Lovci ne poštuju zabranu lova na ulcinjskoj Solani

January 14, 2016   | Ngjarjet - Events

Flamingosi Ulcinjske Solane.1Tokom novogodišnjih praznika sve je više lovaca na području Ulcinjske solane pa je ornitofauna na tom području ugrožena, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Njihovi predstavnici su, kako se navodi, kontinuirano vršili monitoring krivolova uključujući i zimsko prebrojavanje ptica.

“Nažalost rezultati su pokazali povećanu uznemirenost ptica koja je danas ali i prethodnih dana uzrokovana pucnjima i lavežom lovačkih pasa. Dokazi da se na Solani krivolovi pokazuju čaure na terenu koje su pronađene tik uz info table za turiste kao i nove lovačke čeke koje ukazuju na pojačane aktivnosti lovaca. Iako je već duže vrijeme lov na solani razlog velikog broja polemika između lovaca i zaštitara, tačku na sve dalje rasprave stavilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao resor zadužen za pitanja lova, dajući saglasnost za zaštitu Ulcinjske solane čime je istovremeno prihvaćen zabran lova na njenoj teritoriji”, poručuji iz CZIP-a.

Oni ocjenjuju da je situacija u Solani alarmantna,  pa 02. februara na svjetski Dan močvarnih staništa, planiraju da uklone nezakonito postavljene čeke, u nadi da će nam se u ovoj aktivnosti pridružiti sve relevantne institucije koje su uključene i od kojih u konačnom zavisi formalno-pravna zaštita Solane, počev od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Takođe očekujemo pojačane mjere nadzora nad solanom kojom trenutno upravljaju Nacionalni parkovi kako bi se izbjeglo dalje uznemiravanje ptica koje su razlog i uslov zaštite ovog lokaliteta.Podsjećamo da Ministarstvo održivog razvoja i turizma još uvjek nije izdalo saglasnost za proglašenje solane zaštićenim područjem koje je shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode zatražila Opština Ulcinj, kao ni predalo zahtjev Ramsarskom sekretarijatu za upis na listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTCG