Abazović učestvovao je na sastanku odbora za ekonomiju infrastrukturu i energetiku PA SEECP

March 14, 2016   | Ngjarjet - Events

Meeting of the SEECP PA General Committee on economy, infrastructure and energy - National Assembly, Sofia-Dritan-AbazovicIz crnogorskog parlamenta je saopšteno da je član stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri SEECP-u, Dritan Abazović, učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku PA SEECP, koji je u subotu održan u Sofiji.

Na sastanku, čija je tema bila unapređenje infrastrukture u Jugoističnoj Evropi – ubrzavanje prioritetnih projekata, razmatrana su iskustva zemalja članica SEECP-a u toj oblasti i predstavljene ideje koje bi trebalo da poboljšaju saobraćajnu povezanosti država regiona.

„U Predlogu rezolucije, koji je utvrđen na sastanku, države SEECP-a pozvane su da promovišu međuinstitucionalnu saradnju u cilju jačanja stručnih kapaciteta i razmjene iskustava i najboljih praksi, kako bi se osigurao priliv investicija u saobraćajnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je preporučeno dalje razvijanje i realizacija TEN-T sveobuhvatne mreže u Jugoistočnoj Evropi, u skladu sa odgovarajućim tehničkim standardima i uspostavljanje efikasnog saobraćajnog sistema koji će olakšati punu integraciju regiona u EU transportni sistem.

Učesnici sastanka su ocijenili da je pitrebno unaprijediti povezanost regiona Jugoistočne Evrope kroz dodatan fokus na prekograničnu saradnju i eliminaciju međugraničnih uskih grla i nefizičkih barijera.

Na kraju sastanka utvrđeni su predlogi rezolucije i izvještaja sa sastanka, koji će biti proslijeđeni Parlamentarnoj skupštini SEECP na razmatranje i usvajanje.

Na predlog Abazovića dogovoreno je da sledeći sastanak Opšteg odbora bude posvećen temi zelene energije, potencijala i ulaganja u regionu Jugoistočne Evrope.

Izvor: Mina-business / TVCG