CZIP: Za Solanu nije potreban “uvoz mozgova”

June 12, 2016   | Ngjarjet - Events

Ulcinjska-solana-Projekat Solana i rješenja predstavljena na Bijenalu arhitekture u Veneciji kao viđenje budućnosti prostora Solane za ornitologe nijesu redosljed prioriteta u gašenju vatrene stihije kompleksnih problema koji pogađaju ovaj prostor, ocijenjeno je iz Centra za proučavanje ptica.

Uprkos tom stavu, zaštiti ptica i njihovih staništa, u domenu struke pružili su, kažu, svu podršku učesnicima i prisustvovali na simpozijumu jer su ih interesovala konkretna rješenja koja će ponuditi inostrane i domaće arhitekte, prenosi Pobjeda.

“Pored stručnih sugestija, komentara koje smo dali na pojedina rješenja, pa i vrlo žive rasprave, treba pohvaliti zajedničku crtu sva četri predložena rješenja, koja ne predviđaju gradnju turističkog kompleksa u vidu elitnog hotela, posebno ne kao uslov održivosti ovog prostora. U tom pogledu ohrabrujuće je čuti dijametralno drugačiju viziju od one u Nacrtu prostornog plana posebne namjene za obalno područje, pritom imajući u vidu sadržaj nacrta, ne i njegovu usmenu interpretaciju od strane Ministarstva”, navela je Jovana Janjušević iz CZIP-a.

Prema njenim riječima, za razliku od inostranih timova koji su se bavili nešto drugačijim pristupom, pobjednički tim iz Crne Gore pružio je konkretna rješenja.

“Međutim, nije samo ovaj tim dao dobru podlogu za dalji rad, već su to pružili i drugi timovi čije smo ideje bar mogli čuti u dijelu konsultacija vezanih za zaštitu ptica. Iako nijesmo bili dio žirija, te nijesmo imali uvid u sve pristigle projekte, a nemajući ni kapacitete da ocjenjujemo uspješnost arhitektonskih projekata, kao laici možemo zaključiti da Crnoj Gori nije potreban „uvoz mozgova“ već smo kadri iskoristiti i domaće potencijale koji će, po našem skromnom mišljenju, dati puno bolja i opipljivija rješenja za oživljavanje Solane. Nažalost, naš utisak sa simpozijuma zasjenila je prilična sumnjičavost jednog broja učesnika u mogućnost ponovne proizvodnje soli, što je za nas bio obeshrabrujući momenat”, kazala je Janjušević.

Izvor: RTCG