Abazović: Već smo pripremili tekst za izmjene zakona o specijalnom tužilaštvu

June 13, 2016   | Ngjarjet - Events

Poslanici SDP-a, Demosa i URA-e dostaviće u ponedjeljak Predlog izmjena Zakona o specijalnom tužilaštvu, koji propisuje da ono preuzme krivično gonjenje povreda izbornog prava. Poslanik Dritan Abazović kao razlog navodi da su, kako smatra, dosadašnje zloupotrebe tretirane površno. U DPS-u kažu da će se o inicijativi izjasniti kada je dobiju.

Dritan-Abazovic-

“Došli smo do zaključka da su dosadašnje zloupotrebe, koje su se ticale afere Snimak, tretitrane vrlo površno i subjektivno. Te izjave ćemo formalizovati u ponedjeljak, a već smo pripremili tekst da bi se brzo našao pred poslanicima, kako bi u ovom periodu rada Skupštine mogli i da zažive u praksi i da budu aktuelni u trenutku kada budu raspisani izbori”, kazao je Abazović radiju Antena M.

On je kazao da je po sadašnjem Zakonu nadležno Osnovno tužilastvo.

“Iskustvo sa Osnovnim tužilaštvom u Pljevljima i Podgorici, vezano za lokalne izbore u Podgorici je više nego katastrofalno. Ukoliko Parlament bude odlučio da usvoji te izmjene, onda će se svi dobro zamisliti. Jer, ići u zatvor na pet godina ili na tri godine za neki prekršaj i imati uslovnu kaznu, zaista nije isto”, ocijenio je Abazović.

O inicijativi SDP-a DEMOSA i URE, DPS će se, kaže poslanik te partije Milorad Vuletić, izjasniti kada je dobiju.

“Cijenimo da su već preduzete odgovarajuće radnje i aktivnosti, od strane svih institucija, da bi se izborni proces kontrolisao kako bi održavanje izbora u oktobru pokazalo da se zaista o tome vodilo računa, i da bi eventualni propusti bili svedeni na minimum”, dodao je Vuletić.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno je, podsjetimo, saopštio da bi izmještanjem krivičnih djela protiv izbornih prava u nadležnost Specijalnog tužilaštva bila spriječena borba protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, s obzirom na, kako je rekao, kadrovske potencijale kojima Specijalno državno tužilaštvo raspolaže.

Izvor: RTCG