Đeljošaj upoznao Nišanija sa “antialbanskom histerijom”

June 12, 2016   | Ngjarjet - Events

Nishani-Gjeloshaj-Poslanik Albanske alternative u Skupštini Crne Gore, Nik Đeljošaj, sastao se juče sa predsjednikom Albanije, Bujarom Nišanijem, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji i pravima Albanaca u Crnoj Gori.

“Između ostalog, upoznao sam predsjednika o napretku koji smo ostvarili uglavnom na nivoima gdje smo preuzeli odgovornost da rukovodimo procesima, ali takođe i o velikim problemima koji postoje evo dvije decenije, a sa kojima se i danas mi, nova generacija političara, suočavamo”, saoštio je Đeljošaj.

On je na sastanku sa Nišanijem, između ostalog, istakao da ne postoji politička volja i većina u crnogorskom parlamentu da Malesija dobije status Opštine.

Takođe, naglasio je neodgovornost institucija da sprovedu u djelo zakone kojima Gradska opština postaje Opština u okviru Glavnog grada, to da predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, nije raspisao izbore za opštine u Glavnom gradu, problem diskriminacije Ulcinja kada je riječ o predloženom zakonu o Morskom dobru, kao i problem ulcinjske solane.

“Sa posebnom pažnjom sam obavijestio predsjednika Albanije o antialbanskoj histeriji koju sprovodi CANU i autorski tim preko tkz. Rječnika. U detalje sam objasnio uvrede koje Rječnik sadrži i aktivnosti koje sam imao kako bih zaštitio albanski narod od tih neprimjerenih i nemoralnih napada”, kazao je Đeljošaj i naveo da je sastanak održan u četiri oka, uz potpuno uvažavanje pozicija koju pokrivaju on i Nišani.

Poslanik Albanske alternative je saopštio da je Nišani, kao uvjek, istakao posvećenost za gradnjom bliskih i prijateljskih odnosa država Balkana, a pogotovo Albanije i Crne Gore.

“Predočio je da će se dodatno angažovati u skladu sa njegovim ustavnim mogućnostima i ovlašćenjima, bazirajući se na Ustavu Albanije i međunarodnih dokumenta, koja definišu zaštitu i unapređenje manjinskih prava u skladu sa evropskim standardima za autohtone narode”, saopštio je Đeljošaj.

On je kazao da nakon sastanka sa albanskim predsjednikom, sa još više optimizma očekuje da se, uz puno uvažavanje i saradnju, dođe do rješenja svih njihovih zahtjeva.

“Kako bi konačno imali rješenja za nagomilane opravdane političke zahtjeve Albanaca u Crnoj Gori, posebno cijeneći značaj i doprinos koji ima Albanija kao regionalni lider u integracijama, a pogotovo kao članica NATO-a”, kazao je Đeljošaj.

Izvor: RTCG