Daliborka Pejović: Ostajemo posvećeni zaštiti Solane

March 3, 2016   | Ngjarjet - Events

Ulcinjska-Solana-Država ostaje posvećena zaštiti ulcinjske Solane, jer smo itekako svjesni šta ovaj prostor znači za Crnu Goru, o kakvom se biseru prirodnih vrijednosti radi i moramo voditi računa da ono što proklamujemo kao zaštićeno područje, moramo i štititi na pravi način, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović. Ona je danas, nakon sjednice Savjetodavnog tijela za Solanu, kazala da u Ministarstvu pripremaju odgovor na inicijativu lokalne uprave da se Solana proglasi spomenikom prirode.

Savjetodavno tijelo održalo je sjednicu u samoj Solani Bajo Sekulić AD u stečaju.

Pejović je podsjetila da su, od potpisivanja ugovora o zakupu Solane, 24. avgusta prošle godine, donijete vrlo važne odluke. Kako je kazala, odluka Ustavnog suda važna je u budućem planiranju i promišljanju ovog prostora. Podsjetimo, Ustavni sud je poništio odluku Skupštine o izmjeni prostornog plana kojim su Solana i još desetak lokaliteta bili zaštićeni kao spomenici prirode i na kojima je bila zabranjena gradnja.

Druga značajna činjenica, po Pejovićevoj, je inicijativa lokalne uprave Ulcinja u vezi sa proglašenjem Solane spomenikom prirode.

“Mi trenutno u Ministarstvu pripremamo odgovor prema toj inicijativi. Opštini Ulcinj smo tražili, uslovno rečeno, dodatna pojašnjenja, odnosno ispunjenje u potpunosti Zakona o zaštiti prirode koji predviđa apsolutno identifikovanje potrebnih finansijskih sredstava za upravljanje i održavanje Solane, davanje dokaza koji su to upravljači koji su legitimni ispred Opštine i koji za to ispunjavaju zakonom propisane uslove i koji su to izvori finansijskih sredstava neophodnih da bi se ovim prostorom upravljalo na održiv način”, kazala je Pejović.

Ona očekuje da će, u komunikaciji sa lokalnom upravom, vrlo brzo imati konkretne rezultate.

“A mi ćemo pomoći sa nivoa Vlade, odnosno Ministarstva, da se dobiju adekvatne studije i da se ovaj problem riješi na pravi način. Takođe smo u obavezi da uradimo analizu kako Zakon o stečaju u trenutnim uslovima ima uticaja na red koraka, jer tu ne želimo da napravimo niti jedan formalno-pravni propust”, kazala je Pejović, preciziraju da će se Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nakon što dobije sve inpute, odrediti prema ovoj inicijativi.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Zoran Mrdak kazao je, da sa stanovništa NPCG, stvari idu ustaljenim ritomom.

“Ovaj prostor štitimo kako kroz fizičku, tako i kroz stručnu zaštitu. Proteklih pola godine, od kad mi upravljamo Solanom, nije se desio niti jedan incident. Popravljena je infrastruktura potrebna za manipulaciju vodama i možemo da kažemo da sa aktivnostima koje Nacionalne parkove očekuju u pripremi sezone, mi smo sve naše zadatke, a to je upravljanje i valorizacija Solane, ispunili“, kazao je Mrdak.

Izvor: RTCG