Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, na Ulcinjskoj solani

December 14, 2015   | Ngjarjet - Events

Asocijacije turistickih vodica Crne Gore-Ulcinjska-Solana-Posmatranje ptica rastuća grana turizma

Predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, ugostili su 40 predstavnika Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, na Ulcinjskoj solani.

Na sam zahtjev vodiča, koji su prepoznali ovaj lokalitet kao dio eko-turističke ponude Crne Gore, CZIP je organizovao posjetu koja je uključila zanimljivosti Ulcinjske solane, njen kulturni, nekada ekonomski, a sada biodiverzitetski značaj.
“CZIP ohrabruje sve vodiče i turističke agencije da uključe Ulcinjsku solanu u svoje specijalizovane ture, jer je posmatranje ptica, najbrže rastuća grana turizma, a ovaj lokalitet ima poseban značaj ne samo za Crnu Goru već i Evropu”, navodi se u saopštenju.

Vodiči su takođe imali priliku da se upoznaju sa kampanjom za očuvanje Ulcinjske solane, koju CZIP vodi više od deceniju, a koju su naročito pomogle ambasade Poljske, Njemačke i Francuske, a kasnije kao uslov pregovora postavila Evropska komisija.

“Pozivamo sve zainteresovane građane da nam se pridruže na vikend monitoringu krivolova na Solani, koji se organizuje redovno sa ciljem smanjenja pritiska na ornitofaunu ovog najznačajnijeg odmarališta i hranilišta za ptice na Jadranu. Pored nevjerovatnog iskustva u posmatranju najegzotičnijih vrsta poput flamingosa, prisustvo svakog pojedinačnog posjetioca smanjuje mogućnosti daljeg krivolova”, poručuju od CZIP.

Izvor: RTCG