Gvozdenović: Nema prijetnji po Solanu

March 13, 2016   | Ngjarjet - Events

Gvozdenovic-Solana-UlcinjGvozdenović je, kako je saopšteno iz njegovog resora, saopštio da je Nacrt nacionalne strategije aproksimacije za oblast životne sredine kvalitetno urađen, da je njegova struktura sveobuhvatna, te da su konsultovane sve relevantne institucije.

Gvozdenović je podsjetio i na to da je 5. marta počela javna rasprava o tom dokumentu i da će trajati 40 dana. Plan Ministarstva je, kako je kazao Gvozdenović, da strategija bude usvojena u junu 2016.

„Ministar je istakao da je posebno važan ekonomski i finansijski aspekat usklađivanja s pravnom tekovinom EU u oblasti životne sredine, budući da se radi o jednom od finansijski najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU“, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Posebna tema sastanka, kako ističu, bilo je pitanje ulcinjske Solane, vještačkog ekosistema, čiji opstanak zavisi od antropogenog faktora.

„Gvozdenović je istakao da je, osim formalne zaštite, neophodno obezbijediti dugoročno i održivo upravljanje tim područjem, što je naročito izazovan zadatak“, saopšteno je iz Ministarstva. Taj zadatak, kako su pojasnili, zahtijeva da se detaljno razmotre svi faktori koji utiču na upravljanje prostorom i da se odredi upravljač, koji ima potrebne kapacitete da održava ekološke vrijednosti tog značajnog ekosistema.

Lange je, kako dodaju, ukazao da je sprovođenje pravne tekovine EU naričito zahtjevno. On je sugerisao da u Nacionalnoj strategiji posebnu pažnju treba obratiti na vremenski okvir, sredstva neophodna za tu oblast i dinamiku ispunjavanja planiranih obaveza.

„Navodeći da životna sredina ne poznaje granice, Lange je istakao da je područje od velike vrijednosti ne samo za Crnu Goru, već i za Evropu, i da zaštita tog područja utiče i na zaštićena područja u državama članicama“, navedeno je u saopštenju.

Lange je, navodi se dalje u saopštenju Ministarstva, istakao koliko je važno da se zaštita uspostavi i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

„Sagovornici su se složili da proces treba voditi na transparentan način i u saradnji sa NVO sektorom. Delegacija EU je izrazila spremnost da ispita mogućnosti da pruži finansijsku podršku Crnoj Gori, kako bi se završila studija koja,između ostalog, kroz detaljnu ekonomsku analizu treba da definiše modele održivog upravljanja ovim područjem“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTCG