Duško Marković: Ulcinjski model i za sjever Crne Gore?

March 21, 2016   | Ngjarjet - Events

Dusko MarkovicZamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Duško Marković ocjenjuje da formiranje nove vlasti u Ulcinju pokazuje kako saradnja DPS-a i stranaka manjinskih naroda i različitih političkih opcija može biti dobar model i za druge gradove, ali i obrazac za dogovor na državnom nivou.

„Saradnja u interesu građana, a ne gola stranačka ili liderska borba za funkcije to može biti dobar model spajanja različitih opcija, ne samo za Ulcinj, već i za druge višenacionalne sredine kao što su Plav, Rožaje ili Gusinje jer se promoviše ideja političkog suživota i saradnje. Istovremeno, iskustvo saradnje u opštinama mogao bi biti signal i za postizanje dogovora u interesu građana na državnom nivou“, kaže Marković za Pobjedu.

Predsjednik Skupštine opštine u ostavci Fuad Hadžibeti sazvao je za danas sjednicu na kojoj će biti izabran novi šef lokalnog parlamenta. Shodno koalicionom sporazumu, koji su 13. marta potpisali predstavnici DPS-a, Force, DUA i Koalicije ,,Zajedno za budućnost Ulcinja“, novi predsjednik Skupštine Ulcinja biće aktuelni predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Ljoro Nrekić.

Prema ranije sklopljenom dogovoru, Nrekić će potom zakazati novu sjednicu Skupštine opštine sa početkom u 13 časova, na kojoj će biti izabran gradonačelnik Ulcinja. Na tu funkciju trebalo bi da stupi lider Nove demokratske snage Forca Nazif Cungu. Opština će imati četiri predsjednika, jednog više nego do sada, a biće iz svake stranke potpisnice sporazuma.

Iskorak

DPS i tri stranke koje mahom okupljaju ulcinjske Albance nijesu se samo dogovarale o raspodjeli funkcija.

U sporazumu se potencira zaštita Solane, Šasa, ušća Bojane i Valdanosa, ali se insistira i na brzom dobijanju dozvola za gradnju hotelskih kapaciteta. Takođe se navodi da treba razmotriti formiranje lokalne TV stanice Ulcinj i ističe da mora postojati bolja saradnja sa dijasporom.

Predsjednik Force Nazif Cungu ističe da je sporazum četiri stranke bio neminovnost i nada se da će novi model biti dobro rješenje.

Pilot-projekat

Dugo su trajali pregovori DPSa i predstavnika albanskih partija u Ulcinju i teško je procijeniti kako će funkcionisati nova ulcinjska vlast.

Ipak, dogovor raznorodnih političkih opcija jeste novost na političkoj sceni Crne Gore, kao i potez DPS-a da odbije ponudu o preuzimanju funkcija lokalne vlasti.

„Saradnja u interesu građana, a ne gola borba za funkcije to može biti dobar model spajanja različitih opcija i za druge lokalne, višenacionalne sredine kao što su Plav, Rožaje ili Gusinje jer se promoviše ideja političkog suživota i saradnje, na lokalnom, ali i na državnom nivou“, ističe zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković.

Očito da su u vrhu DPS-a posmatrali širu sliku: model formiranja nove vlasti u Ulcinju, koja je plod dogovora različitih političkih opcija u interesu građana, mogao bi uskoro biti primijenjen i u drugim opštinama. I to ne samo u nacionalno mješovitim sredinama i ne samo na sjeveru Crne Gore kako se najavljuje.

Promovišući partiju kao, kako kaže Marković, ,,kohezioni faktor“, DPS je poslala poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti da je dio rješenja, a ne dio problema i da imaju koalicioni kapacitet za stvaranje funkcionalne lokalne i državne uprave.

Zato na model iz Ulcinja treba gledati i kao pilot-projekat budućeg dogovora na državnom nivou, čiji se obrisi pomaljaju nakon prošlonedjeljnih pregovora DPS-a, URA, Demosa i SDP-a.

„Na primjeru Ulcinja DPS je pokazala i političku odgovornost i koalicioni kapacitet. Pokazalo se da nam zauzimanje funkcija i vlasti nije ispred politike razvoja grada i dobrobiti građana“, kaže za Pobjedu zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković i naglašava daje Demokratska partija socijalista svojevremeno odbila ponudu da preuzme ključne funkcije u gradu.

„Imali smo ponudu da preuzmemo odgovorne funkcije u izvršnoj vlasti Ulcinja, ali nijesmo htjeli da to prihvatimo jer smo znali da se, pukom smjenom čelnih ljudi, neće brzo razriješiti nagomilani problemi opštine Ulcinj i evidentna neefikasnost institucija. Zato smo strpljivo razgovarali sa pred stavnicima DUA, Force i Koalicije „Zajedno za budućnost Ulcinja“, i na taj način smo iskazali spremnost na zajednički rad u interesu svih građana. To je i rezultiralo dogovorom i potpisivanjem koalicionog sporazuma. Demokratska partija socijalista je bila kohezioni faktor za stvaranje nove vlasti u Ulcinju, a ne faktor preuzimanja poluga vlasti“, zaključuje Marković.

Izvor: CDM