Ulcinjska Solana: Ministar obećava proizvodnju soli

January 31, 2016   | news

ulcinjska solanaMi­ni­star tu­ri­zma Bra­ni­mir Gvo­zde­no­vić od­bio je da od­go­vo­ri ka­kav je stav nje­go­vog re­so­ra o to­me da li ul­cinj­ska so­la­na tre­ba da osta­ne za­šti­će­no pod­ruč­je ili tre­ba da joj se vra­ti pret­hod­na na­mje­na iz pro­stor­nog pla­na Cr­ne Go­re do 2020. go­di­ne, a to je gra­đe­vin­sko ze­mlji­šte.
– Pro­stor­no ur­ba­ni­stič­ki plan i pro­stor­ni plan obal­nog pod­ruč­ja su u pro­ce­su iz­ra­de. Pri­o­ri­tet nad tim pro­sto­ri­ma je ni­vo za­šti­te. Ne znam ne­ki plan­ski do­ku­ment u ko­jem je bi­la pri­sut­na iz­grad­nja sta­no­va na pod­ruč­ju So­la­ne – re­kao je Gvo­zde­no­vić na kon­fe­ren­ci­ji po­vo­dom uče­šća Cr­ne Go­re na Ve­ne­ci­jan­skom bi­je­na­lu ar­hi­tek­tu­re.
Skup­šti­na je u ju­lu 2012. go­di­ne, usva­ja­ju­ći iz­mje­ne i do­pu­ne Pro­stor­nog pla­na CG do 2020. go­di­ne, od­lu­či­la da se So­la­ni vra­ti sta­tus za­šti­će­nog pod­ruč­ja. Na tu od­lu­ku se ža­lio vla­snik So­la­ne Euro­fond, ko­ji je Ustav­nom su­du pi­sao ini­ci­ja­ti­vu za ocje­nu ustav­no­sti iz­mje­na za­ko­na. Ustav­ni sud je 24. ju­la pro­šle go­di­ne po­kre­nuo po­stu­pak ocje­ne ustav­no­sti skup­štin­ske od­lu­ke, jer su oci­je­ni­li da ima osno­va za po­kre­ta­nje po­stup­ka. Ko­nač­na od­lu­ka još ni­je do­ne­se­na.
So­la­na će bi­ti te­ma i kon­cept cr­no­gor­skog pa­vi­ljo­na na 15. Ve­ne­ci­jan­skom bi­je­na­lu ar­hi­tek­tu­re, či­ja je te­ma „Iz­vje­šta­va­nje sa fron­ta”.
– So­la­na Ul­cinj na­gla­ša­va zna­čaj pro­na­la­že­nja no­ve, odr­ži­ve sim­bi­o­ze izme­đu čo­vje­ka i pri­ro­de, s ob­zi­rom na to da je po­la­zna tač­ka so­la­na, ko­ja po­sje­du­je je­din­stve­ni bi­o­di­ver­zi­tet flo­re i fa­u­ne na re­gi­o­nal­nom ni­vou i ima zna­čaj­nu ulo­gu u glo­bal­nim kre­ta­nji­ma pti­ca – re­kao je Gvo­zde­no­vić ju­če na pred­sta­vlja­nju pro­jek­ta.
Pro­je­kat So­la­ne će, ka­ko je na­veo, pred­lo­ži­ti odr­ži­va rje­še­nja za bu­duć­nost ovog lo­ka­li­te­ta, a mi­ni­star­stvo će na­sto­ja­ti da mo­ti­vi­še mla­đe ge­ne­ra­ci­je cr­no­gor­skih ar­hi­te­ka­ta da do­pri­ne­su rje­še­nju. Na­ci­o­nal­ni kon­kurs bi­će ras­pi­san usko­ro.
Na pi­ta­nje no­vi­na­ra ho­će li se po­no­vo po­kre­ta­ti pro­iz­vod­nja so­li u So­la­ni „Ba­jo Se­ku­lić”, ko­je ne­ma od po­čet­ka 2014. go­di­ne, Gvo­zde­no­vić je od­go­vo­rio da je pro­iz­vod­nja so­li va­žan ele­ment pro­jek­ta So­la­na Ul­cinj. Imo­vi­nu So­la­ne pod za­kup su uze­li JP Na­ci­o­nal­ni par­ko­vi.
– Pred­u­ze­će je osno­va­no 1934. go­di­ne i kao mi­ni­star­sto mo­ra­li smo da re­a­gu­je­mo ka­da ni­je bi­la or­ga­ni­zo­va­na pro­iz­vod­nja so­li – re­kao je Gvo­zde­no­vić.
Ku­stos cr­no­gor­skog pa­vi­ljo­na Bart Loc­ma je ka­zao da je za pro­je­kat So­la­ne va­žno da se pro­iz­vo­di so, ka­ko bi ra­di­li gra­đa­ni i da lju­di do­la­ze zbog tu­ri­zma.
– Lo­ka­ci­ja je va­žna i za pri­ro­du i za eko­no­mi­ju – ka­zao je Loc­ma.
Ve­ne­ci­jan­sko bi­je­na­le ar­hi­tek­tu­re će tra­ja­ti od 28. ma­ja do 27. no­vem­bra. D.M.

Izvor: DAN