Trodnevni trening SOS telefona za žene i djecu u Ulcinj

June 7, 2016   | Ngjarjet - Events

SOS - ULCINJTrodnevni trening o pisanju predloga praktičnih politika je bio razlog da se u Ulcinju okupe članice mreže SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja iz Ulcinja, Podgorice i Berana.

Na trodnevnom treningu (03-05.06.2016) prisustvovalo je 20 članica mreže SOS telefona za žene i djecu žrtve nasilja iz svih regiona Crne Gore. Cilj treninga je bio da se članice mreže obuče za pisanje prijedloga praktičnih politika i u sklopu toga izradu analize pravnog okvira za zaštitu žrtava nasilja, definisanje problema u toj oblasti i kreiranje preporuka za unapređenje stanja. Planiranim praćenjem sudskih odluka i postupaka i informisanjem javnosti o rezultatima praćenja, obezbijediće se trasparentnost rada državnih organa, što će u velikoj mjeri povećati njihov stepen odgovornosti i posvećenosti problematici nasilja u porodici. Kroz ovu aktivnost obezbijedićemo argumente za dokazivanje blage kaznene politike ali i potrebu promjene ne samo postupanja pravosudnih organa već i zakonske regulative koja trenutno ne obezbjeđuje kvalitetnu zaštitu žrtava nasilja, posebno u krivičnom postupku.

„Potrebno je naglasiti da u svakom demokratskom društvu zainteresovani akteri čine sve što mogu da promovišu onu opciju praktične politike koja najviše odgovara njihovoj ciljnoj grupi, koristeći pri tom sredstva koja smatraju najdelotvornijim, na primjer preko nadležnih organa vlade, preko drugih vladinih službenika ili poslanika u parlamentu ili preko medija. Zainteresovani akteri mogu biti nevladine organizacije, međunarodne vladine organizacije, lokalne vlasti, udruženja, sindikati ili zainteresovani građani i građanke. Organizacje civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama nasilja na ovom polju rade već godinama, i sa ciljem boljeg zagovaranja potreba svoje ciljne grupe stalno rade na unapređenju svog znanja kao i uticanju na izmjenu pravnog i institucioalnanog okvira. “- izjavila je dr.sci Jelena Radulović, koordinatorka projekta.

Trening je sprovoden u okviru projekta “Zaštita od rodno zasnovanog nasilja – uslov za razvoj demokratije i vladavine prava”, koji realizuju SOS telefoni za žene i djecu žrtve nasilja – Podgorica, Berane i Ulcinj, a finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj projekta koji će se realizovati u narednih 18 mjeseci, je obezbjeđivanje efektivne zaštite žena žrtava nasilja u porodici u skladu sa standardima i zahtjevima EU, kroz poboljšanje sprovođenja zakonodavnog okvira, razvoj pozitivne prakse i uspostavljanje nezavisnih mehanizama kontrole u oblasti zaštite od nasilja u porodici u Crnoj Gori.

Izvor: Ulcinj Info