­lo pu­no sum­nji­vih stva­ri u ta­ko­zva­noj pri­va­ti­za­ci­ji. To ipak ni­je mo­ja stvar, već pi­ta­nje Pri­vred­nog su­da i Spe­ci­jal­nog tu­ži­la­štva – re­kla je Štaj­na­ker i pod­sje­ti­la da je So­la­na po­me­nu­ta i u iz­vje­šta­ju EK od 10.no­vem­bra.
– To će bi­ti te­ma i sle­de­će ne­dje­lje ka­da se bu­de o to­me pri­ča­lo u evrop­skom par­la­men­tu. To zna­či da me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca gle­da na vas. Već du­go se tra­ži da se So­la­na za­šti­ti na šta Cr­nu Go­ru oba­va­e­zu­ju i me­đu­na­rod­ne kon­ven­ci­je. Za­šti­ta So­la­ne RAM­SAR kon­ven­ci­jom je pred­u­slov za do­na­ci­ju Nje­mač­ke za oču­va­nje bi­o­di­ve­riz­te­ta So­la­ne. Bez za­šti­te ne­ma ni gran­to­va a ta­ko­đe ta kon­ven­ci­ja i lov su ne­spo­ji­vi. So­la­na je ne­što što va­ma mo­že do­ni­je­ti tu­ri­zam ci­je­le go­di­ne, a to zna­či eko­nom­ski raz­voj – ka­za­la je Štaj­na­ker. Ka­ko je sa­op­šte­no, nad­le­žni Se­kre­ta­ri­jat će na­kon okon­ča­nja ak­tiv­no­sti sa­či­ni­ti iz­vje­štaj o spro­ve­de­noj ras­pra­vi, sa pri­mjed­ba­ma i pred­lo­zi­ma uče­sni­ka, u svim fa­za­ma do­no­še­nja ak­ta, kao i raz­lo­zi­ma even­tu­al­nog ne­pri­hva­ta­nja i sve ob­ja­vi­ti na saj­tu op­šti­ne tri da­na od da­na iz­ra­de.M.Kne­že­vić

Pe­jo­vić: Ka­sne op­štin­ske od­lu­ke

Dr­žav­na se­kre­tar­ka Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma i čla­ni­ca Sa­vje­to­dav­nog ti­je­la za So­la­nu Da­li­bor­ka Pe­jo­vić iz­ja­vi­la je ra­ni­je da je So­la­na po­sta­la pred­met pa­žnje am­ba­sa­da, Evrop­ske ko­mi­si­je i kom­plet­ne cr­no­gor­ske jav­no­sti i lo­kal­ne upra­ve. Ona je ka­za­la da još uvi­jek ne­ma ade­kvat­nog od­go­vo­ra lo­kal­ne upra­ve o tre­nut­nim de­ša­va­nji­ma na So­la­ni.
– Ka­sni­mo sa ak­tom o pro­gla­še­nju So­la­ne spo­me­ni­kom pri­ro­de i ka­sni se sa do­no­še­njem Pro­stor­nog pla­na Op­šti­ne Ul­cinj i mi­slim da ne tre­ba bi­lo ko­je de­ša­va­nje da uspo­ri taj pro­ces. Svi od­bor­ni­ci lo­kal­nog par­la­men­ta mo­ra­ju bi­ti svje­sni od­go­vor­no­sti ko­ju pre­u­zi­ma­ju uko­li­ko ubr­zo ne na­đe­mo rje­še­nje za bu­du­ću va­lo­ri­za­ci­ju So­la­ne – is­ta­kla je Pe­jo­vić.

Izvor: DAN