Dritan Abazović: Poziv za NATO je na štetu DPS-a

December 14, 2015   | Ngjarjet - Events

Dritan-Abazoviq-Autor: Darvin Murić

Pozivnica za članstvo u NATO pokrenuće proces demokratizacije koji će neminovno ići u korist građana Crne Gore, a na štetu vrha DPS-a i posljednjeg polu-autoritarnog režima u Evropi, ocijenio je potpredsjednik URA Dritan Abazović.

“Zvuči pradoksalno ali je istinito, pozivnica polako ali sigurno ruši Mila Đukanovića. Dobijanjem pozivnice aktuelna vlast je rekla svoju posljednju riječ pred međunarodnom zajednicom. Odigrala je i svoju posljednju kartu, odnosno kupila istu za put u opoziciju. Ukazano povjerenje 28 članica sada treba opravdati, mora se u relativno kratkom periodu uraditi mnogo više na vladavini prava ali i u ostalim segmentima reforme društva”, rekao je Abazović.

On je kazao da se mogu očekivati nove afere i hapšenja “krupnih riba”.

“A svi znamo da su to ljudi iz vrha vlasti ili bliski partneri i finansijeri DPS-a. Na ovaj način pozivnica djeluje kao poziv na odstupanje, prije svega Đukanovića i njegove svite”, rekao je Abazović.

Abazović kaže da je iz diplomatskih kontakata lako shvatiti da je svima jasno da nema simpatija prema činjenici da država nije uspjela nikada promijeniti vlast na izborima, odnosno da je demokratski mehanizam zakočen i blokiran.

“Zato će zahtjevi za slobodnim i fer izborima biti prioritet, ne samo zbog Crne Gore, već više zbog samog NATO-a. Legitimne odluke mogu donositi samo legitimne institucije, zato u DPS-u vlada prilična nervoza. Zbog toga je i muka što da radi sa započetim dijalogom, kako progutati prisustvo EU i civilnog sektora”, kazao je on.

Abazović je dodao da je sigurno da će vlast pokušati da “pliva” na talasu pozivnice i da će ponovnim izazivanjm podjela pokušati sebi da prigrabi kratkoročnu korist.

“Možda će djelimično i uspjeti u tome, ali srednjoročno i dugoročno sa njihovim vladanjem je gotovo. Žestoke kritike na račun vlasti koje dolaze iz renomiranih svjetskih medija jasno svjedoče da se klupko odmotava. Dešavanja iz Hrvatske, odnosno Albanije, nakon pristupanja Alijansi neće zaobići ni Crnu Goru. Tamošnji su premijeri po dobijanju poziva u članstvo otišli u političku penziju. Tako nešto slijedi i kod nas, u to nema sumnje”, zaključio je Abazović.

Izvor: Vijesti Online