CZIP više neće učestvovati u radu Savjetodavnog odbora za zaštitu Ulcinjske solane

June 14, 2016   | news

Solana UlcinjCZIP napušta Savjetodavno tijelo ustanovljeno za zaštitu Ulcinjske solane

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, više neće učestvovati u radu Savjetodavnog odbora za zaštitu Ulcinjske solane iz razloga što je izostao minimum očekivanih rezultata na polju zaštite ovog područja, te je samim tim i učinak rada ovog organa na polju revitalizacije pomenutog staništa zanemarljiv. Ako su ptice najbolji indikator stanja životne sredine (a shodno EU direktivama i jesu), druga po redu neuspješna sezona gniježđenja ne ide u prilog, za sada samo deklarativnoj posvećenosti nadležnih da se Solana zaštiti ali i njome savjesno upravlja. Naime, neuspješnost gniježđenja prošle godine zbog zakašnjenja u remontu pumpnih stanica, ponovljena je i ovog proljeća, kada su usljed nedovoljnog ispumpavanja atmosferskih voda, potopljena gnijezda najvrijednijih evropskih vrsta ptica, čije posljedice upravo evidentiramo istraživanjima na terenu. Katastrofalna situacija na terenu, nedostatak sluha za potrebe Solane i neadekvatno upravljanje vodnim režimom, daje nam za pravo da istupimo iz Savjeta čiji učinak, i svrha uspostavljanja, je izostao.

Pored toga zabrinjavajuće je i stanje rapidnog opadanja broja vodenih ptica usljed intenzivnog krivolova na Solani i njenoj neposrednoj blizini, što je pitanje kojem se apsolutno nije posvetila dužna pažnja.

Uz sve navedeno, Ramsarski formular za proglašenje Solane močvarnim staništem od međunarodnog značaja, a koji je potvrđen kao potupn od strane Ramsarskog sekretarijata i dalje, bez jasnog razloga, stoji u fiokama Ministarstva, bez nade da će ikada i biti zvanično poslat. Neučestvovanje ove institucije tokom javnih rasprava o Studiji zaštite Solane prošle godine i neizdavanje saglasnosti na zaštitu solane mimo svih zakonom predviđenih rokova, jasno ukazuje na nedostatak političke volje da se ovo područje zaštiti.

Ulcinjska-solana-1

CZIP će uzeti učešće u Savjetu tek kada se postignu konkretni rezultati na terenu tj. kada se:

1. Aktiviraju obje pumpe namjenjene ispumpavanju vode i to na način koji zahtijevaju trenutni uslovi i stanje na Solani koja je tokom proljeća, usljed obilnih padavina preplavljena atmosferskom vodom. Ova voda osim što ne sadrži neophodnu hranu za ptice, dodatno uništava i nasipe. Povremeni rad jedne, rijetko dvije pumpe smatramo nedovoljnim naporima da se upravlja hidrološkim režimom ovog područja na adekvatan način.
2. Aktivira pumpa sa Đerana, koja je već početkom aprila trebala početi sa upumpavanjem slane vode, a sa njom i hrane za ptice.
3. Aplicira za Ramsar zaštitu.
4. Opština Ulcinj, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu životne sredine, usaglase oko sadržaja Studije zaštite.

Do tada Centar neće davati legitimitet Savjetodavnom tijelu, omogućavajući zvaničnicima da ponavljaju ustaljene floskule aktivnog učešća civilnog sektora u procesu zaštite Ulcinjske solane. Takvo učešće u ovom slučaju se svodi na privid uspostavljenog dijaloga, koji je u praksi krajnje netransparentan.

Izvor: CZIP.me