Na Ulcinjskoj Solani boravilo preko 16 hiljada ptica

June 22, 2016   | news

Flamingosi-Foto-NPCGFoto: NPCG

Ornitolozi Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) i Prirodnjački muzej izbrojali su zimus na Solani 16.195 ptica. Kako saopštavaju iz NPCG to, na ukupnom nivou, predstavlja 2.500 ptica više u odnosu na prošlu godinu, a približno jednako kao 2014-te.

Raniji rezultati Međunarodnog cenzusa vodenih ptica (IWC) pokazuju da je na Solani u prosjeku prisutno od 10 do 20 hiljada ptica.

Uskoro će, kako najavljuju, biti predstavljeni detalji istraživanja.

“Imajući u vidu da se na Solani nije vršio kontinuirani kvalitativni i kvantitativni monitoring populacija ptica od 2006. godine, NPCG su, u saradnji s Prirodnjačkim muzejom Crne Gore, izradili Protokol monitoringa ornitofaune. Program upravljanja NPCG za Ulcinjsku solanu i Protokol predstavljaju dobru osnovu za uspostavljanje svih budućih aktivnosti na zaštiti ptičjeg svijeta, pogotovo ako se ima u vidu da ne postoji mogućnost upoređivanja stanja brojnosti ptica iz ranijih godina, osim što su se, nerijetko, u javnosti mogle čuti proizvoljne senzacionalističke informacije u vezi s tim”, kažu u Parkovima.

Jednogodišnjim Programom upravljanja NPCG za Ulcinjsku solanu i Protokolom definisane različite su aktivnosti.

„Uključuju, između ostalog, utvrđivanje mjesečne brojnosti ptica na Ulcinjskoj solani, čime je uočeno da brojnost ptica ne odstupa od podataka do 2004. godine, s obzirom da podaci nakon ove godine ne postoje ili nijesu dostupni, te se ne može izraditi validna komparacija; Mjesečni monitoring kudravog (dalmatinskog) pelikana – Pelecanus crispus. Ovim monitoringom nije registrovan značajan broj te vrste na Solani, a što korenspodira s njihovom značajnom brojnošću u NP Skadarsko jezero, kako u mjesečnom cenzusu, tako i u vrijeme gniježđenja: Mjesečni monitoring flamingosa (Phoenicopterus ruber) tokom kojeg je utvrđena maksimalna brojnost od 580 jedinki na nivou pojedinih mjeseci, dok je u januaru bilo prisutno 1.104 jedinki. U okviru Praćenja proljećne migracije, u toku jednog dana zabilježeno je i do 16.000 migratornih vrsta ptica na preletu”, pojašnjavaju iz NPCG.

Protokolom je, takođe, predviđen IWC monitoring – Utvrđivanje zimskog cenzusa ptica, Monitoring kolonijalnih vrsta ptica (gnjezdarica), kao i Uspješnost gniježđenja i utvrđivanje eventualnog stepena njihove ugroženosti.

Izvor: RTCG