Sudbina Solane u Ulcinju,gosti RCG : Daliborka Pejović,Zenepa Lika i Aleksandar Perović (T.Fatić) – Radio

March 31, 2016   | Ngjarjet - Events

Zenepa-Lika-Ulcinj-MontenegroU okviru ozbiljnih planova I aktivnosti za 2016. godinu, sa akcentom na Poglavlju 27, za koje se očekuje otvaranje pregovora do kraja godine -jedno od značajnih pitanja je zaštita i dalji tretman ulcinjske Solane „Bajo Sekulić“.

Ova važna i kompleksna tema tretira se sa aspekta zaštite na nacionalnom i međunarodnom nivou, potencijala u oblasti turizma, ali i sa apekta ekonomske održivosti, te pravnog tretmana ovog područja,kažu u Ministarstvu održivog razvoja I turizma odakle nam je gostovala državna sekretarka Daliborka Pejović.

Zaključci i stavovi SO Ulcinj i stručne komisije su jednoglasni i vrlo jasni:” “Nema izgradnje turističkih kapaciteta na području Solane,. Njena namjena je zaštićen prostor : spomenik prirode i proizvodnja soli”,poručuje potpredsjednica ulcinjske Opštine Zenepa Lika.

Iz Centra za zaštitu I pročavanje ptica Crne Gore,odakle nam je u goste došao biology Aleksandar Perovič,kažu da sudbina ulcinjske Solane leži u Novom prostornom planu,zalažući se,takodje,za zaštićeno područje,bez turističke gradnje.
Urednica I voditeljka Tanja Fatić